Science fiction: KG Johanssons undergångsroman ”Biotika” är härligt köttig, splattrig och actionfylld men samtidigt eftertänksam och känslofylld. Den tar upp vitt skilda ämnen som miljöproblem och mänskliga behov och inte minst vad som kan gå fel när forskarna ropar hej innan de är över den berömda ån.

kgjBiotikan skulle rädda mänskligheten. I stället muterade nanotekniken ihop sig med naturen och anföll människorna. Det är snabbversionen av KG Johanssons spännande, fantasifulla och inom SF-ramarna verklighetstrogna roman ”Biotika” (utgiven av Affront förlag). Verklig på så sätt att det finns en plausibel förklaring och beskrivning av vad som gått åt helvete.

Men till en början går allting fint. Det är när det organiska hotet börjar ta över kroppar och hungrigt slafsar sig framåt som den lagom hårdkokta lantbrukaren Sofie bestämmer sig för att ge sig av. Hon hoppar då på motorcykeln för att ta sig från Örnsköldsvikstrakten (tror jag) och ner till Stockholm.

Jag tycker om valet av förstavapen som KG Johansson gör. För Sofies hagelbössa lämpar sig perfekt att skjuta bort den köttiga biotikan som kan komma i alla möjliga former. Dessutom blir det ett visuellt boksplatter som jag inte tror många andra vapen kan få till. Hade hon haft en AK-47 hade det känts lite konstigt, för jag tror inte att så många mjölkbönder har tillgång till en sådan.

En viktig del jag tycker om är att biotikan och karaktärerna utvecklar sig. Eller snarare evolverar i biotikans fall. Hotet blir värre och värre och Sofie får allt mer att tänka på ju fler människor, fiender och människor/fiender hon stöter på. Dessutom kan hon inte släppa tankarna på sin älskade Jens vilket gör henne sårbar.

Kombinationen actionsplatter och mänskliga tankar och handlingar mitt i undergången gör helt enkelt ”Biotika” till en väldigt läsvärd roman.

KG Johansson, en av Sveriges just nu bästa och mest produktiva SF-författare, håller fast läsaren som med en köttig och muterad biotikaarm. Och han släpper inte taget förrän du läst klart. Sträckläsning är det enda som gäller.

Bengt out.