Novellsamling: ”Kärleksspjut” och ”njutningsport” är några av de kreativa könssynonymerna som förekommer i antologin Kärlek i maskinernas tid som släpps i dag. De 15 novellerna är skrivna på temat erotik och kärlek. Och såklart sker det mesta på science fictionvis då Affront förlag återigen samlat in spännande, galna, smarta och läsvärda svenskproducerade berättelser.

karlek-i-maskinernas-tid22Den svenska scifi-serien Maskinblod (recension av Maskinbod 2, Maskinblod 3) har fått ett sidospår. Den här gången har två tydliga etiketter lagts till – erotik och kärlek. Jag tycker att det gjort att många berättelser lyfter. Något har kommit till som fått författarna att tänka till ännu en gång i intrigen. Det manipuleras, uppstår kärlek, sviks och knullas då känslorna känns väldigt närvarande. Erotiken är kanske inte överdrivet delaktig i så många av novellerna – men i fyra av dem blir det till och med hetare än i Tatooines öken (planeten har två solar). Det är också då det blir extra intressant och personligt. Men också roligare och slemmigare att läsa…

För slemmigt är verkligen ordet för den roliga beskrivning av ett samlag på en öde planet mellan två kåta utomjordiska klumpar med tentakler. ”Hett begär på Xyldax VII” av Love Kölle är galet bra och jag tycker verkligen om hela idén som inte liknar någon annan novell.

Fantasin och berättandet är på topp även i ”Theodora” av Tora Greve och ”Skördad” av Anna Jakobsson Lund. En tillfångatagen utomjording i ”Theodora” lockar till sig människor som den har sex med för att sedan fly ut i det fria. ”Skördad” håller hög dystopiklass då en arbetare träffar en högre uppsatt kvinna och har sex med henne – bara för att efter ett tag bli rädd att det ska märkas på spermieproduktionen då alla män då och då ”skördas”.

KG Johanssons ”Överallt, när som helst, på alla tänkbara sätt” är den novell som jag tycker passar bäst in på framsidans beskrivning med erotik, romantik, fantastik, science fiction och dessutom bokens titel då tekniken är en viktig del. Novellen gav mig små vibbar om när Sylvester Stallone och Sandra Bullock skulle ha ”cybersex” i Demolition Man – i en modern och civiliserad version. ”Överallt…” är också mest detaljerad i de mänskliga karaktärernas agerande i ”sänghalmen”. Jag hade väl inte direkt hoppats på att läsa en massa överdrivet snusk i mängder, men jag trodde ändå att det skulle vara fler noveller åt det hållet innan jag öppnade boken. Men desto mer kärlek och intriger alltså.

Som vanligt när det gäller de här författarna (väldigt många av dem har även bidragit till Maskinblodserien) så håller avslutningarna väldigt hög klass. Ofta är det någon skön twist eller smart slutkläm som gör att man drar till med ett snett leende för sig själv. Som i briljanta ”Lucifers säd” av Oskar Källner där en snäll tekniker på ett gigantiskt rymdskepp tar hand om en kvinna vars kryokammare slutat att fungera under den 37 år långa färden.

Bengt out.