Fantasy: ”Klockan och spegeln” av Patrik Centerwall tar med läsarna på en fantasifull och spännande fantasyresa. Det hela är kort och gott en kamp mot klockan. I dubbel bemärkelse då ett fickur tidigt i boken blir stulet och huvudpersonen Marcus behöver hitta det för att ta sig hem igen.

Patrik Centerwalls debutroman ”Klockan och spegeln” (Undrentide förlag) innehåller klassiska fantasyinslag som: Vandring, vapen, värdshus, visor, vägskäl, våghalsar men kanske framförallt vänner – vilket är den bästa v-ingrediensen i det hela då boken innehåller flera intressanta karaktärer. Däribland huvudpersonen Marcus, men kanske framförallt karaktärerna runt om.

Tidsresenären Marcus, som är i tonåren någonstans om jag inte minns fel, har rest till en främmande värld och en annan dimension. Från i princip nutid till en fantasyvärld. Men nästan omedelbart blir han av med sitt fickur som kan hitta tidsportaler. Och dessutom tågar en armé mot staden där han befinner sig i.

För att stoppa kriget bildas en grupp människor som ger sig ut på äventyr. Däribland Marcus. De är inte vänner till en början men mycket hinner hända på de 248 sidorna med personkemin, en utveckling som Patrik Centerwall skickligt beskriver.

Därmed är klockan avhandlad från titeln. Men spegeln då? Jo, i den främmande världen finns det nämligen bara EN enda spegel. Och den ägs av den mestadels hemska drottningen som dock visar sig kunna mjukna ibland. Folket betalar därför dyra pengar till henne för att köa och titta sig i spegeln en gång om året.

Och då befolkningen inte har några egna speglar så går de runt i rufsigt hår och med mat i mungiporna, vilket är lite lustigt och även ett konstigt ”plot hole” då det finns andra saker att spegla sig i kan man tycka. Men kanske försöker författaren helt enkelt säga något om vår utseendefixerade tidsålder?

Då drottningen stulit spegeln visar det sig vara därför som fiendearmén förbereder sig för krig, då de vill ha tillbaka den. Och den ende som verkar kunna stoppa kriget är Marcus. Men kleptoman-drottningen vill behålla både spegeln och klockan…

Bengt out.