Förordet är skrivet av Neil Gaiman. Bästa kvalitetstämpel man kan få.

Förordet är skrivet av Neil Gaiman. Bästa kvalitetstämpel man kan få.

Serietidning:

Superhjältar är något som jag alltid gillat. Men nackdelen med superhjältar är att de ofta känns malplacerade. Borde inte de vanliga människorna reagera mer på att det finns utklädda “hjältar” som springer runt i trikåer?


I Rising Stars av Michael Straczynski förvandlas alla barn födda i en liten stad till superhjältar efter att en komet slagit ned i närheten . Fokuset ligger inte på vad dessa hjältar faktiskt hittar på utan snarare på hur de behandlas av samhället som såklart ser med misstro på dessa individer och deras makalösa förmågor. Men det handlar också väldigt mycket om hur de ser på varandra. Några av dessa ungar vill inget hellre än att bli som hjältarna de sett i sina serietidningar. Men de flesta måste först besegra sina egna demoner och lära sig kontrollera sina krafter. 

Serien publicerades mellan 1999 och 2005 och är därmed avslutat. Något som jag alltid anser är en fördel när det gäller serietidningar. Av den enkla anledningen att man slipper vänta på nästa nummer.

Serien berättas av den siste av dessa “speciella” barn som kallar sig John “Poet” Simon. Serien utspelar sig främst när de är vuxna men arbetar mycket med flashbacks tillbaka till deras barndom för att fördjupa sig i någon eller några av de 113 “specials” som skapades av kometen.

När serien börjar utreder John Simon (Poet) ett antal mord som begåtts på några av de andra “specials” och börjar misstänka att det är någon av de egna som ligger bakom dessa.
Med avstamp i detta ger sig Rising Stars iväg på en resa på över sextio år där man får följa flera av dessa personers uppgång och fall. Det är en stundtals väldigt sorglig berättelse men samtidigt är det nog den verkligaste berättelse jag läst om superhjältar. Människor reagerar realistiskt på dessa “specials” i serien och de själva är väldigt mänskliga i sina tankar om ensamhet och utsatthet. En annan intressant sak är att det faktum att de fått krafter inte gjort dem lyckliga. Många av dem har krafter som mest är till besvär för dem. Andra vill bara leva som vanliga människor och inte tänka på att de faktiskt har krafter.

Det är en intressant inblick i hur människan kanske skulle reagera på att superhjältar helt plötsligt fanns mitt i bland oss. Samtidigt som det är en vackert tecknad berättelse om kärlek, svek och hjältemod på olika nivåer.
Finns att köpa digital på Comixology för den som gillar digitala serier. Annars är det bara att ge sig ut och söka efter en schysst deal på nätet.
Fet rekommendation på denna serie från min sida, läsglädje rakt igenom! Gillade du Heroes första säsong är detta nog något för dig. Har du alltid tyckt att superhjältar och trikåer är töntigt kommer du nog tyvärr inte ändra dig tillräckligt för att uppskatta detta mästerverk.

Som en liten bonus kan det vara värt att nämna att skaparen Michael Straczynski även låg bakom tv-serien Babylon 5 och att han även haft ansvar för Amazing Spiderman. Nu vet ni det med.

One hundred and thirteen people,
born with the power.

The story of the 
world we touched.
And all the places where
the world touched us.

And the terror
and the beuty
and the death
that happened in
the spaces in-between.

Our kind has never been seen before.
And when the last of us are gone,
will never be seen again.
Because there is a secret behind our creation,
and secrets like this only come around once.