Star Wars: Regissören Rasmus Tirzitis behövde nio år på sig att få klart Star Wars-fanfilmen Threads of Destiny som var del ett i en tänkt trilogi. Med hjälp av trogna fans via Kickstarter hoppas han nu kunna skapa balans i projektet. Men inte som film utan serietidning.
– Det som är en fördel med en serietidning är att tid och rum inte blir begränsat, säger Rasmus Tirzitis till Barrikaden.

Ruta från kommande serien: Arianna och Raven attackeras i djungeln. Bild hämtad från Kickstartern.

Ruta från kommande serien: Arianna och Raven attackeras i djungeln. Bild hämtad från Kickstartern.

Berätta om kickstartern, vad är det ni vill uppnå och vilka delmål som krävs?
– Det vi vill uppnå är att kunna fortsätta historien vi började i Threads of Destiny. Historien sträcker sig långt bortom det vi fick se i TOD och mycket spännande komma skall! Uppföljaren Legacy of Darkness är så pass lång att vi delat upp den i fyra delar (varje del 22 sidor – sista delen på 30 sidor). När vi når 25 000 kronor har vi möjlighet att göra del 1. De övriga delmålen är för att kunna göra del 2, del 3 och del 4. Når vi bortom delmålet för del 4 kommer vi göra en 2-3 minuters scen ur Legacy med flera av samma skådespelare från TOD.

Har du börjat förhandla med SVT om att låna in Carolina Neurath (spelar prinsessan Arianna i TOD) från Morgonstudion till en eventuell filminspelning?
– Ha ha nej det har jag inte gjort. Når vi det målet så tar jag det då.

Hur kom du/ni fram till att göra en serietidning istället för att fortsätta filmandet?
– Jag har alltid älskat serieformatet och växte upp med högar av serietidningar i mitt rum. Det som är en fördel med en serietidning är att tid och rum inte blir begränsat. För att göra en film krävs det så otroligt mycket människor och att göra en film av den här kalibern krävs det tredubbelt. En serietidning behöver vi inte begränsa vår vision.

Har ni några förebilder inom serievärlden som ni sneglar på vad gäller stilen?

– Mina egna favoriter är John Romita Jr, Jim Lee och Brian Bolland för att nämn några. Men vår tecknare Ewelina Mroczkowska har en mer animeinspirerad stil.

Min ettårige son skulle vilja ha den som pixi-bok. Går det att ordna?
– Ha ha! Aldrig tänkt på. Skulle passa för min ettåring med!

Framsidan till #1 - tecknat av Ewelina Mroczkowska.

Framsidan till #1 – tecknat av Ewelina Mroczkowska.

I Threads of Destiny stod du för manus/regi/klipp/catering/och mycket mer. Vad ska du göra i det här projektet?
– Jag kommer att se över och mer eller mindre regissera samtliga kreativa steg från manusbearbetningen till de färdiga illustrationerna. Manuset för Legacy of Darkness är på 99 sidor och det går inte att göra en direkt adaption av det manuset till seriemanus. Skrivandet kommer Kenny Groom att ansvara för som också är medskapare och författare av ”Upstarts”, och utgivare hos Ink Forged Studios. Han har nyligen publicerat de två första delarna i sin post-apokalyptiska fantasyserie, ”Lowlife”.

Rasmus Tirzitis. Foto: Armand Dommer

Rasmus Tirzitis. Foto: Armand Dommer

TOD tog nio år att få klar, vad är tidsmålet nu om kickstartern går igenom?
– Om vi når till vårt första mål så kommer vi ha #1 färdigt om ett par månader. Om vi når upp till samtliga mål för att kunna göra hela Legacy #1-4 kommer det ta ungefär ett år att få klart den.

Star Wars fanbase är ju minst lika stor som Dagobah-systemet, känns det ändå på något sätt tryggt inför lanseringen?
– Jag är riktigt förväntansfull för att se hur det går. Utan fansens stöd blir det ingen serie. Det här är allt eller inget. Men jag hoppas vi kommer en bit, med tanke på alla mail jag fått genom åren frågandes efter en uppföljare.

Disney plockade bort TOD från Youtube. Har ni fått tillstånd av Kalle Anka och Musse och gänget att producera en serietidning?
– Nej vi har inte fått tillstånd. Det här är ett fan fiction-projekt. Alla pengar kommer att användas att producera serien och belöningarna till våra donerande.