Recension: Orvar Säfströms och Jimmy ”Spelpappan” Wilhelmssons kaffebordsanpassade historieskildring om rollspelsföretaget Äventyrsspel är fylld av intressanta anekdoter. Nostalgimätarna slår i topp och det är fantastiskt snyggt – särskilt artworken som är värd 20 i karisma för att tala Drakar och Demoner-språk. Vilket ju är ett måste.

Kaffebordsboken är snygg, slutsåld och stor. Den väger 2,2 kilo och har totalt sålts i 11 ton. Alltså 5 000 exemplar. Fakta från äventyrsspel.com
Det är ganska lustigt att det samma helg i december förra året släpptes två olika böcker om svensk rollspelshistoria. Det må visserligen haft sina logistiska festskäl för att få ihop långväga gäster som varit intervjuade till båda böckerna, gissar jag. Hur som helst så har jag tidigare recenserat ”Finna dolda ting” och nu är turen kommen till ”Äventyrsspel: Bland mutanter, drakar och demoner”. Det är svårt att inte jämföra de två böckerna och för att sammanfatta mitt kommande resonemang så tycker jag att de kompletterar varandra mycket bra.
De två böckerna fyller varsin funktion då de är utformade på olika sätt. ”Finna dolda ting” är bred och tar in många olika perspektiv och berättar historien i löpande text. ”Äventyrsspel: Bland mutanter, drakar och demoner” djupdyker å andra sidan endast i spelföretaget Äventyrsspel och deras samtliga (?) produkter från de extremt produktiva 80- och 90-talen. I ”Äventyrsspel” presenteras anekdoterna med fristående citat bredvid bilderna på produkterna vilket ger ett luftigt intryck.
Ibland kan ett uppslag bestå av endast artwork vilket jag verkligen uppskattar. Dels för att många målningar är sjukt snygga men även för att de var en viktig del (och inspiration) för många under en period då det inte fanns så mycket fantasy att få tag på i Sverige.
Jag bjussar på två anekdotsmakprov här: (1) Enligt ett avtal fick de anställda på Äventyrsspel inte kritisera de översatta spelen i redaktionell text. Anders Blixt skrev då insändare till rollspelstidningen Sinkadus under pseudonymen Ulf Zindermann. (2) Vid lanseringen av rollspelet Stjärnornas Krig fick man tag på en Darth Vader-originaldräkt. Den blev liggande och när Lucas Film frågade efter den, så hittades den till slut smutsig och nedspydd då någon på Tradition använt den på en svensexa.
Många, många fler sådana här anekdoter bjuds det på. Men även rena historiebeskrivningar om hur arbetet gick till och vem som gjorde vad. Och ofta var det bråttom de sista timmarna fram till deadline. Det är underhållande läsning när olika personer ska berätta om samma produkt och deras berättelser skiljer sig en aning från varandra.

Jimmy ”Spelpappan” Wilhelmsson och Orvar Säfström. Foto: Lars Jansson, Bengt Alm / äventyrsspel.com
De stora titlarna Drakar och Demoner, Mutant och Kult får såklart mycket plats. Men det finns även sidospår som Mutant Chronicles, Chock, Sagan om Ringen, Stjärnornas Krig, de olika brädspelen och outgivna produkter. Jag förstår inte hur det lilla spelföretaget lyckades få ut så många produkter. Eller jo, efter att ha läst den här boken gör jag det. Men ändå inte. För medarbetarna, många gratisjobbade i början, var imponerande produktiva.
En ska helst sätta sig ned vid ett kaffebord för att kunna bläddra i lugn och ro i den stora boken. Ett vanligt soffbord fungerade dock bra för mig. Då får man god överblick över de många läckra originalmålningarna som ”Spelpappan” och Orvar grävt fram. Sammantaget är det en rejäl coffetable-bok med en matchvikt på över två kilo. Den är tung både bildligt och bokstavligt. Inget man helst läser som kvällslektyr vid läggdags i sängen. För somnar du och tappar boken gör den förmodligen minst 1T4 i skada. Den som sa att kunskap inte väger något hade helt klart fel.
Bengt out.