Nostalgi: I våras på Retrospelsmässan i Göteborg hade dokumentären ”Fyrkantiga ögon” världspremiär. För de som inte hann få tag i ett exemplar går det nu att se hela filmen online.

I samband med releasen i våras intervjuade Barrikaden regissören och producenten Erik Sjölin som sa så här om dokumentärens uppkomst.

– Jag upptäckte Retrospelsmässan första gången 2013 och tyckte den var väldigt rolig. Så efter att jag hade kommit hem från en videoproduktionsutbildning i Kalifornien hörde jag av mig till Retrospelsmässan och frågade om de behövde en trailervideo till mässan 2014. Det visade sig att de redan hade en annan som höll på med en trailer.

– Men de ville ändå ta ett möte eftersom de länge haft en idé om att dokumentera själva mässan. Efter ett par öl tillsammans med ett gäng andra filmare så slog vi slag i saken. Under produktionens gång växte sig projektet större på grund av allt fantastiskt material vi fick under filmningen på mässan 2014. Vi beslutade oss då för att göra en film om hela retrospelskulturen i Sverige, i stället för en dokumentär endast om mässan, berättar Erik Sjölin som varit både regissör och producent för Fyrkantiga ögon.

Ni kan läsa hela intervjun med Erik Sjölin här: Svenska retrospelkulturen dokumenterad

Sedan drygt en månad finns hela dokumentären upplagd på youtube (inlagd nedan). En timme av nostalgi, historik, intervjuer, NES, kulturen i dag, Bergsala, Game & Watch, Retrospelsmässan, chiptunes, nörderier och såkart Super Mario bjuds det på. Väl värd att kolla på!

Bengt out.