Segerintervju: Tommy Eriksson – så heter Sveriges bästa spökjägare. För under söndagen tog han hem det första officiella svenska mästerskapet någonsin i det klassiska arkadspelet Pac-Man.
– Det känns jäkligt skönt. Jag har tränat hela natten, för att hinna hit i tid fick jag till och med ta en taxi, säger mästaren till Barrikaden.

Historiska första vinnaren av officiella Pac-Man-SM – Tommy Eriksson. Foto: Jonas Bengtsson

Historiska första vinnaren av officiella Pac-Man-SM – Tommy Eriksson. Foto: Jonas Bengtsson

Med en spökligt bra highscore på 47 920 i finalen var det inget snack om att det var en värdig vinnare som korades på spelmässan Retro games i Stockholm under söndagseftermiddagen. Tommy Eriksson plockade fram storspelet när det gällde som mest och resultatet var helgens ohotat högsta highscore.

Vad gjorde att du vann?
– Det gäller ju att käka upp spökena så att man får mycket poäng. Samtidigt måste du ”sejfa” för att gå vidare från banorna. Men det är svårt, det är nerver också. Det är svårt när man står och spelar inför publik mot att spela hemma.

Hur kändes det när du var uppe på 47 000 poäng där?
– Jag skakade i benen och handen vibrerade.

Pac-Man kommer ursprungligen från Japan och firar 35 år i branschen. SM-tävlingen rankades som officiell då den sanktionerades av spelföretaget Namco Bandai Games som står bakom arkadklassikern och dessutom bidrog de med fina pokaler och priser.

Det svenska mästerskapet inleddes med en kvaltävling under lördagen som lockade omkring 40-50 spelare. Resultatet efter tre liv räknades och de tio bästa spelarna gjorde sedan upp på söndagen i ett slutspel som inleddes med kvartsfinaler.

Spelandet genomfördes på ett originalkabinet (”skåp”) med ett japanskt Namco-originalkort ”under huven”. För den oinvigde betyder det alltså att nivån var extra hög, detta då den amerikanska versionen medvetet gjorts lättare då japanerna tyckte att spelarkvalitén i USA inte var lika bra som i Japan.

Tommy Eriksson tog en förkrossande seger i kvartsfinalen och kom då upp i 40 390 poäng jämfört med motståndarens 6 030. I semin blev det något tuffare då segersiffrorna skrevs till 28 810 mot 12 820. I finalen lottades Tommy att vara först ut mot spelaren med smeknamnet ”Dexter” – och med en magisk, svettig, nervös och superb omgång kom Tommy upp i fantastiska 47 920 poäng efter att ha blivit ett med Pac-Man och styrspaken.

Enorm press alltså på ”Dexter” som verkligen bjöd upp Blinky, Pinky, Inky och Clyde (de fyra spökena alltså…) till storslagen dans. Men slutresultatet blev ”bara” 39 980 poäng. Sjukt bra score vilken annan dag som helst – men mot ”Mr Pac-Man”, alltså Tommy Eriksson hjälpte inte det och Tommy fick äran att lyfta guldbucklan som första svenska mästaren någonsin i Pac-Man.

Mästaren in action under finalrundan som slutade på imponerande 47 920 poäng. Foto: Jonas Bengtsson

Mästaren in action under finalrundan som slutade på imponerande 47 920 poäng. Foto: Jonas Bengtsson

Det gamla mottot träning ger färdighet passade in väldigt väl. Träningen gav också ett historiskt och välförtjänt guld.

– Jag har tränat hela natten, för att hinna hit i tid fick jag till och med ta en taxi, säger Tommy Eriksson som har ett Pac-Man originalkabinet hemma.

Du höll på och tränade in i det sista?
– Ja, precis. Jag fick inte lov att missa det här.

Är Pac-Man ett gammalt intresse för dig?
– Njae, sådär. Jag köpte ”kabbet” för 2,5-3 år sedan och sedan dess har jag börjat att gilla honom.

Har du fler maskiner som du kör med hemma?
– Ja, jag har ju lite Space Invaders och några andra som Bubble Bobble till exempel.

Det finns ju en hel del att läsa på om spökenas egenskaper och olika rörelsemönster. Har du koll på den biten?
– Till en del, men sen när det börjar att gå för snabbt är det skitsvårt att veta. Då är det mer att det går bra varannan gång och varannan inte. Och i dag gick det bra, säger Tommy som slog till med sin bästa runda någonsin när det som mest behövdes.

– Det här är mitt nya highscore.

Hur ska du fira det här?
– Ja du, jag vet faktiskt inte. Jag har inte kommit på det ännu. Jag har ett bord här på Retro games-mässan så jag ska väl ställa upp pokalen där och hoppas att nån köper lite grejer av mig.