Pärlkonst: Med hjälp av vanliga pärlplattor har Johan Karlgren från Motala lyckats skapa en pixlad Nintendovärld. Han har producerat allt från ljuslyktor, mobilskal, ringar, solbrillor till halloweenmasker och nu står artisterna på rad för att få bli porträtterade. Barrikaden tog sig ett samtal med denna mästerliga pärlplattepappa. När vi ringer Johan så är han mitt uppe i ett jobb på en skola i Motala och har en workshop med eleverna som får göra egna julgranskulor.

Johan Karlgren, även känd som "Pappas pärlor". Foto: pappasparlor.com

Johan Karlgren, även känd som ”Pappas pärlor”. Alla foton: pappasparlor.com

Hur började du allt?
– Jag började lägga pärlplattor med mina barn Zelda och Kai för tre år sedan och det var från i somras som jag startade ett eget företag. Jag hade ett annat jobb men när min fru var färdig med sin utbildning och skaffat ett fast jobb kände jag att jag ville satsa och starta eget.

Johan, som växer väldigt starkt på sociala medier som instagram och youtube, har blivit en riktig publikfavorit. Han skaffade sitt instagramkonto för bara fyra månader sedan och det har ökat med ca 270 nya följer i veckan, den senaste tiden  takten ökat till ett snitt på 100 nya följare per dag!

– Jag hade gjort en blomma av pärlplattor till min bror. Blomman lades upp på facebook och sedan började hans vänner fråga vem som gjort den och hans vänners vänner spred den vidare och så vidare.

Piranha plant.

Piranha plant.

Det råder inga tvivel om att Johan är en tv-spelsnörd och han har även döpt sina barn till Zelda och Kai. Men vi ser även andra kultklassiker som han tillverkat så som; Hulk Hogan, Gene Simmons, Familjen Simpson och massor av karaktärer från skribentens egna favoriter ur Star Wars.

Vilket är ditt favoritspel?
– Min dotter heter Zelda men det finns så många andra spel som ger en minnen från barndomen. Ice Climber är en favorit och jag borde pärla isbjörnen oftare. Men Mario och Ice Hockey är ju kul.

I just Ice Hockey-serien har Johan gjort en egen kollektion som heter The Hockey Collection där hittar du massor av klassiska figurer med hockeyklubban i högsta hugg. (klipp in bilder från den serien.)

Hur snabbt jobbar du?
– Jag försöker jobba så snabbt jag kan för att kunna ge kunderna schyssta priser. Jag kan nog lägga en piranha plant (bild) på tolv minuter för den sitter i ryggmärgen. Den skulle jag nog nästan kunna lägga om jag blundar.

Hulk Hogan pixelstyle.

Hulk Hogan pixelstyle.

Level 1-kit.

Level 1-kit.

Tips till någon som vill börja lägga pärlplattor?
– Man kan köpa min level 1 box. Det är ett startset där man får en låda med pärlor, pincett och pärlplattor med låga piggar som tål att strykas. Jag har lagt upp lite filmer på youtube där jag instruerar hur man gör en bra strykning. Det är pärlplattor inte kärnfysik. Det är roligt för alla kan lära sig lägga pärlplattor.

Till er läsare som följt Barrikaden tidigare kanske känner igen Johans stil från artikeln Jonas skrev om SM i Pac-Man där konstnären hade gjort priserna. Men det finns en rad kända artister som nu står på kö för att få jobba med ”Pappaspärlor”.

– Det började med mitt Biggie Smalls-halsband som artisten Frej Larsson (från Maskinen samt Far och son) hade blivit tipsad om. Sedan har jag gjort grejer till Millencolin, Ansiktet, Joy M´Batha, Mash Up International, Gnucci och Albin Myers.

 

 

 

Priserna till SM i Pac-Man-

Priserna till SM i Pac-Man-

 

Jasonmask.

Jasonmask.

 

The Hockey Collection.

The Hockey Collection.

 

Några av artisterna som Johan Karlgren arbetat med.

Några av artisterna som Johan Karlgren arbetat med.

För ännu mer härliga pärlkreationer, besök pappasparlor.com.