Löparmusik: På lördag går startskottet för Tunnel Run Citybanan. Då ska 33 000 löpare springa 7,6 kilometer varav den största delen går under marken i den nybyggda pendeltågstunneln under centrala Stockholm. Längs med vägen bjuds det på musik och överraskningar. Ulla Olsson står för en av dem då hon ska spela tv-spelsmusik på en kyrkorgel.
– När jag spelade sist i tunneln under Hotell Clarion under Midnattsloppet så applåderade de, hejade och verkade allmänt uppiggade, säger Ulla Olsson.

Ulla Olsson vid orgeln. Foto: Rickard Söderberg

Ulla Olsson vid orgeln. Foto: Rickard Söderberg

Berätta om vad du ska göra under Tunnel Run Citybanan?
– Jag skall spela orgel i en tunnel exakt under Adof Fredriks kyrka. Runt omkring mej har jag en specialuppbyggd kyrkogård, säger Ulla Olsson.

Vad för musik kommer du spela?
– Videogamemusic ur Castlevania och Super Mario Galaxy. Plus Star Wars, Skyrim, Phantom of the opera och klassisk orgelmusik.

Ulla Olsson vid orgeln. Foto: Rickard Söderberg

Ulla Olsson vid orgeln. Foto: Rickard Söderberg

Det kanske blir Super Mario Run i stället för Tunnel Run då?
– You´ve got a star!

Tänker att musiken på bana 1-2 på Super Mario Bros nere i röret är ett perfekt soundtrack i ett lopp under jorden?
– Bra tips inför nästa gång.

Du har ju spelat på löplopp förut, hur brukar responsen vara bland löparna?
– Jättebra! Tror att det blir lite oväntat med orgel faktiskt. När jag spelade sist i tunneln under Hotell Clarion under Midnattsloppet så applåderade de, hejade och verkade allmänt uppiggade.

Har du med en hel kyrkorgel att spela på? Låter tungt…
– Haha nej, det är en digital orgel med ljud av äkta orgelpipor. Spelbordet ser likadant ut som på en riktig kyrkorgel men ljudet är inspelat. Modern teknik vet ni…

Vad finns det för utmaningar att spela 8-bitsmusik och populärmusik på en kyrkorgel?
– Det är chipmusik som inte är tänkt för akustiska instrument. Sen är det korta melodier som är oändliga. De skall ju spelas ända tills spelaren klarat en viss uppgift. Man får bygga om musiken så att den låter bra på orgel, och ibland hitta på egna slut.

Får du ofta förfrågningar om att spela Zelda som bröllopsinmarsch?
– Tyvärr inte.

Det finns ett Castlevania-medley med på ditt senaste album. Det spelet, med stämning och story, är ju som gjort för en orgel. Tänkte du så också när du ville ha med musik från det spelet?
– Absolut! Orgel förekommer ofta i spel när det skall vara ruskigt. Tänk på Ganondorf i tornet. Han spelar orgel när Link kommer in och får se prinsessan Zelda fångad i prisman.

Vad gör musiken från Nintendo-eran så odödlig?
– Det är bra musik helt enkelt, och väldigt många har ett förhållande till Nintendo, både gamla och unga.

Sista frågan, vilken är din favoritdinosaurie?
– Blue i Jurassic World. Hon är söt och ställer upp för alfa.

Bengt out.