2018 För en vecka sedan tittade Barrikaden i backspegeln. Några av de bästa sakerna med 2017 sammanställdes och vi mindes vad vi gillade förra året. Men vem orkar leva i dåtiden när man kan leva i…..framtiden! Därför får ni har några filmer, spel, serier med mera som Barrikaden ser fram emot 2018!


Jonas Friberg

TV-serie: Altred Carbon

En Blade Runner-doftande scifi-serie med Joel Kinnaman. Känns väldigt intressant. Dessutom att den kommer ut på Netflix gör ju att den är extremt bingevänlig! Stor like på den!

Brädspel: Lords of Hellas

Ser ut att bli ett fantastiskt strategispel med bra komponenter och tema. Spelaren kan vinna på olika sätt; Att ha kontroll över olika tempel, olika områden eller helt enkelt mörda monster som stryker runt på spelplanen.

Brädspel expansion: Near and Far: Amber Mines

Ett av mina bästa spel 2017, Near and Far får en expansion. Temat var verkligen helt amazing i Near and Far och Amber Mines lägger till ännu mer av det goda. Nya artefakter, magi kan numer användas och ett nytt gruvsystem att utforska.

TV-spel: Far Cry 5

Skulle verkligen kunna lägga till minst fem spel till i denna kategorin. Valde dock Far Cry 5 här, trots att jag faktiskt inte gillat något av de gamla Far Cry-spelen utom det absolut första. Då spelet, som många andra, är helt öppet att utforska har miljö varit extremt viktigt, vilket Far Cry försökt ta fasta på. Många har gillat dem, men jag har tyckt att miljöerna som byggts upp varit blasé, ganska så stela och opersonliga. Far Cry 5 däremot utspelar sig i djupet av USA:s landsbygd, där premissen kretsar runt separatism bland galna frikyrkor och rasism. Far Cry har med sina tidigare titlar nosat på det politiska, men verkar doppa hela näsan denna gången. Dessutom är hela kampanjen möjlig att spela kooperativt! Fantastiskt!

Film: Black Panther

Biopremiär: 14 februari

Jag är ju en sucker för alla MARVEL-rullar som kommit ut under åren. Skaffar hungrigt premiärbiljetter till varje film. MARVEL ligger verkligen ljusår framför DC när det kommer till att göra serier och film av deras seriehjältar. De ligger också precis lika långt fram när det kommer till något viktigare: nämligen representation! Gång på gång visar MARVEL hur viktigt de förstår att det är med just detta. Därför är Black Panther en av 2018 års viktigaste filmer. I princip alla personer i viktiga roller kring produktionen har annan hudfärg än vit och är dessutom ofta kvinna.

Gadget:

En micro som både kan värma din mat och kyla den. Tillochmed frysa den. Jag menar, varför inte?
https://www.frigondas.es/introduction/…


Tom Karlsson

Spel: Avernum 3: Ruined World

Jag ser fram emot Avernum 3. Avernumserien bygger på den gamla serien Exile. Och Exile 3 var det första RPG jag spelade. Kärlek vid första musklicket. Detta var 20 år sedan. Och nu i år kommer Exile 3 i ny tappning: Avernum 3. Turbaserat RPG med dramaturgiskt briljanta berättelser och en episk värld att utforska.

Indiespel när det är som bäst.


Jonas Bengtsson

Film: Predator (2018)

Biopremiär: 3 augusti

Återvinningscentralen Hollywood har svårt att komma på nya idéer. Så varför inte köra på beprövade kort? Predator med Arnold ”If it bleeds we can kill it” Schwarzenegger i huvudrollen släpptes 1987. Jag nötte ut ett VHS-band med den rullen. Ett par Predator-filmer ytterligare har släppts under åren och nu kommer ännu en film (fjärde?) i franchisen. Men med betydligt mindre muskelmassa på skådisarna. Har svårt att hålla koll på Predator/AvP hur många som finns. Någon snackade om en reboot nu men vi får väl se. Trailern verkar inte vara släppt ännu. Så peppen byggs upp inför det släppet. I augusti är det biopremiär.

Seriealbum: Star Wars: Threads of Destiny

Barrikaden var med och stöttade Kickstarten för fanprojektet Star Wars: Threads of Destiny vars äventyr från vita duken nu fortsätter som seriealbum. Vi pröjsade med ”perken” att få bli en karaktär i albumet på 1-4 serierutor. Känns sjukt ball att få bli en del av Star Wars-universumet. Ska ta och börja fila på min wookiepedia-sida.


Rasmus Tirzitis

2018 kommer bli ett riktigt maffigt filmår och filmerna trampar nästan varandra på tårna i kalendern för att få komma ut till publiken. Jag har valt att lyfta fram fyra stycken filmer jag är riktigt pepp på. Jag vill passa på och slå ett slag för två kommande filmer, som jag hoppas kommer vara den första vågen av nya svensk genre filmer. Tillhör du den typen av filmtittare som gärna ser ett mer mångsidigt utbud av svenska filmer men alltid tycker jag du ska göra plats i kalendern för att gå och se dessa två.

“Den blomstertid nu kommer”

Biopremiär: midsommar 2018

Sverige är under attack i ”Den blomstertid nu kommer”, första långfilmen från Norrköpingsbaserade filmkollektivet Crazy Pictures. Det känns väldigt spännande med en svensk katastroffilm. Snyggt och skräckinjagande.

“Alone in space”

Biopremiär: hösten 2018

Alone in Space är en familjefilm om två syskon som kommer att utmana sitt öde tillsammans med en vänlig utomjording. Rymdskeppen i filmen kommer dessutom att vara riktiga modeller och inte datoranimerade för att ge den rätta retrokänslan. Regissören Ted Kjellsson beskriven filmen som “Astrid Lindgren i rymden” och “Alien för barn”. Det låter lovande som om en svensk sci-fi film inte vore ovanligt nog!

“Avengers: Infinity War“

Biopremiär: 25 april

Det har varit minst sagt tröttsamt ett tag med Avengers-karaktärerna och deras strider som ändå aldrig riktigt leder till stora förändringar. Den senaste Marvel-filmen som jag såg på bio var Captain America: Civil War och den lovade mycket men tycker att den föll att de inte vågade offra någon av sina dyrbara karaktärer. Men Infinity War verkar bjuda på mer blodigt allvar, och med rätt ilska i sig kan Avengers bli kanon. Den kanske inte blir en av de bästa filmerna 2018, men åtminstone en av de bästa i sin genre.

“Solo: A Star Wars story”

Biopremiär: 25 maj

Trots att det blivit utav en tradition att få se en ny Star Wars film vid jul, så bryter Solo trenden och kommer ut redan i maj.På grund av den turbulenta och problemfyllda produktionen den här filmen har genomlidit så är det nu med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot den här filmen. Att berätta en historia om en ung Han Solo är riskfyllt och kan falla åt vilket håll som helst, men med tanke på hur bra det har gått hittills med den Kathleen Kennedy-ledda Star Wars-renässansen känns det som att projektet har en chans ändå


Robin Johansson

Tv-serie: Counterpart

Började nyligen kolla om OZ för gud vet vilken gång i ordningen. Som varje gång är J.K. Simmons gestalning av nazisten Vern Schillinger något speciellt att se fram emot. Simmons är en personlig favorit och där måste jag välja Counterpart som serien jag ser fram emot mest i år. En sci-fi story där två parallella världar med identiska människor finns. Simmons är en av få som få träffa på sig själv från andra sida, och de har tagit väldigt olika vägar i livet. Att se skådisar spela mot sig själva är alltid häftigt och när det är en så bra skådis som J.K. Simmons är jag all in! Första avsnittet har redan kommit ut och i Sverige går det så på Viaplay.

Film: Isle of Dogs

Biopremiär: 4 maj

Håller såklart med mina kollegor ovan om sina filmer. Infinity wars blir magiskt att se, Black Panther likså och Den blomstertid nu kommer har jag varit spänd på sen första trailern. Men mitt val av film går till Wes Andersons uppkommande Isle of Dogs. Han gör en ny animerad film som ser sagolik ut och det är extremt mycket Wes Anderson över det man får se i trailern. Jag kommer må bra av att se den här filmen, bli lite konstigt bubblig och älska allt från färger till musik. Så där har vi mina förväntningar!

TV-spel: A Way Out

Josef Fares är tillbaka med sitt andra spel efter succén Brothers: A Tale of Two Sons från 2013. Brothers är fortfarande det spel som gjort mest med mig känslomässigt och förhoppningsvis kan A Way Out ge mig en häftig upplevelse. A Way Out spelas av två spelare samtidigt som måste samarbeta för att fly från ett fängelse. Det verkar kunna vara något av ett Prison Break för TV-spel. Och eftersom det här är ett spel och inte massa utdragna säsonger som i Prison Break är jag riktigt taggad. Har haft flera av mina kompisar som frågat om vi ska spela det tillsammans, det är inte många spel som har den effekten!