Årsbästa: Med mindre än dygnet kvar av 2015 tittar Barrikaden i backspegeln. Vad fick våra nördsensorer att vibrera? Årets film, spel, TV-serie och mycket annat har utsetts av medarbetare på redaktionen. Vem byggde en egen solfångare? Vem valde en VM-final som årets upplevelse? Och vem spelar hellre gamla spel i ny förpackning än helt nya spel? Häng med och minns årets om gick!

 


 

Jonas Bengtsson – Chefredaktör Jonas läser inte bara fler böcker och skriver mer texter än oss andra, han håller även igång oss andra och pushar Barrikaden framåt.

Årets filmupplevelse: Star Wars: The Force Awakens
Ja, det är svårt att inte välja Star Wars: The Force Awakens. JJ Abrams gav fansen vad de ville ha. Det var humor, färre datoranimeringar och en extremt hög nostalgifaktor. Birdman är en stark tvåa vill jag smyga in och samtidigt verka mer sofistikerad…

J.J. Abrams poserar vid världspremiären. Foto: Pressbild/Getty Images

J.J. Abrams poserar vid världspremiären. Foto: Pressbild/Getty Images

Årets tv-upplevelse: Jordskott
Får bli SVT:s tv-serie Jordskott där urskogen vaknade till liv. Välgjord och med bra manus och skådespelare. Kul med fantastik på svenska.

Årets digitala spel: Fallout Shelter
Simcity möter Sims möter Farmville. Lagom klurigt, underhållande och med skön Falloutkänsla i grafiken och humorn.
Läs mer om spelet här.

Årets brädspelsupplevelse: A Game of Thrones: The Board Game

Fick äntligen spela episka Game of Thrones på sex personer (fullt antal) och det är något visst att iklä sig rollen som Stark, Greyjoy, Baratheon eller någon av de andra ätterna. Avancerat och storslaget! Tummen upp för krigsspel utan tärningar.

Årets bok: Munins skärvor

Oj, oj den här var svår. I en kommande artikel tänkte jag sammanfatta mitt bokår som innehåller några spaltmeter… Men om jag ska välja en bok som är släppt 2015 får det bli Oskar Källners actionfyllda SF-novellsamling Munins skärvor. Wow, vilka scener som målas upp och vilket härligt användande av tech-prylar i de genomtänkta och spännande novellerna.
Läs Jonas recension av boken här!


Årets seriealbumsupplevelse:
Hittade Marvel Zombies i en bokhandel i New York, bästa av två världar!


Å
rets Nördupplevelse: Spelningen med chiptunes-virtuosen Professor Sakamoto på Tekniska muséet var riktigt häftig. En konsert med musik från Super Mario, Mega Man, Zelda och Castlevania med mera kan ju inte bli annat än toppbetyg.

Se delar av spelningen här!


 

Jonas Hansson – Barrikadens brädspelsexpert och radiomakare på P4 Värmland med stark spetskunskap inom serietidningar.

Årets brädspel: Pandemic Legacy
Tar ett välbalanserat spel, lägger på en story och gör ett bra spel ännu bättre. Fantastisk underhållning där du förstör spelkomponenter på löpande band och antagligen vill rama in spelplanen efteråt. Info om spelet finner vi såklart på BoardGameGeek.


Årets film: Star Wars: The Force Awakens
Allt jag någonsin önskat mig av en Star Wars-film. Humor, action och precis rätt känsla. Första gången någonsin jag kommer se samma film på bio flera gånger.


Årets TV-serie: Daredevil
Brutal. Jordnära och fantastiskt välspelad. Marvel har gjort ett bra arbete med sin filmvärld. Men det var i denna tvserie som vi verkligen får se effekterna hjältarna har på vanliga människor.

Årets digitala spel: Fifa 16
Får egentligen denna utmärkelse mest för att jag spelat gamla spel iår samt för att de äntligen tagit med damfotbollen. Ge mig klubblag för de kvinnliga spelarna också så jag kan spela annat än bara turneringar härnäst så blir jag riktigt lycklig.Årets bok – Kingkiller chronicle del 1 och 2

Ja jag vet att de släpptes 2007 och 2011 men jag förstår inte att jag missat dem innan. Patrick Rothfuss är en fantastisk författare och berättar en välskriven story om en hjälte som till stora delar själv överdrivit sina bedrifter för att nå framgång. Vansinnigt bra böcker.


 

Tomas Löwemo – Barrikadens utsända i Kalmar, lokaljournalistisk murvel med fin känsla för nördighet

 

Årets bokupplevelse: Sagan om Paksenarrion

Sagan om Paksenarrion återupptäcktes av Tomas 2016

Sagan om Paksenarrion återupptäcktes av Tomas 2016

Årets bok för mig var återupptäckten av fantasytrilogin Sagan om Paksenarrion från 1988 av Elisabeth Moon. Vid sidan av Narnia-böckerna var Sagan om Paksenarrion de första riktiga böcker jag sträckläste. Jag är därför extremt partisk när jag konstaterar att böckerna har åldrats med värdighet och är riktigt bra. Ska något kort sägas om innehållet så rör det sig om klassisk fantasy fast med något så unikt som en kvinnlig huvudperson.

 

Årets filmupplevelse: Star Wars: The Force Awakens
Att se SWTFA på bio var en två timmar och 16 minuter lång knipövning för mig. Jag satt genom hela filmen och liksom knep ihop skinkorna – fullständigt panikslagen över att något värdelöst à la Jar Jar Binks skulle dyka upp. När ridån till slut gick ner kunde jag äntligen slappna av och konstatera att jag där och då sett något så unikt som en värdig arvtagare till den ursprungliga SW-trilogin. En fantastiskt bra film.

Blodmåne

Superblodmånen fotograferad av Tomas

Årets astronomiupplevelse: Superblodmånen
Likt många andra valde jag att ställa mobilen på att ringa klockan 02.00 den 28 september. Högt på himlen tronade då den omtalade Superblodmånen som gav natten en märklig färg. En riktigt cool syn som det kommer dröja 18 år innan vi kan njuta av igen.

 

Årets kortfilmsupplevelse: Kung Fury
Böjer en smula på Barrikadens regler över hur många filmer man får utse som årets bästa genom att utse en kort också. Få kan ha missat David Sandbergs 29 minuter långa mästerverk som tar det bästa från 1980-talet, asatron, internet och sätter det mot Nazitysklands arméer. Om det nu mot förmodan finns någon stackare som missat filmen så går den ännu att streama på Svt play.

 

Årets nördupplevelse: Solfångarbygge
Under årets semester blev det ingen utlandsresa för mig utan i stället en långledighet hemma. Under en magisk dag fick jag för mig att bygga en solfångare av ett paraply, aluminiumfolie, en stektermometer och en vattenflaska. Succén blev total då jag sedan under 1,5 timme fångade solenergi till ett värde av 46 joule. Enigt wikipedia motsvarar det ungefär samma mängd energi som frigörs som värme från en människa i vila varje 0,5 sekund. Inte illa pinkat alls, om jag får säga det själv.

Solfångare

Tomas solfångare, ett bevis på att mänskligheten kommer kunna överleva vilken katastrof som helst.

 


 

Linnea Björkman – Med tempen på League of Legends, Hearthstone och mer är Linnea en av våra starkaste gamers

Årets nördupplevelse: VM-final League of Legends

Årets bästa och mitt hittills livs bästa nördupplevelse, är VM finalen i League of Legends. Att få sitta i den stora arenan med femton tusen andra människor med ett delat intresse var helt fantastiskt. Matcherna visades på storbildskärmar, ljudet bullrade i bröstet och stämningen var överväldigande. Runt om arenan fanns utställningar med målningar, statyer och fans utklädda till olika karaktärer. League of Legends är mer än bara ett spel, och det upplevde jag minst sagt under denna tillställning. Det träffade mig rakt in i hjärtat.

Worlds_Linnea

Berlin var skådeplatsen för årets VM-final i League of Legend.

 


 

Nils Ek – DIF-poddande, leksakshandlande och peppande Nils har varit en av årets stora injektioner på Barrikaden

Årets film: Mad Max: Fury Road

Hur kan en kärnvapen förintelse leds till någon bra? Denna post apokalyptiska film gav mig ett rus som om jag druckit en platta Red Bull. Vilken fart, vilka häftiga miljöer (påminner om Tattonie) och starka karaktärer. Denna filmen måste ses och den ska inte ses med risig kvalitet på en laptop utan man vill man ha ökensanden piskande i ansiktet och ljudet från The Doof Warrior flame gura i öronen. Se den på en fet tv! 8.3 i betyg på imdb och 375.8 million i boxoffice kan inte ha fel. Se den idag.

Årets film: En triss med vinst

En triss med vinst är skriven av Erika Petersson aka Kassadrottningen
En snygg egen producerad bok om hur livet är i kassan på en matbutik. I boken får ta del av historier från vanliga och ibland ovanliga kunder. Kassadrottingen har snart 15k följare på Twitter varför? Jo för tweets som denna
När kunder e arga pga ”vinner aldrig på lotterna jag köper här!!” Man ba ok jag ska ta upp detta med vinstansvarig på slumpavdelningen
Hon är väldigt skön.

Årets Tv-serie: The Jinx (the life and Deaths of Robert Durst)

En dokumentärserie från HBO i 6 delar av Andrew Jerecki. The Jinx kom ut i februari 2015 och blev den stora snackisen. Hur sjukt är detta! Utan att spoila sönder den handlar det om det förmögna Robert Durst och hans fru Kathie som försvann 1982 under minst sagt konstiga omständigheter. Serien har fått 8,9 på imdb


Årets TV-spel:  Star Wars Battlefront

Med svenska DICE som utvecklare kom årets spel för mig. För oss som spelade och älskade dom tidigare spelen är detta julafton och födelsedag på samma gång. En ny star wars film och ett nytt spel…drömmer jag?! Efter sett första trailern blev förväntningarna inte mindre. Du kan lira SWBF med dina favoritkaraktärer och fordon igen. Att åka en speedbike på Endor eller fälla en AT-AT på Hoth ger en otrolig tillfredsställes. Detta spel ÄR Star Wars.

 


 

Ylva Westerlund – Gjorde Barrikadens första skribentpar komplett när hon blev följde med sambo Jonas Hansson in i vår gemenskap

Årets dataspel: The Sims 4: Trevligt tillsammans

För oss ”simmare” har det varit en otålig väntan och ett välkommet tillskott. Nu är simmarna mer festsugna än någonsin och Windenburg är en trevlig stad med europeisk touch som känns välgjord och mystisk. Expansionen höjer spelupplevelsen och de tillhörande kläderna är moderna, som kläder en faktiskt har i verkligheten.


Årets film: Star Wars: The Force Awakens

Jag såg alla sju filmer inom loppet av två veckor och blev frälst av ”the force”. Jag gillar att hjältarna i filmen känns moderna och att det inte gjordes speciellt stor skillnad mellan kvinnor och män. Ingen kan ha blivit besviken.


Årets tv-serie: Downton Abbey

Efter fem underbara år tog vi farväl av denna underbara och väldigt brittiska serie med ett väldigt lyckligt slut, precis vad jag hade önskat mig och jag saknar redan de välskrivna karaktärerna i det storslagna huset.

Ett farväl till dessa karaktärer i Downton Abbey

Ett farväl till dessa karaktärer i Downton Abbey

Årets brädspel: Dixit 

En bild säger tusen ord och en bild kan ha tusen associationer. Grymt snygga, flummiga och drömska bilder som inbjuder till fantasifulla stunder.


Årets bok: Stalker
 av Lars Kepler

Kort och gott en sjukt obehaglig bok som var svår att lägga ifrån sig på kvällarna. Nervkittlande till de sista sidorna och det var med hjärtat i halsgropen jag tittade ut genom fönstret som vetter mot uteplatsen på kvällarna.

 


 

Tom Karlsson – Med kameran i det högsta av huggen har Tom stått för Barrikadens videoinnehåll

Årets dataspelsupplevelse: Hearthstone

Ett spel som ständigt fortsätter att leverera. En av de mest populära e-sporterna fick i år en svensk världsmästare i form av Ostkaka. Finalmatcherna var något utav det mest underhållande och spännande jag upplevt inom e-sport. Senaste expansionen var för många en besvikelse. Men det hela vägs upp med tilläggsäventyret League of Explorers. Med ”Discovery”-funktioner, Brann Bronzebeard och Reno Jackson så har spelet fått ett par extra dimensioner. Jag ser spänning fram emot turneringarna under 2016.


Årets TV-serieupplevelse: Black Sails Säsong 2

I kölvattnet efter Game of Thrones året 2014 så började jag kolla på Black Sails. Det visade sig vara en högst medelmåttig serie. Tafatt skådespeleri, enkelt manus och lite för glada glädjeflickor. Men ändock en välproducerad serie. Jag såg klart första säsongen och tänkte inte mer på den. I år, 2015, kom Game of Thrones tillbaka. Och lämnade åter ett tomrum efter sig när säsongen var slut. Black Sails säsong två fanns tillgängligt på HBO Nordic och jag bänkade mig. Helt plötsligt var skådespeleriet på en högre nivå, manuset växte ett par dimensioner och glädjeflickorna hade bytts mot karaktärer med ett syfte. Det var helt klart en av de mest oväntat positiva serieupplevelserna år 2015. Säsong tre kommer redan i Januari 2016. Kanske kommer Säsong 3 segla upp i topp och lämna Game of Thrones i kölvattnet.


 

Robin Johansson – Jag själv avslutar årets lista. Barrikadens mest aktiva år visar sig tydligt när så många har med bidrag idag. Tack för visat intresse under 2016!

Årets filmupplevelse: Mad Max: Fury Road

Det var så mycket som träffade helt rätt på så många sätt. Alla filmer där jag under biovisningen någon gång vänder mig till mina vänner, får ögonkontakt och har exakt samma känsla är något speciellt med. Ibland är det negativa blickar. Men under Mad Max blickarna mer av Witness me!-karaktär. En grym upplevelse jag kan ärligt säga att jag är mer förväntansfull inför nästa del i den här serien än nya Star Wars. Fredrik Strage text om filmen på DN sätter ytterligare fingrar på vad som är fantastiskt med den här filmen.


Årets TV-serie: The Jinx (The Life and Deaths of Robert Durst)

”and the burping?” Nagelbitande, skrämmande och tänkvärd. Historien om Robert Durst var den som gav mig mest under 2015. All ovisshet är nog det som fortfarande får det att kittla till i magen för mig. Vad är egentligen sanningen? Alla inblickar i amerikansk brottsbekämpning på det här sättet är väldigt intressant. Det bästa är att jag just nu tror att jag har en ännu bättre serie framför mig i Making a murderer. Men den har jag sparat till efter nyår.

Årets digitala spel: Remasters!

Eftersom jag är dålig på att spela de allra senaste spelen, framförallt i rätt omfattning för att få en bra bild dem, så tittar jag istället bakåt. Årets spel för mig de klassiker som putsats upp.Fina Final Fantasy X blev HD, otroliga Grim Fandango uppdaterades, innovativa Farenheit putsades till, aldrig överträffade Heroes of Might and Magic III fick kostymen uppsydd och klassiska Resident Evil går nu skrämmas av i fler pixlar. Alla nya spel är säkert bra, men jag har inte gett dem chansen än. Och nästa år kommer jag förhoppnings behöva köpa en PS4 för att remaken av Final Fantasy 7 är klar. Final Fantasy 7 som jag för övrigt köpte till min iPad i år.

Årets nördupplevelse: Brädspelskvällar på Försäkringskassan

Under året har jag dragit igång brädspelskvällar på mitt jobb (Försäkringskassan). Det har varit underbart kul att introducera mina kollegor i brädspelandets fantastiska värld. Ett väldigt bra och enkelt sätt att lära känna varandra lite bättre och ha kul samtidigt. Att förlora en omgång Pandemic och alla vill spela direkt igen värmer ett nördhjärta.

 

Kärlek och nörderi
Robin