Årskrönikor och liknande duggar tätt och vi vill inte vara sämre här på Barrikaden så ett par av våra skribenter har satt ihop listor med sina favoriter från året som gått. Alla skribenter har fått en liten presentation och sedan följer de nördigheter som de tar med sig från året som gått.
Jonas Hansson – Barrikadens brädspelsexpert som inveg året genom att flytta till Karlstad.
Film: Guardians of the Galaxy
Då väldigt få filmer sågs på bio under året som gick får priset gå till filmen som tog mig med storm i somras. Guardians of the Galaxy hade allt! Action, humor i mängder, talande tvättbjörnsaliens och internets nye favorit Chris Pratt (som ska göra om typ samma roll i kommande Jurrasicfilmen). Väl värd att se. Läs recensionen här.
Tv-serie: Arrow
Då jag skjutit väldigt länge på mitt tv-serietittande så upptäckte jag 2014 serien Arrow. Andra halvan av säsong två var rätt seg och dålig. Men satan va snyggt de introducerade The Flash och jag gillar alla referenser till andra DC-karaktärer och gamla serier. Trodde aldrig att DC skulle göra bättre tv-serier än Marvel. Men så släpper ju Marvel sin andra våg i tv-serie världen i år så vi får se om jag har ny favorit nästa år.
Bok: The Ocean at the end of the Lane av Neil Gaiman.
Kanske inte helt otippat att min absoluta favoritförfattare tar hem priset. Boken släpptes egentligen redan 2013 dock, men då jag sparade den tills jag visste att jag kunde sträckläsa den så dröjde det till 2014. Galet bra bok av en fantastisk författare som skriver sagor för vuxna. Läs recension här.
Spel: Bravely Default till Nintendo 3DS
Alltså detta spel har tagit mig med storm och 50 timmar in är jag fortfarande inte klar med det (därav att jag inte har recenserat det). Det är ett klassiskt JRPG (japanese roleplaying game) med turordningsbaserad strid, men med en twist. Du kan använda dina omgångar i förväg. Det vill säga anfalla fyra gånger i rad innan du måste vänta fyra omgångar på din tur igen. Detta är klockrent i ett spel där du med jämna mellanrum måste sitta och nöta monster för att dina karaktärer ska bli starkare. Mycket nostalgi men samtidigt en hel del nyskapande. Ser fram emot uppföljaren som är på väg.
Vill även nämna att expansionen Forgotten lore till Eldritch Horror gjorde det spelet stora tjänster och gjorde det åter aktuellt för mig att spela. Mer om Eldritch Horror kommer komma inom kort här på Barrikaden.
Nils Ek – Legokung och Barrikadens mest internetkända medlem via DIFpodden.
Film: Dawn of the Planet of the Apes
Film nr 8 i franchisen av apornas planet. Apor som nu springer runt med maskingevär kan inte bli fel och det tycker nog inte filmbolaget heller. Filmen drog in 708 miljoner dollar och hade en budget på 170 miljoner. That shit is bananas
Tv-serien: Silicon Valley
Tänk er att Entourage möter The Big Bang Theory. Då får ni Silicon Vally, en serie om ett gäng programmerare och deras kamp för att slå igenom i it-världens eldorado. Mike Judge som har skapat serien har bland annan gjort Beavis and Butthead och Office Space. En serie man faller för redan vid första avsnittet. HBO leverar igen!
Bok:Hobby av Simon G
För mig är valet kanske självklart, hade jag sagt något annat hade ni bett mig ”dra den om brunluvan”. Jag skrev om den tidigare, men om jag inte kan övertala dig så har Simon själv gjort en video som du kan se här.
Jonas Bengtsson – Exilgöteborgare och chefsredaktör. Zombiefantast som nyligen upptäckt steamreor.
Film: Död Snö 2
Zombierullen Död Snö 2 har alla ingredienser som behövs för toppbetyget årets film; tarmslafsande, naziskämt och galna zombier i pansarvagn. Fler anledningar att se filmen går att läsa i min tidigare hyllning här på Barrikaden.
Spel: Hearthstone
En del tycker inte om den höga slumpfaktorn, vilket jag kan förstå. Men det är ändå ett roligt och underhållande fantasyspel som Blizzard fått ihop. Jag spelar på ”paddan” och det känns som att det är här det gör sig bäst.
TV-serie: The Knick
Jämn kamp mellan Silicon Valley och The Knick. Men väljer The Knick då Clive Owen är ruskigt bra som uppfinningsrik och dekadent läkare/kirurg på ett sjukhus (med samma namn som serien) i New York år 1900.
Bok: Den leende vännen och andra historier
Satte mig ner och funderade på bokåret 2014, kom då att tänka på att jag tyckte väldigt mycket om ”Den leende vännen och andra historier” som recenserades 18 april här på Barrikaden av mig. Det är i själva verket en novellsamling (som kom ut i år, även om visserligen berättelserna har hundra år på nacken) med fem välskrivna mysrysare/spökhistorier av Sir Arthur Conan Doyle. Mest känd för Sherlock Holmes i vanliga fall, men han ger sig här ut på andra områden.