SOMMARTIPS: Den saltstänkigt 13-gradiga västkustvåg som är den svenska sommaren sköljer över oss och det är ingen slump att Sveriges regniga somrar och mörka vintrar fostrat en armé av specialintresserade. För om du så brinner för obskyr fanfiction till Sex and the City, bara utgivet i fanzine på caféet Les Recyclables i Genéve eller att du har en exakt kopia av Berlin Ostbahnhof till Märklintåg som tar upp hela din källare så är det med stor sannolikhet som just den nörden finns i Sverige. Vad ska vi annars hitta på liksom? Ligga? Pff.. skulle inte tro det.

Många av oss nördar är alltid lite på jakt efter något nytt som kan ta vårt sjukdomstillstånd ännu djupare och som ett magasin som tar nörderi på största allvar vill vi på Barrikaden hjälpa er, kära läsare, att krama det nördigaste ur sommaren.

Barrikadens tips för soliga dagar:19656920_10158912302280035_3181741171762161090_n

1. Den nördigaste utomhusplatsen du bara inte får missa i sommar.

Jonas B: ”Tja vad sägs om Stockholms kulturfestival där DJ Windows95 Man spelar finskt disco eller Göteborgs kulturkalas där man bland myyyycket annat kan lära sig att musta äpplen. Det är väl nördigt om något?”

Robin: ”För den som bor i Stockholm känns det som utomhusbion i Rålambshovsparken i år bjuder på något riktigt fint och nördig. Hayao Miyazaki klassiska Min granne Totoro visas den 17 augusti. Övriga dagar bjuder bland annat på Det stora blå och Do the right thing så mindre nördigt men ändå förbaskat fint!”

Nils: ”Jag tycker sommaren är bästa tiden för poddar då man kan ligga i hängmattan med lurarna och bara njuta eller ta en längre promenad längst stranden och plöja. Det finns en podd som sticker ut lite extra och det är Rollspelsklubben av komikern Isak Jansson (spelledaren). Man får helt enkelt följa Sveriges roligaste komiker när de spelar Drakar och Demoner. En briljant programidé och redan efter första avsnittet bjuder Dagny aka Camilla Fågelborg och Gaston Quasimodoson aka Albin Olsson på många skratt.”

19601046_10158919473280524_7774338431545331264_n              19702253_10158919472835524_8625123353563640443_n

Jonas F: Mitt hjärta bultar ju lite extra för obskyra konstigheter på vischan. En sak på min bucketlist är t.ex. att besöka Worlds Biggest Ball of Yarn i Cawker City, Kansas, USA. Därför kommer jag tipsa om A World of Dinosaurs som ligger i världsmetropolen Nybro i Kalmar Län. En lada med runtliggande ängar har gjorts om till något som kanske inte skulle kunna liknas med Jurassic Park, men iallafall har samma tema.

2. Mitt bästa analoga tips för hängmattan.9789175152059

Robin: ”Det klassiska svaret är väl såklart en bok. Men jag har ingen på lut just nu och tänker en mer social infallsvinkel. Två (eller fler) hängmattor (eller annat) nära varandra och så kör ni frågesport med glasspris! Köra egna frågor eller använda till exempel ett MIG frågespel passar perfekt.”

Jonas F: ”Bara ÄLSKAR Sara Bergmark Elfgren & Karl Johanssons fantastiskt välskriva OCH vältecknade historia om gudar, jättar och människor i Jotunheim. Första boken, Vei, är ute nu så vad väntar du på?”

Jonas B: ”Tycker du om dinosaurier? Det gör ju alla. Men tycker du även om Game of Thrones, maktspel, krig och vresiga riddare så är fantasyserien som startar med The Dinosaur Lords något att sätta framklorna i. Del 3 kommer snart så bara att börja plöja tegelsten ett och två. Tänk er ett maffigt Triceratops-anfall där de 25 ”stridsvagnarna” plöjer in genom fiendetrupperna. Och så finns det en albino-T-Rex!”

3. Mitt bästa digitala tips för lata timmar i skuggan.

Jonas F: ”Alla fantastiska portningar av klassiska brädspel till mobil och plattor! Har spenderat timmar med Carcassone och Galaxy Truckers på senaste. Tips är att sätta dig i skugga som innefattas av ett wifi då du ’..bara ska spela en match till’. ”

Robin: ”Det måste ändå bli podcast som tips från mig. För den som inte lyssna på My dad wrote a porno är den ett måste. Mer nördig stämning? Kanske lyssna igenom en säsong av D&D for nerds, det kräver sin koncentration men kan vara riktigt underhållande om man gillar brittisk humor och vill hänga med på ett rollspelsäventyr.”

Jonas B:Fördomspodden är en av få poddar jag lyssnar på just nu. Den tillför något helt eget i sitt unika intervjuformat (där fördomar om intervjuobjektet läses upp) till skillnad från andra i djungeln/sörjan av olika kändisintervjuare.”

Barrikadens tips för regniga dagar.

1. Den nördigaste inomhusplatsen du bara inte får missa i sommar.

Jonas B: ”Skulle vilja rekommendera Armémuseum i Stockholm som just nu har en utställning om historiska brädspel och krigsspel. Från schack och Axis and Allies till Sänka skepp och Warhammer.

Robin: ”Blir Stockholmfixerad igen men både Kappa Bar och Nerds Bar i Stockholm är måsten när man vill undan solen. E-sport, gaming och retrospel i skön mix. Kanske våga sig på den extremt heta och mytomspunna Fallout Burger på Nerds Bar? Eller följa ESL One Cologne – CS:GO på Kappa Bar? Perfekt när solen inte finns eller ska undvikas.”

Jonas F: ”Jag vill fortsätta min Nybroodyssé med att tipsa om James Bond Museum (bara hemsidan är värd någon typ av 90-tals Angelfire-award). Museichef Gunnar Schäfer, eller som han lagligt heter nu mer, James Bond, har samlat memorabilia från hela Bond-franschisen i en underbart supertacky explosion av saker. Kan understykas att muséet är värt en omväg bara för att möta Gunnar James Schäfer Bond himself.”

2. Mitt bästa analoga tips för åskregniga kvällar under filten i soffan.

Nils: ”Jag fick en notifikation om att den nya serien GLOW nu fanns på Netflix och tänkte.. ’vad är det där för skit?’ Men efter jag sett trailer visste jag att detta kommer bli bra grejer! Serien GLOW som står för Gorgeous Ladies of Wrestling handlar om ett udda gäng tjejer som vill prova lycka och bli Wreslare. Detta utspelar sig i LA i mitten av 80-talet i den så kallade golden age of wrestling. Humorn är lite råare och Alison Brie, känd från serien Community, gör en fantastiskt insats när hon ska imitera Hulk Hogan. Som alltid med Netflix ligger alla 10 avsnitt nu uppe så det är bara att köra. ’To all my little Hulkamaniacs, say your prayers, take your vitamins and you will never go wrong’.”

19260468_10158919478650524_52588532351592771_n

Jonas F: ”Som notorisk brädspelare måste jag slå ett slag för så kallade ”dexterity games”. Det är sällskapsspel där du ska bygga saker, kasta tärningar på en träffyta fast först måste du snurra och kasta under benet, knocka plastbark av ett träd med en yxa, blåsa bort spelpjäser med munnen, etc. Helt enkelt använder du kroppen på olika sätt, mer än att strategiskt tänka. Hitta en bra grupp sociala personer, köp eller låna in några dexterity games (tips; Terror in Meeple City, Dungeon Fighter, Rhino Hero och Happy Salmon), köp en platta öl, låt regnet ösa utanför och ha så jävla roligt.”

Jonas B: ”Nu kommer det krävas en stor filt, för jag tänkte tipsa om kortspelet Bohnanza. För att det ska bli så roligt som möjligt tycker jag att det krävs minst fyra, gärna fler spelare. Man ska helt enkelt samla/byta/skänka kort och odla bönor som ger mer poäng ju fler kort man har. Det kanske inte låter helt loco loco-kul men är faktiskt väldigt underhållande och passar även de som inte är helt bitna av brädspelandets fantastiska värld.”

Robin: ”Tar ett tips från främst en äldre generationen och säger korsord! Bra för att inte låta semesterhjärnan härja fritt och funkar lika bra i par som själv.”

3. Mitt bästa digitala tips när du tvingas stanna inne då du som vanligt glömt solkrämen.

Robin: ”Marvel Ulimited! Det kostar ungefär en hundring i månaden men du får tillgång till 20 000+ seriealbum från Marvel i din padda eller telefon. Ta dig igenom någon bra arc från din favorithjälte så kommer de regniga dagarna bara flyga fram.”

Jonas B: ”Spelar inte så värst mycket datorspel/tv-spel egentligen (mest NES Classic Mini ibland) utan låter andra göra det… Och då blir det alltså olika youtubeshower. Den senaste jag fastnat för är svenska Famikompisar som försöker spela gamla japanska importspel utan att kunna japanska. Lagom långa avsnitt som dessutom redigeras, plus gött snack av Per och Pontus då de ska testa om spelet är en ”famikompis” (Famicom är NES-versionen i Japan).”northgard-build-a-base[1]

Jonas F: ”Har gått och kärat ner mig i nya RTS-spelet Northgard. Fortfarande i Early Access på Steam, där du som en av (just nu) fyra vikingastammar ska bli mäktigare än dina motståndare. Det som är speciellt med spelet är att det lånar friskt från Civilization och du kan vinna på sätt som inte är vanligt i RTS-genren, nämligen genom tro, handel eller berömmelse.”

Bonus: Vad köpte du på Steam Summer Sale och varför?

Jonas B: ”Jag fortsätter på retrospeltemat. Alwa’s Awakening är något så häftigt som ett helt nytt 8-bitspel, det är 2D-plattform/action/RPG och dessutom så coolt att det är svensktillverkat. Bara att skaffa!”

Jonas F: ”Utan tvekan: Sunless Sea. Fantastiskt stämningsfullt, underbart berättande. Och du får vara kapten på ditt eget skepp. Vad kan gå fel liksom?”

Robin: ”Har gått mer över till PS4 senaste tiden så har inte kollat så mycket på PC-spel. Men är sugen på att köpa Ori and the Blind Forest så det inte blir ett spel jag aldrig spelade. Alla säger det är magiskt och det är så vackert + att nästa spel i serien presenterades på E3. X COM 2 är lite intressant också men tror jag har tillräckligt annat att spela.”

Bonus: En tvserie du bör bingea innan hösten.1451c911df042b6fd94f44272f1d8cef[1]

Jonas F: ”Åh, vilken ska jag välja. Finns så mycket bra. Får gå med i kören och säga American Gods. Ett uns fantastiskt berättande och ett uns grymt bildsättande gör en riktigt bra serie.”

Robin:Supernatural är bara bingea på. Med sina snart 300 avsnitt kommer det ta sin lilla tid. Om man skyndar sig till den 12 oktober kan man haka på nya säsongen direkt. Ibland trummar Supernatural på och är lite trist men så hittar de något magiskt vissa avsnitt så man förstår varför de fortsätter säsong efter säsong. Man lär sig älska karaktärerna och det finns alltid något nytt elakt att bekämpa!”

Jonas B: ”Personligen så har jag sparat de nya säsongerna av Black Sails (pirater) och Silicon Valley (datanördar). Så de två får bli mina klumpkollartips!”