Överlevnad: TEOTWAWKI, The end of the world as we know it, är survivalisternas samlingsnamn på domedagen. Oavsett om det rör sig om kärnvapenkrig eller zombiekatastrof så har dessa fanatiskt förberedda människor en genomtänkt plan och ett förråd hemma fyllt med överlevnadsunderlättande föremål. Det är nu dags att även du påbörjar ditt arbete med att förbereda dig – och Barrikaden har de fem hetaste tipsen på ställen att fly till under Dagen Z.

Men först ett par ord till de genuina survivalister som hittat till denna text. Detta inlägg är inte ämnat åt er utan tänkt som en guide åt de absoluta nybörjarna, nysurvivalisterna om ni så vill. Här finns absolut inget för er att hämta och att läsa vidare vore ett fruktansvärt slöseri av eran tid. Helt uselt vore det att läsa vidare, lyssna hellre på Sabatons fantastiska konsert på Woodstock i Polen 2012, hoppa fram till 17:28 för Ghost Division:

 

 

Ni som ännu är med mig vill jag tacka, och berömma. Tacka för ert tålamod och berömma för att ni genomskådade tramset ovan. Detta är självklart på blodigt allvar. Men jag ville lura bort survivalisterna från denna livsavgörande text, ni kommer förstå längre fram.

Här kommer Barrikadens TOPP 5 platser att bege sig till när Dagen Z inträffar:

5. Storköpet

Storköpet är en riktig klassiker vars kvalitéer är många. Här finns en stor mängd varor som kan användas till en långlivad överlevnad långt utom zombies:arnas räckvidd. Här finns även en mycket stor mängd mat förvarad så att du slipper gå hungrig.

Ett varningens ord dock om storköpets negativa sidor. Tack vare diverse filmer är detta klassiska tillflyktsmål just klassiskt och du är inte ensam med denna idé. Ett storköp blir snabbt trångt när 2 000 personer samtidigt försöker gömma sig där. Storköpen är dessutom i regel försedda med ett flertal ingångar som inte skyddas med annat än stora glasrutor. Man ska inte heller glömma att storköpen finns i större samhällen med en massa folk/zombies.

Maxi

Storköpet, härligt härligt men farligt farligt.

4. Friluftsbutiken

Friluftsbutiken har flera fördelar. Här finner du en mängd utrustning som är designad just för att underlätta överlevnad. Här hittar du även frystorkad mat och en del praktiska verktyg.

Friluftsbutiken är däremot inte heller utan nackdelar och likt storköpet är du inte ensam om denna idé. Butiken finns i tätbebyggt område och ståtliga skyltfönster gör sig icke besvär när zombies:arna svärmar.

Outnorth

Friluftsbutiken, låter bättre än det är.

3. Hemvärnsbasen

Ingen butik och undangömt placerad. Din lokala hemvärnsbas innehåller oerhörda fördelar så som utrustning, viss frystorkad mat och dessutom terrängfordon!

Nackdelen är emellertid att du inte kan räkna med att komma hit innan den faktiska hemvärnsbataljonen. Och vid en domedag ska du inte räkna med att de lämnar ut tält likt snittar på en mingelfest. Det finns givetvis även risken att basen förlorat slaget mot de odöda och då lär det myllra med hungriga lik vid en sådan här plats.

Skog

Hemvärnsbasen, har jag ingen bild på men här är lite fin skog.

2. Ditt jobb

En skräll kan tyckas, men ditt jobb är en pärla till tillflyktsort. Detta främst då du med stor sannolikhet är den enda som tänker på jobbet när samhället gått under. Är du dessutom betrodd med en nyckel så har du mycket ordnat för dig.

Nackdelen är emellertid att ett kontor, om du nu jobbar i ett sådant, är uselt utrustat för långtida överlevnad. En mikro och ett par alldeles för gamla matlådor är i regel utbudet och någon överlevnadsutrustning finns, vad jag vet, inte på kontor. Detta innebär emellertid enbart att du måste bunkra lite konserver och en machete innan domedagen är här och helt enkelt bära med dig detta till jobbets trygga väggar.

Lådor

Kontoret, mycket papper men dåligt med mat.

1. Din välgörare

Äntligen framme vid nummer 1! Och den absolut bästa platsen att bege sig till är faktiskt inte en plats utan två föremål du ska ha i ditt hem – ett tillhygge samt en lapp. Tillhygget är ett vapen som du själv konstruerar med hjälp av vad du har hemma.

Gudfadern 1

Här hemma står ”Gudfadern” alltid redo i garderoben.

Utöver ditt tillhygge ska du ha en lapp. På denna avgörande lapp har du listat de fem genuina survivalister som bor närmst dig. När Dagen Z är över oss tar du dig helt sonika hem, greppar ditt tillhygge, och beger dig i skydd av mörkret av mot din närmsta survivalist. Och dödar honom.

BOOM! Plötsligt har du en exemplarisk samling utrustning, mat, vapen och litteratur om överlevnad i alla möjliga och omöjliga terränger. Rotar du runt lite i din nyfunna samling kommer du snart hitta en karta med din välgörares flyktplats, i regel en i hemlighet inredd bunker eller motsvarande. Plocka åt dig allt du kan bära, glöm inte bilnycklarna, och invänta världens återuppståndelse i trygg förvissning om att du äger allt som en professionell survivalist behöver.

Men, tänker ni nu, de e väl fel..? Men nej det är det inte. När Dagen Z är över oss gäller inte längre några regler utan djungelns lag regerar. Polisen kommer i sämsta fall ha tömt sitt tjänstevapen in i en hord zombies och i bästa fall försöka skydda civila på polisstationen. Oavsett är de långt borta och vad gör en död person till när vi levande plötsligt befinner oss i minoritet?

Men okej, vi kan aldrig veta exakt hur vi kommer reagera när samhället tillintetgörs. Du kan mycket väl står där och inse att din medmänsklighet inte försvann lika snabbt som ditt topplån. Vad ska du då göra förutom att flina fånigt? Jadu, det är helt upp till dig. Du kan välja att stå där och fortsätta flina tills zombies:arna bryter ner din dörr. Eller så har du Gudfadern i din ena hand och i din andra en lapp med närområdets fem främsta överlevare att teama upp med under domedagen.

Gudfadern 2

Gudfadern > fånigt flin.

Semper paratus.