Intro: Skribenterna på Barrikaden.se har slagit sina kloka hjärnor ihop, och hoppas att de ska förbli oätna. För hela den här veckan kommer artiklarna på sajten bara att handla om ett ämne – zombies!

Hello zombielovers! Jag vet att ni är många därute. För precis som på Barrikadens redaktion så är intresset för zombies extremt stort runtom i Sverige och världen. Som rejält ”inbiten” i genren så ska det bli extremt roligt att få släppa loss horden (redaktionen) då planerandet pågått en tid bakom kulisserna. Och då det är helgen för återuppståndelse, påsk och jesus ni vet, så kändes det extra passande att starta zombieveckan nu.

I populärkulturen har zombies hängt med i nästan hundra år. Den första fullängdsfilmen i genren anses vara White Zombie från 1932. Där står en voodoo-mästare i centrum, från kulturen där zombieinspirationen ursprungligen också är hämtad. Mästaren kontrollerar där sina zombies som han kallar tjänare. Sedan dess har utvecklingen rört sig mot att i dag kretsa kring pandemier, virus, biologiska olyckor och zombies som absolut inte går att kontrollera. Om man inte gör som Michonne och hugger av käken och båda armarna och sätter sina följeslagare i kättingar.

Foto från filminspelningen av Zon 261.

Foto från filminspelningen av Zon 261.

Zombievärlden utvecklas hela tiden, och det är det som jag tror gjort att den överlevt så länge. Trots att grunden är densamma med ruttna kroppsdelar, återuppståndelse och en hunger efter mänskligt kött så tillkommer det hela tiden nya element. Ett tag frossades det väldigt i kroppsvätskor, splatter och gore (Day of the Dead, Bad Taste med flera), i bland är fokus på mänskliga relationer (The Walking Dead), ibland växlar zombiesarna hastighet och springer som fan (dataspelet Left 4 Dead 2), de blir till och med mänskliga (Warm Bodies) och på senare år har det också blivit mer humor (Shaun of the Dead och Zombieland, två av mina favoritfilmer).

I dag är intresset för de stönande och vandrande liken enormt. Det arrangeras zombie walks, utkommer mängder med litteratur, tv-serien The Walking Dead ses av miljoner och dataspelet DayZ är på väg att erövra världen.

Under veckan kommer det att bjudas på recensioner, intervjuer (bland annat med regissören av kommande svenska zombie/monsterfilmen Zon 261), zombieevents, klassiker, överlevnadsstrategier, myter, spel i olika former och annat som jag inte ens vet om i dag. Mycket nöje.

Bengt out.