Införsnack: På söndag smäller det. Platsen är PeppCon i Uppsala och för tolfte året i rad arrangeras nu SM i brädspelet Carcassonne. Men det är mer än bara evig ära på spel.

– Vinnaren blir Sveriges representant på VM i tyska Essen, säger Jocke Tang, arrangör och även regerande svensk mästare i Carcassonne.

Jocke Tang (nederst) – medarrangör av årets SM i Carcassonne. Han är för övrigt också regerande svensk mästare.

Jocke Tang (nederst) – medarrangör av årets SM i Carcassonne. Han är för övrigt också regerande svensk mästare.

Jocke Tang är med i spelföreningen S.A.R.Z. (Swedish Asian Roleplaying Zone) som åker runt på olika convent och arrangerar spelbar och SM–tävlingar. På helgens PeppCon i Uppsala med tema Östasiatisk populärkultur så är han med och arrangerar först en kvaltävling i Carcassonne på lördag klockan 15 (drop in!) och sedan den stora SM–finalen i samma spel på söndag med start klockan 10.

– Jag försöker vara lite ödmjuk, men inom convent–Sverige är S.A.R.Z. rätt kända. Folk vet vilka vi är. Vi brukar arrangera dels småturneringar, men också Carcassonne–SM och även SM i Ticket to Ride. Det är tolfte året på raken nu som vi arrangerar Carcassonne–SM. Och vi kommer också ha en turnering i Spank the Monkey. När vi åker på olika spelkonvent så är det speldistributörer som är med och sponsrar med priser och demospel och så.

Kan du berätta om SM–reglerna?
– Vi följer ju de VM–regler som även kommer att gälla på VM–finalen i oktober i tyska Essen på den stora spelmässan. Det de och vi kör är att man bara spelar grunduppsättningen, alltså inte med någon expansion. Det är 71 brickor som gäller och VM är väldigt speciellt för man kör man–mot–man och det blir ju väldigt häftiga och intensiva strider. I vanliga fall kanske man kör 3–4–5 spelare och så kanske några gaddar ihop sig och slår ut de andra. Men här, när man spelar man–mot–man blir det inte så.

– Och så kör man på tid med schackklockor, det är väldigt seriöst, skrattar Jocke Tang.

Helgens SM–slutspel kommer att bestå av fyra finalister som tävlat sig fram på olika convent; KalCon i Kalmar, GothCon i Göteborg, LinCon i Linköping och så PeppCon i Uppsala. SM–kvalet på PeppCon genomförs nu på lördag klockan 15 och det är drop in som gäller. Finalen börjar 10.00 på söndag i den högra mässhallen, sett från kartan.

De fyra finalisterna kommer att spela tre matcher vardera i en serie, alla möter alla.

– Den som får mest vinster är självklart vinnaren. Är det lika mellan två eller flera spelare då är det totalpoängen som räknas.

SM–vinnaren går sedan vidare till nästa steg, till brädspelens mekka Tyskland och VM.

– De senaste två åren har vi fått en deal med Tyskland att det är vi som får skicka en representant från vår tävling till deras VM att representera Sverige.

– Det tycker jag är jättekul. Vi hoppas det gör att vi inte behöver vara lika begränsade, nu är vi på convent och arrangerar Carcassonne–SM–kval men nästa år så hoppas vi att vi kan samarbeta med brädspelsaffärer och ifall de kan ordna med kval. På så sätt kan Carcassonne nå ut till ännu fler.

Du vill att Carcassonne tar över hela Sverige?
– Haha, ja vi hoppas ju det. Jag hoppas att vi i alla fall får fram en bra representant som kan åka iväg och spela VM för Sverige.

Ska du vara med och tävla i helgen?
– Japp, jag ska vara med i kvalet. För jag tycker det är så himla kul.

Har du själv tävlat förut?
– Tack för att du frågar, hehe, jag vann förra året faktiskt. Jag har länge velat vara med, men många gånger har det varit så att det är jag som hållit i det och då ser det inte så snyggt ut. Så förra året lämnade jag det till en annan medlem så att jag kunde vara med.

Så här ser brick/brädspelet Carcassonne ut. Det gäller att bygga borgar och vägar och placera ut sina gubbar. Men den här bilden är mest bara ett coolt arrangemang för att det ska se coolt ut - för så många spelare på en och samma väg är i princip omöjligt att få till.

Så här ser brick/brädspelet Carcassonne ut. Det gäller att bygga borgar och vägar och placera ut sina gubbar. Men den här bilden är mest bara ett coolt arrangemang för att det ska se coolt ut – för så många spelare på en och samma väg är omöjligt att få till.

Hur mycket skicklighet kontra tur skulle du vilja säga att Carcassonne är?
– Bra fråga. Vi har arrangerat många kval genom åren och vad jag har sett så kan nybörjare, de som aldrig spelat innan faktiskt vinna ett kval. Men personligen så tycker jag att det är 60 procent skill och 40 luck.

Hur viktigt är det att hålla kort på vilka brickor som är kvar i spel?
– Det är absolut viktigt. För hardcore–spelaren så, och nu pratar jag inte om andra, men jag har lärt mig alla brickor. Jag tycker nästan det är ett måste om du ska ta tävla, hehe, ja det är väldigt viktigt.

Varför är Carcassonne så populärt?
– Jag tycker att Carcassonne är ett bra spel för både hardcorespelare och nybörjare. Är det så att du inte har brädspelsvana så är Carcassonne ett bra spel som ingångsport tillsammans med Ticket to Ride och Settlers. De här spelen har enkla regler och tar inte så lång tid att spela, och så är de kul.

– Personligen tycker jag att omspelbarheten är jätteviktig för att det ska vara ett bra spel. Carcassonne har allt det där med enkla regler, kort tid att spela och så är omspelbarheten stor. Därför har det hängt kvar så länge.

Hur stort är Carcassonne i Tyskland?
– Jag tror det är rätt stort faktiskt. Det jag vet är att de har ju mer kval i Carcassonne i Tyskland än vad vi har än Sverige, hehe. Och Carcassonne är ju ett tyskt spel, men självklart är det mycket större där. Och det beror ju på kulturen. I Tyskland så har varje familj en bokhylla med massa spel och jag tror säkert Carcassonne finns hemma hos många. När man är på spelmässan i Essen ser man ju att många familjer åker dit tillsammans och köper nya spel och spelar.

Vad är förhoppningarna inför helgen?
– Vi får se hur det blir, hehe. Ibland är det bäst att inte ha några förväntningar, så blir man inte besviken.

Det ryktas om att Kalmars SM–representant har varit på träningsläger just i staden Carcassonne [en vackert belägen borg– och medeltidsstad i södra Frankrike som namnet är hämtat ifrån]. Vad säger du om det?
– Haha, jasså? Det där är faktiskt en av mina drömmar – att åka till Carcassonne och spela Carcassonne.

Tror du han kommer ha någon fördel i SM tack vare det?
– Hehe, tja. Kanske, kanske.

Undertecknad tackar Jocke Tang för pratstunden och ser fram emot en spännande SM–helg. Om allt går som det ska så kommer Barrikaden att finnas på plats i Uppsala på finaldagen för att rapportera från den episka uppgörelsen. Må bäste borg– och vägbyggare vinna!

Bengt out.

 

För mer läsning om Carcassone. Klicka in på: ”Carcassonne – fuskbyggarna i miniformat” och ”Segerintervju från SM-kvalet i Carcassonne i Kalmar”.