Bild från www.hamaca.sePodd: Sommaren är här och hängmattan är upphängd. Mellan åskskurarna finns det till och med möjligheter att lägga sig i den. Kanske läsa en bok tänker du? Du lägger dig ner och börjar läsa men hittar ingen skön ställning för dina armar. Boken ramlar ner i ditt ansikte när du tappar balansen och du får sy fjorton stygn. Usch, det blev inte alls någon härlig sommarfeeling av stunden i hängmattan. Barrikaden har dock tips som kan rädda hängmatteupplevelsen. Lyssna på en podcast istället! Inga balansmoment när du ska bläddra, inga sidor som blåser igen och du kan blunda hela tiden! Underbart, perfekt och somrigt, som lemonad för tio öre glaset. Nils, Jonas och Robin har tips på några podcasts som vi tycker är väl värda lyssningar i sommar!

 

Nils Ek

SNEDTÄNKT

Smal, smalare, programmet Snedtänkt. Den briljanta Kalle Lind pratar om smala saker…väldigt smala saker. Det är ämnen som punkbandsnamn, cash-in låtar, erotisk litteratur, kupletter, jullåtar som glömts bort, studentikos ”lundahumor”, och min personliga favorit som jag starkt kan rekommendera är podden om Johnny Bode. Den sistnämnda podden fick mig att glömma bort tid och rum och jag skrattade högt innan jag märkte att jag åkte till Bandhagen istället för min tänka destination som var Gullmarsplan. Gästerna i podden har ofta ett väldigt stort intresse av sitt ämne och är rejält insnöade (vem älskar inte en nörd?). Podden har valt att ha sloganen ”Podden som pratar om sånt inga andra poddar pratar om” och dom gör ingen besviken. Jag vill även rekommendera några avsnitt (förutom det briljanta Johnny Bode-avsnittet) som stack ut lite extra; Kulturbråk och TV-shop som båda är väldigt underhållande. Snedtänkt ska vara den mest givna podden! Prenumerera på den och gör ditt liv rikare.

 

Jonas Bengtsson

Par i pixlar, en skön podcast utan två sköna grabbar!

Par i pixlar, en skön podcast utan två sköna grabbar!

Par i Pixlar
Jag spelar inte så värst många nya data/tv-spel nuförtiden, men det gör däremot spelslukarna och initierade nördarna Robin och Filippa i Par i pixlar. Och genom att lyssna på dem håller jag mig á jour om nya spel, E3, nyheter och annat skoj i branschen.

Men förutom att det är underhållande och lärorikt att lyssna på så tycker jag om mixen. Dels att det snackas både äldre retrokonsoler och sprillans nya spel, men också att det är stor variation av ämnesval och roliga temaavsnitt. Mina favoriter är nog ändå musikspecialerna där bland annat NES, Commodore 64 och Capcom fått egna listor. Ja, jag gillar retro men vill inte lyssna på bara det. Därför funkar ”Par i pixlar” så bra för mig. Och så uppskattar jag sidospåravsnitten utomjordiskt mycket. Där kan ämnet vara något helt annat – som att gå igenom alla Alien-filmer.

Sveriges mest kärleksfulla podcast om spel kallas den, och kemin mellan Robin och Filippa höjer betyget vilket också gjort att jag hängt kvar som lyssnare. För allt sägs med kärlek till branschen och till varandra – de är ju trots allt gifta och har barn ihop. Ibland gnabbas det och de tycker inte likadant, och det är nästan då det är som bäst.

Som enda minus är längden. Ofta är det en bit över två timmar vilket kan bli långt. Men har man bara tiden så är det ju inga problem. Det går ju att pausa också. Jag har blivit allergisk mot poddar med ”två sköna snubbar”. Därför gillar jag den här ännu mer. Par i pixlar firade nyligen 50 avsnitt och lovade samtidigt, till min och mångas stora glädje, att hålla på i minst 50 avsnitt till.

Som bonus kan ni kolla in när Robin och Filippa gästar Tillbaka till NES-tiden för att spela Super Off Road: https://www.youtube.com/watch?v=Y8o7bXj8x4c

 

Josh Clark and Charles W. ”Chuck” Bryant från Stuff You Should Know

Josh Clark and Charles W. ”Chuck” Bryant från Stuff You Should Know

 

Robin Johansson
Stuff You Should Know

Jag väljer att rikta mina öron ut på internationella radiovågor (poddvågor?) Först vill jag tipsa om veteranerna i Stuff You Should Know. I SYSK utbildar Josh Clark och Charles W. ”Chuck” Bryant sina lyssnare i ämnen som vi alla borde ha någon kunskap om. Värdarna är skribenter på sidan How Stuff Works och har sedan 2008 släppt över 860 avsnitt! Under 2016 har de till exempel förklarat hur rabies, smink, könslönegapet, LSD och Stedicams fungerar. För den som vill lära sig något nytt finns det alltid något spännande.

Från början var avsnitten i snitt 11 minuter långa medan de på senare år legat på mellan mellan 40 och 50 minuter. På ett år släpper de strax över 100 avsnitt så varje vecka finns det minst ett avsnitt att sätta tänderna i. Josh och ”Chuck” är underhållande och jag gillar deras avslappnade sätt. Det finns alltid humor med och det märks att det verkligen gillar vad de sysslar med. Om vi ska ha något minus så är det att de ibland kanske inte riktigt verkar ha någon direkt plan för var alla avsnitt ska ta vägen, de kan sväva iväg och jag får känslan av att de kunde sagt mer om vissa ämnen. 

Shut Up & Sit Down

Jag fortsätter internationellt men byter land till Storbritannien. Från de brittiska öarna får vi som alltid typisk brittisk humor när Paul Dean, Matt Lees, och Quintin Smith pratar om brädspel i Shut Up & Sit Downs podcast. För brädspelsfantasten är Shut Up & Sit Down troligtvis ingen ny bekantskap. Deras humoristiska och informativa videorecensioner är i min mening absolut bäst på marknaden. Alltid välproducerade, alltid underhållande och jag har ännu inte haft en annan åsikt kring ett spel än dem (i alla fall inte en väldigt annorlunda åsikt). Det är svårt att säga att deras podcast håller samma nivå som deras videos, det är liksom för hög ribba att sätta, men för den som gillar brädspel är det ett måste. Paul, Matt och Quintin recenserar och pratar om spel de spelat, om spelmekaniker, teman, publicister osv. Det är många skratt och en hel del pikar mellan värdarna och jag får allt som ofta en mysig känsla.

Tyvärr är det ingen hög frekvens på deras avsnitt. Från 2012 har de bara släppt 53 avsnitt och regelbundenheten kan variera, men i snitt kan vi räkna med ungefär ett avsnitt i månaden nu för tiden. Det är dock ganska långa avsnitt som inte sällan ramlar över timmen med en bred marginal. Ett favoritinslag är när lyssnare har skickat in beskrivningar av folklekar/folkspel som de spelat under sin uppväxt. Jag vill så himla gärna vara en del av deras spelgrupp för de verkar ha så himla roligt alltid när de spelar spel.