Lista: Brädspel är tvivellöst ett av de bästa underhållningsredskapen för den som föredrar lugna hemmakvällar över stökiga utekvällar – och av goda anledningar. Skippa bakfyllan och ångesten i favör för gammal hederlig tävling på brädet. Men då man genom att tacka nej till utgången redan kommer klassas som en nörd så är det bara att acceptera sin stämpel och spinna vidare på den genom att välja ett underbart nördigt brädspel att lira. Som tur väl är har tillverkare redan förutsett detta behov och erbjuder numera oss brädspelstorskar ett stadigt utbud som gör sig känt i listan som följer!

Dark Souls – The Board Game

Det kallas ofta det svåraste datorspelet som någonsin skapats, ett lättförståeligt påstående för den som någonsin provat spelet. Men trots att det borde genereras ett kollektivt hat mot utvecklarna, spelet och världen av att sitta fast på samma boss i flera dagar så hände det motsatta, ett community växte fram. Strategier och erfarenheter växlades mellan spelare och idag har spelet näst intill uppnått kultstatus och två uppföljare har hittills släppts, tre om man räknar med Dark Souls – The Board Game vars Kickstarterkampanj drogs igång tidigare i år.

Utvecklarna – Steamforged, bad om £50 000 (~60 000 sek) för att idén skulle bli verklighet och efter tre minuter (!) var projektet i mål. Slutsiffran för insamlingen landade till slut på £3 771 474 (~42 700 000 sek), vilket ger en indikation om den enorma fanbasen spelserien har.

Brädspelet i sig påminner väldigt mycket om datorspelet, det är actionpackat, strategiskt och farofyllt. Brädspelets miniatyr-monster är galet detaljrika replikor från spelserien och för att besegra dem krävs det precis som i den virtuella världen att spelaren noggrant håller ett öga på sin uthållighet (stamina) och hälsa (health) som är avgörande för om man ska gå på offensiven eller defensiven. Det föränderliga spelsättet och många valmöjligheter detta brädspel innefattar i form av vapen och föremål att fördela på begränsad förvaring och sitt dynamiska positionssystem tillåter flera genomspelningar där flera olika taktiker kan appliceras. Spelet är designat för 1-4 personer och de enda dåliga nyheterna att rapportera är att releasedatumet är satt först i april 2017 och att prislappen uppstiger till närmare tusenlappen.

Men.. Värt!!   darksouls1

The Walking Dead Board Game

Säga vad man vill om tv-serien The Walking Dead, den har sina toppar och dalar men få tv-serier har haft en bättre första säsong och ett så odödligt tema som zombieapokalypsen, no pun intended. Därför känns brädspelet som en måsteaddering till brädspelssamlingen, inte bara på grund av tv-seriens storhet utan också av spelets sköna koncept. I den nya världens ordning överlever bara de starka, de svaga förvandlas till ”walkers” och attackerar sina forna vänner.

Spela som Rick, Daryl eller någon annan av karaktärerna i tv-serien och gör allt för att överleva, hitta vapen för att försvara dig mot horden av walkers. Plundra sedan affärer på resurser, besök polisstationen, folks hem och andra platser för att hitta redskapen du behöver för att överleva, som allierade, bilar eller kraftigare vapen. Använd sedan dina resurser för att försvara lägret tillsammans med andra levande. Men har du inte vad som krävs och blir biten tar inte spelet slut, du lämnar den levande världen och din uppgift blir nu i stället att tillsammans med alla andra walkers jaga ner alla överlevare. Att anordna överraskningsattacker och smitta ner de överlevandes förnödenheter är bara några av taktikerna du som walker kan använda för att släcka motståndarnas hopp.

Mänsklighetens sista hopp ligger i dina händer – så sätt dina överlevnadsförmågor på det slutgiltigliga testet och se om du har vad som krävs.

walking (kopia)

Joker Poker

Detta limited edition Joker Poker-setet levererar det perfekta temat för pokerkvällen med polarna, oavsett om du är ett Batman-fan eller inte. Jokern är det mest obehagliga, eller charmiga kortet, beroende på synsättet. Jag gillar det.

Med blodstänkta marker och kort med brända ändar som är vandaliserade på ett karakteristiskt sätt av allas favorit-DC-brottsling – Jokern, kan du klä av vännerna både figurativt och bokstavligt, beroende på spelsätt. Det som gör setet extra ballt att ta fram under pokerkvällarna och samtidigt vad som ger det dess nördfaktor är att jokerkorten är replikor av korten som visas i Christopher Nolans The Dark Knight. Det som tyvärr saknas, trots att setet innehåller bland annat tärningar, är att det inte ingår några spelmarker som vanligtvis används i en typisk runda Texas Hold’Em.

joker (kopia)

Zelda Monopol

Om Dark Souls är uppe och snuddar på kultstatus så är The Legend of Zelda: Ocarina of Time utan tvekan redan där. Och blandar man kult och kult i form av Zelda och Monopol kan det ju omöjligt bli annat än succé. Med sitt blanka spelbräde och härliga Zelda-inspirerade spelrutor som ramar in Link i mitten utlovas nostalgikänslor och högklassig underhållning. Till skillnad från traditionella Monopol kommer denna utgåva ta med dig på tidsresande i Hyrule där du säljer, köper och byter bekanta platser från spelet. Varje spelkort är designat i stil med franchisens mystiska tema och spelpjäserna är minst lika förtjusande. Varje spelpjäs representerar ikoniska symboler och välanvänd utrustning från spelet, så ställ dig själv frågan vad du helst spelar som nästa gång någon bestämmer sig för att damma av ditt gamla Monopol – strykjärnet alternativt bilen eller Links hylian-sköld eller triforce-tecknet? Oavsett vad man tycker om Monopol så är detta brädspel ett måste för Zeldafantasten att lägga till i sin samling.

zelda (kopia)

Firefly Clue

Firefly kan vara ett emotionellt ämne för en Browncoat, men faktumet att den kortlivade tv-serien hyllas av fans än idag – i formen av varor, fan-sidor, konventioner och mycket mer – säger en del om styrkan i dess arv. I denna väldesignade versionen av Cluedo måste spelarna ta reda på vem som förrådde River till The Alliance. Ta dig igenom de olika våningsplanen på Serenity och undersök om det var Inara eller Mal, och om det gjordes med Washs plastdinosaur eller ett med-kit.

Mysterier var ett genomgående tema för Firefly-serien, och brädspelet likaså. Det kanske inte går att få tillbaka tv-serien, men som den lojala Browncoaten man är, går det att åter dyka in i den fantastiska världen i The Firefly Board Game.

clue1 (kopia)Som ni kan se så blir spelkvällarna helt enkelt bättre och mer underhållande om man nördifierar brädspelen! Och när de dessutom är limited editions kan man inte motstå!

/Pontus Jonasson