Brädspelscafé:

Föreställ dig scenariot där det av en ren slump blivit utgång tre lördagar i rad. Energin saknas för att spendera ännu en lång lördagsnatt på dansgolvet. Tanken på ännu en utgång känns bara alltför avlägsen. Trots det känner du en märkligt känsla inom dig. En smått klaustrofobisk känsla inför tanken att spendera kvällen i soffläge, tittandes på ännu en film med blott 6.5 på IMDB. Det krävs mer radikala metoder för att mätta ditt behov av stimulans. Bara lugn, ynglingen Café Taktik i Göteborg kan ha svaret på dina problem. Med blott ett år på nacken, har caféet lyckats fylla ett stort tomrum i Göteborgs nöjesutbud. Ett alternativt lördagsnöje för den som söker lite välbehövlig variation i livet.  Låt oss presentera Sveriges första renodlade brädspelscafé.

Cafetaktik

Ett hårt parti av Settlers of catan

Robin och Sara, som driver Café Taktik, startade caféet då de inte riktigt var nöjda med sina dåvarande sysselsättningar. De kände samtidigt att det saknades ett café där man kunde göra något mer än att bara dricka kaffe och äta gott. Någonstans i dessa tankebanor föddes idén om att starta ett brädspelscafé.

Med ett generöst utbud på över 300 spel och med utsökta godsaker färdiga för förtäring, vill Café Taktik bjuda på möjligheten att umgås under avslappnade förhållanden. Oavsett om man är sugen på att sitta ner och ta en kopp ekologiskt kaffe eller spendera tre timmar spelandes Settlers of Catan så finns här möjlighet för båda delar.

Spelutbud

Godishyllan: välj fritt bland mer än 300 spel

Jag besöker caféet en lördagseftermiddag. Caféet ligger beläget i en fräsch källarlokal på Wadmansgatan i nära anknytning till Berzeeligatan. Jag får en känsla av välbehag när jag för första gången öppnar dörren ner till caféet. Istället för den förväntade svettlukten, möts jag av lukten av nybryggt kaffe. Den första tanken som slår mig är ”det här är ju fräscht”. Många, med mig, har ibland fördomar när man tänker på diverse brädspelstillfällen. Det jag tidigare associerat dessa med är när redan frälsta Dungeon and dragons-fantaster träffas i en källarlokal för att omsluta sig av en annan verklighet ett antal timmar. Men det här är något annorlunda. Café Taktik har möjlighet att sudda ut den där stämpeln en gång för alla. Café Taktik erbjuder möjligheten för vem som helst att ta del av brädspelens magiska värld. Oavsett om du är nybörjare eller veteran finns här spel för alla nivåer.

Ett problem som jag tidigare stött på är att det ibland är svårt att komma in i ett nytt spel. Jag sitter ibland och försöker lusläsa genom manualen, men får ändå inte riktigt grepp om alla moment. Robin och Sara har förstått att många känner så. De är väldigt hjälpsamma och förklarar gärna spelreglerna för dem som inte vill spendera hela besöket med att försöka ta sig igenom spelreglerna.

774981_534362623249540_1009690767_o

Utför dina genidrag i en behaglig miljö

I en stad under förändring

Desto mer jag tänker på det, desto mer logiskt känns det att det faktiskt blev i Göteborg som Café Taktik sådde sitt frö. Jag tycker att Göteborg är precis rätt stad för denna typ av koncept. Göteborg, som tidigare varit känd som industristad för många, har sedan ett antal år tillbaka bytt taktik i ett försök att ändra synen på staden. Göteborg har fortfarande kvar sin koppling till Volvo, och lär ha det även i framtiden. Men jag tycker mig märka en skillnad på folks synsätt av staden. Jag har på flera håll hört folk säga att Göteborg är en mer gästvänlig plats jämfört med storebror. Jag vet även att Göteborg jobbar aktivt med att skapa sig en image som ”evenemangsstaden”. Det är fortfarande en bra bit kvar innan man är i mål med att ändra på stadens image. Men genom olika inslag, kommer man närmare för varje dag som går. Även fast Café Taktik bara är ett litet steg på vägen, så finns det en sorts relevans med att det faktiskt blev i Göteborg som konceptet lanserades först. Genom aktörer som Robin och Sara, kan man fortsätta att bygga på den där sköna känslan av en stad.

Café Taktik är väl värt ett besök. I en tid då normen verkar vara att allt måste digitaliseras, känns det som att det växer fram ett allt större behov av kvalitativa och fysiska platser att träffas på för att njuta av lite analog stämning. Café Taktik har öppet Tisdag – Söndag fram till 22:00, alltså bra med tid att ta sig igenom även de mest tidskrävande spelen. Jag avslutar med en rekommendation. Ta med dig några polare, och boka in en spelkväll på Café Taktik.