Brädspel:
Svenska brädspelsutvecklaren Ninja Print går tillbaka till det de är bäst på nämligen trivia med nya High Concept. Spelet där du ska briljera i mängden filmer du sett och i tokiga filmkoncept du sätter ihop. Men med ett så nichat kunskapsområde, är verkligen High Concept ett spel för alla?
Ninja Print är som sagt inte nya i genren trivia utan har tidigare kommit ut med storsäljaren Popkult som verkligen gottade ner sig i allt som hade med populärkultur att göra. Popkult har, till skillnad från High Concept, en viss bredd med kategorier som t.ex. skvaller, spel och film/tv och är därför precis som Trivial Pursuit ganska så inkluderande då det tentas olika kunskapsområden. Men i High Concept handlar det om film, film och enbart film.
Hur spelas High Concept?
High Concept spelas i tre faser som loopas. Först två trivia-faser och sedan en pitchningsfas. Under trivian läses ett av de fantastiska videokassett-frågekorten upp. Bara att de förvaras i en VHS-box kittlar retronerven och gör mycket för att komma in i känslan för temat. Frågorna fungerar på fyra olika sätt men ska alltid utmynna i filmtitlar:
- Första frågan är helt enkelt en filmplot rakt upp och ner:
”En hårdkokt polis tvingas börja jobba på en förskola!”
- Andra frågan är två filmplotter som lagts ihop till en. Gissa bägge filmerna:
”En björn, en gris, en åsna och en känguru ger sig ut på ett äventyr längs en flod i Kambodja för att mörda en amerikansk överste” - Tredje frågan är en filmplot som förklaras på ett grymt slarvigt sätt:
”En Vietnamveteran väntar på en buss. När den väl kommer kliver han inte på.” - Sista frågan är en beskriven filmplot fast om man spolar filmen från slut till början:
”En riktigt stor båt dyker plötsligt upp ur havet och räddar en massa skeppsbrutna människor. De firar med värsta festen”
Frågorna läses som sagt upp och så har alla spelare ett timglas på sig att svara skriftligt. För varje rätt svar får spelaren ta ett steg fram på spelbrädet förutom på andra frågan där spelaren får gå två steg fram om den gissat rätt på bägge filmerna. Efter de två triviakorten avhandlats så är det dags för en pitchrunda.
Här har spelarna tre typer av kort. Ett anslag, en fördjupning och ett slut. Alla anslagskors passar språkligt ihop med fördjupningskorten och fördjupningskorten passar således ihop med slutkorten och genom att välja ett av varje kort har spelaren gjort en filmpitch som den sen pitchar till resterande spelare. När alla pitchat röstas det på vilken pitch som var bäst.
Sen loopas dessa faser tills någon spelares karaktär på spelplanen nått mål.
Recension
Som ni förstår så är High Concept, likt andra trivia spel, väldigt lätt att lära sig. Detta gör att alla som sett film kan vara med på en omgång även att de inte är vana vid brädspel. Avskyr du film och allt mediet står för är självklart inte High Concept för dig. Det kan sägas att High Concept är uppdelat i två spel, triviadelen och Cards Against Humanitydelen. En av dessa delar är fullkomligt genialt utfört av Ninja Print och den andra känns bara inslängd.
Triviadelen
Fantastiska kategorier och frågor. Hur Ninja Print skrivit ”frågorna” i alla kategorierna är verkligen heeelt amazing. Varje fråga är klurigt skrivna med en uppenbar kärlek till film och det blir fina diskussioner och skratt oss spelare emellan när facit läses efter timglaset runnit ut. Vissa dåligt beskrivna filmplotter är så genialt skrivna att även efter vi spelat High Concept ett tiotal gånger och helt inne på hur vi ska tolka kategorin är helt borttrollade men får ett ”ahaaaa, såklart det var” när svaret läses upp. Många skratt och feltänk även på den sista frågan där filmen spolas från slut till början. Filmerna som tas upp i frågorna är inte bara nya blockbusters, vissa är lite mer obskyra indiefilmer och några är klssiker. Bra och väl avvägt.
Timglaset är en minut och det är precis rätt tid. Spelarna hinner inte tänka länge och det är bara ett fåtal gånger när vi spelat där någon haft alla rätt. Detta gör att spelets puls hålls uppe och även Doktorn i Filmvetenskap kan missa något som en annan spelare plockar. Det gör också att vi blir imponerade när någon faktiskt svarar rätt på allt.
Har även testat att spela i lag där vi då förlängde tiden så personerna i lagen hinner prata ihop sig snabbt om varje fråga. Gav en mer social aspekt på spelet.
Cards Against Humanitydelen
Det är här High Concept faller. Denna delen känns som sagt bara inkastad. Ninja Print som släppt en svensk version av Cards Against Humanity som de kallar Rackare kan uppenbarligen och av någon outgrundlig anledning inte släppa denna spelmekanik. Att ha med en pitchdel med denna spelmekanik gör att det fina tempo som finns i triviadelen av High Concept faller platt. Det som är supertråkigt med att just lägga ihop olika ord till en tokig mening och att spelarna ska gissa på det är samma som blir tråkigt i både Rackare och Cards Against Humanity att de som får korten med könsord eller andra överdrivna obsceniteter vinner alltid en omröstning. Det kan bli lite småskratt de första pitcharna men efter ett tag så muttras det runt bordet när den delen kommer. De senaste gångerna har vi valt att ta bort pitchdelen helt.
Ninja Print skulle haft lite självförtroende och bara sålt spelet med triviadelen då den helt klart är ett av de bästa triviaspelen jag spelat. High Concept håller med ”bara” det.
Slutord
Med detta sagt så är High Concept fortfarande ett bra spel. Spelat det mycket och föreslår att det ska spelas när vännerna träffas för att jag vill bli borttrollad av de fantastiskt ställda frågorna. Har inte ens tagit upp den helt spot-on designen på spelet som är fräsch men ändå retrodoftande. En person som inte spelat Cards Against Humanity kan såklart även tycka den delen av spelet känns innovativt och roligt. Kan rekommendera det som julklapp till ett filmfreak eller i gå-bort-present. Spelas utmärkt efter parmiddagen eller efter julklappsutdelningen.