Brädspel:Star Realms är en så kallad “deckbuilder”. Alla spelare börjar med tio kort, sedan under spelet gång så köper man nya kort som man lägger till sin lek. Ett av de mest kända spel som använder sig av denna mekanik är Dominion. Star Realms tar det bästa av Dominion och lägger till inslag ifrån “Trading Card Games” så som Magic the Gathering för att göra ett spel som går snabbt och som samtidigt är fullt av taktik.

En liten och kompakt förpackning. Med ett startpaket så kan bara spela en mot en. Köper du fler kan du spela flera spelare.

En liten och kompakt förpackning. Med ett startpaket så kan bara spela en mot en. Köper du fler kan du spela med flera spelare. Foto: Lina Hansson

Det som skiljer Star Realms ifrån Dominion är strömlinjeformningen och att det faktiskt är ett krigsspel. Spelarna börjar med en viss mängd liv (beroende på hur många de är och hur man vill spela) och spelet tar slut när ens motståndare har slut på liv eller “authority” som det heter i Star Realms. I grundspelet så spelar man en mot en.

En annan stor skillnad är att du inte vet vad du kommer kunna köpa för något till din lek tills det blir din tur. Fem olika sorters kort som blir framslumpade ur spelhögen bestämmer vad du kan köpa. Det kan vara rymdskepp eller baser från de fyra olika faktionerna som har olika färdigheter. Någon faktion ger dig mer pengar, medans någon låter dig ta ur kort ur din lek samtidigt som den tredje faktionen fokuserar på krig. Det finns uppenbara fördelar med att fokusera på någon eller några av faktionerna för att få iväg kombinationsattacker och för att få ytterligare fördelar. Spelet belönar den som kan spela flera kort av samma faktion varje runda. Det kan vara bonuspengar, mer attack eller att du får dra fler kort.

Slumpmomentet i att man inte vet vad som är till salu gör att du hela tiden måste anpassa din strategi och att korten som slumpats fram dessutom kostar olika gör att du kanske inte alltid har råd med det som du faktiskt vill ha. Till skillnad ifrån spel som Dominion där du hela tiden vet vad som finns tillgängligt och kan koncentrera din strategi måste du här anpassa dig. Detta tillsammans med attackmomentet är det som verkligen gör Star Realms till ett bättre spel. I Dominion känns det ofta som jag spelar mitt eget spel även om motståndarna ibland kan påverka mig lite. Här måste jag hålla koll på vad min motståndare gör och vilka kort som hen spelar. Interaktionen ökar och det är något som jag verkligen uppskattar i denna genre.

Designen på rymdskeppen är inspirerad av sådant vi sett som tidigare. Själv kan jag bara tänka Dödsstjärnan när jag ser bilden ovan.

Designen på rymdskeppen är inspirerad av sådant vi sett som tidigare. Själv kan jag bara tänka Dödsstjärnan när jag ser bilden ovan. Foto: Lina Hansson

Designmässigt är det ett väldigt snyggt spel. Det är kompakt förpackat och fruktansvärt billigt med tanke på omspelningsvärdet. Nackdelen är att du behöver två startpaket för att kunna spela mer än två spelare. Samtidigt är priset för två startpaket fortfarande billigt.

Att de olika faktionerna både ser och känns väldigt olika när man spelar dem ger också det mer känsla till spelet och målar upp en rymdvärld som trots allt ser rätt bekant ut. Inspirationen är uppenbarligen både spel och film så som Mass Effect, Star Trek och Star Wars. Bekant men fortfarande nytt är nog de ord jag skulle vilja använda när jag beskriver Star Realms. För visst känns allt bekant i spelet. Det är inga nybanande idéer. Men spelet är en väldigt bra kombination av “deckbuilding” och strid. Att kunna prova nya strategier konstant beroende på vilka kort som kommer upp är något av de roligaste med denna sorts spel och sättet som Star Realms helt enkelt slumpar fram korten är fantastiskt enkelt men smart.

De gröna blobskeppen är det mest krigiska lagets signaturskepp.

De gröna blobskeppen är det mest krigiska lagets signaturskepp. Foto: Lina Hansson

Detta är ett spel för alla egentligen. Enkelt att lära sig men finns ett visst djup för de som vill tänka lite mer. De som inte gillar direkt konflikt mellan spelare kan hålla sig borta då detta är huvudfokus. Men eftersom en omgång bara tar runt en halvtimme så kanske även sådana spelare kan offra sig en runda. Kanske ett av de mest prisvärda spelen på marknaden just nu. Sammanfattningsvis så är Star Realms enkelt att komma in i, billigt att börja spela och har väldigt stort omspelningsvärde. En perfekt present till någon som börjar bli brädspelsintresserad eller till dig själv.

Som en bonus finns spelet även gratis till telefon och surfplatta och ärligt talat är detta kanske det enklaste sättet att lära sig spelet. Provspela det där innan du skaffar det för att få en känsla av vad spelet har att erbjuda är mitt tips.