Brädspel: Zombies!!! är ett brädspel för dem som inte kan få nog av de vandrande odöda. Precis som titeln antyder så handlar detta om att döda zombies, i massor. Fast ännu mer handlar det om att se till att motspelarna slutar sina dagar som zombiemat.

Zombies!!!

Asken summerar på ett bra sätt vad Zombies!!! handlar om.

Detta är dock ett spel som bryter en smula mot det sunda förnuftet, förutom zombiesarna vill säga. Enligt filmer och tv-serier är det ju som bekant en stor fördel att samarbeta om man vill överleva en zombiekatastrof. Men gör du det i Zombies!!! – ja då gör du fel, helt fel. Oj så fel du gör då. Här är nämligen alla den där darrhänta galningen, galningen som tidigt lämnar gruppen för att söka lyckan på egen hand.

Så spelar du Zombies!!!

Målet med Zombies!!! är att antingen vara den som först når en helikopterplatta, alternativt vara den första spelaren som dödar 25 zombies. Vid spelets start står alla deltagares figurer samlade i stadens park. På din hand har du tre händelsekort som antingen går att använda till att underlätta din egna överlevnad, eller till att kraftigt försvåra dina motspelares. Utöver detta har du tre patroner och tre hjärtan, patronerna underlättar zombiekonfrontationer och hjärtan markerar hur nära döden du är.

Zombies!!! spelkort

Det finns många sätt som man kan förstöra för motspelarna på, vilket ju är bra. Men lyckas du få tag i motorsågen så måste du slänga den när du lämnar trädgårdsbutiken, vilket ju är lite skumt.

Spelplanen byggs ut efterhand och när det är din tur tar du en spelplansbricka och placerar ut den på valfri plats. Alla vägar på brickan ska passa ihop med redan liggande brickors vägar, men annars är det fritt fram att förse staden med en besynnerlig planlösning. När brickan lagts ut placerar du ut zombies på vägarna samt eventuella extrazombies. Extrazombiesarna är aktuella om det råkar finnas en speciell byggnad på din bricka, det kan exempelvis handla om ett sjukhus som innehåller en hel hoper vandrande lik.

Zombies!!! spelplan

Spelplanen byggs ut efterhand och ser annorlunda ut vid varje spel.

Med en tärning tar du reda på hur många steg du får gå, och hamnar du på samma ruta som en zombie måste du konfrontera denna. Strider avgörs också med tärning där du ska få fyra, fem eller sex för att döda eländet. Får du färre ögon på tärningen än så kan du ”betala” med patroner för att öka ögonen tills du når upp till fyra. Överlever du din frammarsch slår du sedan tärningen en sista gång. Antalet ögon visar då hur många zombies du får flytta, exempelvis in i huset din motspelare precis sprang in i.

Kul och udda, men..

Zombies!!! är ett kul och smått udda brädspel. När jag lånade det (tack, Yerai!) fick jag dock höra att spelet främst är till för de som gillar zombiefilmer. Och det ligger, dessvärre, en del i detta då spelet har sina svaga sidor. Dels är det egentligen inte särskilt ”dyrt” att dö, man blir av med hälften av sina zombie-kills och startar om med nya patroner och hjärtan. Vilket gör att spelarna som siktar på helikoptern egentligen inte har något alls att förlora på att dö.

En annan nackdel är att många av spelets attraktiva vapen är väldigt omständliga att få tag i, dessutom fungerar de oftast endast på en specifik plats på spelplanen. Dessa vapen dyker upp i händelsekorten man drar varje runda. Brandyxan hittar du exempelvis på brandstationen men du kan inte ta den med dig därifrån. I praktiken innebär detta att man väldigt sällan bemödar sig leta vapen och alla dessa kort blir lätt överflödiga.

Det ska dock poängteras att inget givetvis stoppar en från att ändra reglerna så länge alla är med på tåget, och många av Zombies!!! brister går att rätta till på detta vis.

Kort och gott så är detta ett spel för de som redan är bitna av zombies (hoho) och inte kan få nog av de odödas stapplande steg. Allra bäst är spelet i ett sällskap utan dåliga förlorare. Det är nämligen inte ovanligt att man kämpat ett par rundor med att mödosamt tömma ett hus på zombies – överlevt på marginalen – för att endast belönas med att en motspelare på direkten fyller upp huset med zombies igen, med hjälp av ett händelsekort. Det handlar som sagt om den enskildes överlevnad och en stor del av spelets nöje ligger i att försöka ha ihjäl motspelarna.

Som avslutning vill jag säga så här: Tycker man om zombiefilmer så ska man absolut prova Zombies!!!, men det kan vara klokt att låna spelet innan man köper det. Det ska även tilläggas att det har kommit ut expansioner till spelet, 15 stycken rättare sagt. Så blir man verkligt biten finns det möjligheter att förkovra sig. Det krävs emellertid ett bord i storleksordningen ladugårdsdörr för att få plats med hela spelet om alla expansioner används samtidigt.