Segerintervju: Efter en rafflande och oviss SM-final så stod det klart att Magnus ”Släpet” Anderberg tog hem den åtråvärda pokalen.
– Pirogpoäng och sedan mata in gubbar runt om på gräset var en utarbetad taktik som firade triumfer, säger den nyblivne svenske mästaren i brädspelet Carcassonne.

Jocke Tang och Magnus ”Släpet” Anderberg i hjärnornas kamp under Carcassonne-SM i Uppsala. Foto: Jonas Bengtsson
På grund av återbud så blev det bara tre spelare i söndagens SM-final i Carcassonne; Jocke Tang, regerande svensk mästare, Magnus ”Släpet” Anderberg, Kalmars representant, och Andreas Hammar, oscoutad kvalspelare.
Upplägget blev att de tre finalkombattanterna mötte varandra tre gånger vardera i ett seriespel. Och i rad. Den spelare med flest vinstmatcher totalt skulle ta hem SM-guldet.
I det första mötet ställdes Släpet mot Tang. Novisen mot mästaren. En gräsvaskare av rang mot en vägbyggarentusiast skulle det visa sig. Och redan nu började Släpets tre personer starka fanklubb att börja ana ett tronskifte då deras idol tog hem två vinster medan Jocke Tang fick nöja sig med en vinst.
I nästa omgång möttes Släpet och Andreas Hammar. Återigen var det gräsvaskningar som hjälpte Släpet som nu fick flytta fokus då han ställdes mot en ny taktik. Andreas visade sig nämligen vara expert på att bygga ihop borgar/städer med stor finess. Hur som helst, den första matchen tog Kalmarspelaren enkelt hem, medan Andreas Hammar vann match två efter en snygg avslutning.
Match tre blev en riktigt tajt batalj och ställningen svängde mer än Janne ”Flash” Nilsson och hade fler twistar än Paradise Hotel. Spännande var ordet. Men trots bitvis stimmig bakgrund med glada och tjoande cosplay-ungdomar samt skräniga utrop om höjt pris på sockervadd så lyckades Släpet att bibehålla koncentrationen. För när väl röken lagt sig från uppgörelsen och domaren räknat ihop slutresultatet så visade det sig att Släpet tog hem den sista matchen knappt.
Släpet var därmed uppe på fyra vinster medan övriga spelare låg på en vinst vardera. Men vad som verkade klart, var inte alls så i själva verket då en 3-0-viktoria för antingen Jocke Tang eller Andreas Hammar skulle innebära att även de kunde komma upp i lika många vinster.
Men någon poängskillnad krävdes aldrig då det avslutande trippelmötet med Jocke Tang och Andreas Hammar slutade 2-1 till Jocke Tang, som jag vill passa på och tacka för ett trevligt arrangemang.
Slutställningen blev alltså: (1) Släpet 4 vinster (2) Jocke Tang 3 vinster (3) Andreas Hammar 2 vinster.
Barrikadens utsände var ensam medierepresentant på plats och fick också glädjen att gratulera den svenske mästaren efter finalsegern i Uppsala.
Grattis till guldet! Svensk mästare i Carcassonne. Hur smakar det att titulera sig det?
– Utmärkt, jag kommer givetvis gå runt och presentera mig så framöver. Oklart om Bindefeldt och gänget släpper in mig på sina fester då, men värt ett försök.
Trycker du upp nya visitkort med titeln borgmästare nu eller?
– Haha, antingen det eller ”gräsklippare”, jag får se.
Du gav dig själv en nubbes chans på midsommarafton i införsnacket och nu står du här med bucklan i handen. Hur gick det här till?
– Ja, jag sa ju att mina chanser att vinna var ungefär lika stora som att dra den där biten med endast slott på första draget (alltså en chans på 71, reds. anm.). Det roliga var att jag gjorde just det i en av matcherna. Men svaret är en kombination av tur och att jag till och med överraskade mig själv med bra spel ibland.
Det blev till slut bara tre spelare i finalen, hur påverkade det dig?
– Först glädje eftersom SM-medaljen var klar. Sedan passade det mig rätt bra att möta de andra tre gånger, att då kunna lära sig den andres spel.

Finalisterna poserar från vänster: Andreas Hammar, Magnus ”Släpet” Anderberg och Jocke Tang. Foto: Jonas Bengtsson
Det var flera magiska vaskningar med gubbar på gräset som låg bakom SM-guldet. Var det en uttalad taktik som du och din coach arbetat fram?
– Ja, pirogpoäng (små borgar á la fyra direktpoäng) och sedan mata in gubbar runt om på gräset var en utarbetad taktik som firade triumfer.
Vask-spelet var ju uppenbarligen hundraprocentigt, några andra detaljer i spelet som du är nöjd med?
– Mitt bad guy-spel. Jag lyckades låsa de andras positioner många gånger. Känslan av att ha försatt motståndarnas gubbar i strejkande väg- eller byggnadsprojekt är den bästa av alla i det här spelet.
Du hade ju ett tremanna-entourage med dig plus hovreporter, så man kan lätt säga att du vann läktarmatchen. Kände du av publikstödet?
– Ja, verkligen. Jag ville ju köra några high fives efter lyckade gräsvaskningar men valde efter moget övervägande att vara en klädsam Björn borg i stället för en gapig John McEnroe.
Nästa steg är VM i Tyskland i oktober där omkring 25 nationer är med. Känslorna inför det?
– Det är lite overkligt faktiskt. Känns stort när man tänker att man vunnit SM i något, att sedan tampas med så många länder är ju häftigt. Frankrike måste vara bra, de är ju kända för att försätta gubbar i strejk…
Hur ska du fira guldet?
– Klippa gräset på en riktigt fin plätt där hemma och lägga mig och käka piroger. Eller så tar jag bara en öl på stan, så att grannarna inte får för sig att ringa hispan…