Brädspel/Digitalt:  – Det är en fjortonde året i rad som vi kör Spellovet. Det är en manifestation för spelande på en nationell nivå. Det är många som spelar både analogt och digitalt här i landet men det är något man gör hemma och kanske inte alltid pratar om. Detta är ett sätt att synliggöra att det finns massor av personer som spelar här i Sverige och att det finns massor av föreningar att spela tillsammans i, säger Malin Österman, kommunikatör på Sverok. 

Ett par glada deltagare spelar Ticket to Ride. Foto: Tjarls Metzmaa

Ett par glada deltagare spelar Ticket to Ride. Foto: Tjarls Metzmaa

Sverok är Sveriges största ungdomsförbund med 80 000 medlemmar i 1 200 föreningar. Målet inom Sverok är att utveckla och sprida spelhobbyn. Rollspel, lajv, brädspel, figurspel, e-sport och LAN utgör de huvudsakliga verksamheterna för medlemsföreningarna. Spellovet håller på under hela vecka 44 och avslutas på söndag den 2 november.

Varför anordnar ni Spellovet?
– Spellovet är ett sätt för att lyfta spelkulturen. Att föreslå att spela figurspel med sina barn hör nog inte till vanligheterna till exempel. Vissa lär kanske sina barn att spela shack. Men genom att engagera våra föreningar under denna veckan så får fler se på spelhobbyn och även sådana som spelar hemma kanske märker att det finns någon förening i deras närhet.

Föreningarna inom Sverok bjuder in allmänheten under veckan till sina tillställningar. Visserligen är de öppna även i vanliga fall, men genom att samarbeta med bibliotek, museum och andra kulturinstitutioner så vill de visa upp sig för fler. Alla föreningar som deltar får dessutom en låda med spelsaker i, samt en liten summa pengar som de kan använda till att anordna eventet.

Hur många föreningar är det som deltar i Spellovet?
– Vi har legat på 150-160 deltagande föreningar som mest, i år ligger vi någonstans runt 129 föreningar. Men de håller tillsammans cirka 220 olika event under denna vecka. Ifrån Gällivare i norr till Malmö i söder, så det är roligt att hela Sverige är representerat. Spellovet blir ju också ett sätt för Sverok att synas. Vi är ett väldigt stort ungdomsförbund, men trots det så syns vi inte alltid så mycket. Om man är intresserad av att prova på så är det ju bra att veta att det finns 300 föreningar bara i Stockholmsområdet till exempel.

Cosplay är en viktig del av både Sverok och Comic Con/Gamex. Foto: Andreas Pegelow

Cosplay är en viktig del av både Sverok och Comic Con/Gamex. Foto: Andreas Pegelow

Vad hittar ni på under Comic Con/Gamex?
Under Comic Con/Gamex så kommer vi ha massa aktiviteter. Idag (torsdag) så hade vi Spellovsquests där de fick lajvgrejer till låns och sedan skulle de hitta tre “heliga reliker” som vi hade gömt i andra utställares områden. Vår praktikant hade skrivit en gigantisk bakgrundsstory och allt så det var riktigt roligt. Men vi kommer ha massa spännande saker som händer nu i helgen. På söndag ska vi ha en episk avslutning som bland annat innehåller bossmusik ifrån “Zelda”. Mer berättar jag inte, men jag tycker alla som kan ska komma hit!

Vad vill ni förändra med Spellovet till nästa år?
Nästa år vill vi samarbeta mer med olika kulturorganisationer. Vi tror att det hjälper oss att lyfta spel som kulturform. Men redan i år har vi olika event på tex Världskulturmuseet i Göteborg, Spelets hus i Malmö och på Västerbottensläns museum för att nämna några. I framtiden vill vi såklart också ha fler Spelens hus som inte bara ligger i de stora städerna. Men det viktigaste med Spellovet är ju såklart att ge folk chansen att lära sig mer om spel och att prova på att spela!