Brädspel: Imorgon är det dags. Då bär det av till Tyskland för den gigantiska brädspelsmässan Spiel 2014 i Essen. Humöret är på topp. Det beräknas släppas nästan 1000 spel under de fyra dagar som mässan håller på. Tyvärr finns ju alltid chansen att något redan är slut när vi vandrar in i mässhallarna under fredagsförmiddagen, men här kommer i alla fall tio spel som jag hade tänkt försöka få mig en titt på även om risken för att vissa sålt slut är stor. Men vi får hålla tummarna att de har demoexemplar kvar i vilket fall.

Glada och festliga färger gör sitt för att locka.

Glada och festliga färger gör sitt för att locka.

Imperial Settlers av Ignacy Trzewiczek
Både jag och de jag oftast spelar med uppskattar kortbaserade spel (7 Wonders, Dominion). Detta spel ser snyggt ut, det låter mig bygga imperium och det verkar gå relativt snabbt att spela. Bonus för att grafiken får mig att känna nostalgi för de gamla settlers-spelen till datorn. Känns som ett givet köp om tillfälle ges och om det verkar kul att spela.

Snygg förpackat är spelet i alla fall.

Snygg förpackat är spelet i alla fall.

Redacted av Katalin Nimmerfroh, Dávid Turczi och Mihály Vincz
Ett spionspel där du ska bluffa, stjäla ritningar, spöa upp andra agenter och dessutom irritera dina vänner låter som något som jag skulle uppskatta. Ser också väldigt snyggt ut vilket är något som jag uppskattar i mina spel. Frågan är om det flyter på bra. Är det spännande rakt igenom med mycket interaktion så lever det upp till mina förväntningar.

En väldigt snygg spelplan som du kan befolka med karaktärer.

En väldigt snygg spelplan som du kan befolka med karaktärer.

Fief: France 1429 av designern Philippe Mouchebeuf
Att intrigera i frankrike i detta spel verkar ack så spännande. Med rävspel, list och i värsta fall krigsföring gäller det att samla poäng i detta spel för att vinna. Det handlar om att ta över byar för att kunna bli adelsman där, gifta bort sina karaktärer för att inleda allianser, låta familjemedlemmar klättra inom kyrkan för att i slutändan ta plats som påve. Att valen verkar vara så många bådar väldigt gott. Är detta spelet som Game of Thrones brädspelet försöker vara? I så fall går det direkt in på min att köpa lista.

Enormt vackra träkomponenter.

Enormt vackra träkomponenter.

The Duke av Jeremy Holcomb och Stephen McLaughlin
Inte ett nytt spel som de övriga på listan är, men det är ett spel som jag skulle vilja få tag i. Jag uppskattar en mot en spel väldigt mycket och detta spel verkar vara ett bra sådant. Återigen väldigt snyggt spel med fina träkomponenter. Men framförallt så tycker jag att det verkar vara ett väldigt intressant strategiskt spel.

Fullmatad box med innehåll och mekaniken verkar spännande.

Fullmatad box med innehåll och mekaniken verkar spännande.

Five Tribes av Bruno Cathala
Kanske det mest hypade spelet just nu. Inte minst för att det är superdesignern Bruno Cathala som står bakom spelet. Men också för att Days of Wonder egentligen bara släpper ett spel om året. Tidigare spel som de släppt har varit Smallworld och Ticket to Ride. Det är rätt mycket att leva upp till. Men förhandstittarna har varit lovande och det verkar vara lite tyngre än de tidigare Days of Wonder-spelen. Samtidigt så fortsätter man producera fantastiskt vackra spel. Lär vara extremt poppis under helgen.

Ingen borg blir den andre lik när det gäller att skaffa så mycket poäng som möjligt.

Ingen borg blir den andre lik när det gäller att skaffa så mycket poäng som möjligt.

Castles of Mad King Ludwig av Ted Alspach
Nytt spel av skaparen till Suburbia, Ted Alspach. Lite tråkigt utseende. Men Suburbia var inte fantastiskt vackert heller. Har extremt höga förväntningar på detta spel och hoppas att det är minst lika bra som Suburbia (som är ett av mina favoritspel). Hade tänkt förboka detta spel, men missade vilken dag som var sista så nu håller jag tummarna för att det kommer finnas kopior kvar på fredagen.

Grävmaskiner åt alla!

Grävmaskiner åt alla!

Pay Dirt av Tory Niemann
Ett spel som handlar om att gräva guld. Tänk er “Gold Rush: Alaska” som går på Discoverychannel fast i spelform. Älskar temat, så om själva mekaniken är bra kan det mycket väl bli ett köp. Att gräva efter guld, uppgradera maskiner och manskap låter för min del väldigt roligt i alla fall. Dessutom gillar jag auktioner i spel.

Man ser redan på designen att det är ett spel av Uwe.

Man ser redan på designen att det är ett spel av Uwe.

Fields of Arle av Uwe Rosenberg
En tung låda om att odla saker. Ja det låter ju lite bekant när det gäller denne designer, men jag hoppas att detta spinner vidare på misärsimulatorn som Agricola är och istället ger oss lite mer att glädja sig åt. I vilket fall gillar jag spel där man odlar saker och kan ha djur. Dessutom ska du kunna handla med närliggande byar och skapa olika handelsvaror. Ett tungt strategispel för två där man kan få göra allt detta låter riktigt bra. Uwe kan man lita på dessutom.

Till och med omslaget är fantastiskt på detta spel.

Till och med omslaget är fantastiskt på detta spel.

Greed av Donald X. Vaccarino
Skaparen av Dominion gör ett draftingspel där du är gangster och ska tjäna pengar. Mekaniken verkar likna 7 Wonders till viss del vilket jag gillar, att du drafter kort och skickar vidare alltså. Men samtidigt handlar det om att leta kombos i dessa kort och sedan spela ut dem i en bra ordning så att du i slutändan är den med mest pengar. Spelet är dessutom löjligt snyggt och temat är lite roligt. Absolut intressant att både spela och köpa om möjlighet finnes.

Några av de många kort som finns med i spelet.

Några av de många kort som finns med i spelet.

Mythotopia av Martin Wallace
Skaparen av ”A Few Acres of Snow” har gjort ett fantasystrategispel. Draftingbaserat krigspel för att vara mer exakt.
Det låter riktigt kul och om det är balanserat så kan detta bli hur bra som helst tror jag. Ser fram emot att få se det spelas då även detta spel enligt mig är väldigt snyggt.

 

Kan konstatera att jag verkar tycka det är viktigt att spelen ser snygga ut och det är nog väldigt sant. Vissa spel som jag tycker är väldigt bra (t.ex. Through the Ages) är jag ändå tveksam till att spela ofta då jag tycker att spelet är rätt fult i sin design. Nu när vi får så mycket bra spel, tycker jag gott att vi kan ställa kravet att de ska vara snygga också! Lär se väldigt mycket i helgen och hoppas kunna avrapportera någon gång i nästa vecka. Tills dess får ni ha en fin helg, med eller utan brädspel.