Kultur/Brädspel:Att spel är folkbildande är kanske inte en självklarhet för alla. Men för Studiefrämjandet så är det en del av deras arbete. En studiecirkel som analyserar Arkham Horror kanske. Eller en cirkel som försöker applicera mekanik ifrån spel på andra delar av sin vardag. Det handlar om folkbilda Sverige genom spel och även om Spelkultur knappast är högst upp på alla Studiefrämjandets regioners listor så satsar de i Värmland/Bergslagen. Daniel Vinter är handläggare för Spelkultur på Studiefrämjandet och han tar sitt jobb på största allvar.

Överst i Studiefrämjandets lokaler hittar man spelrummet. Det är mysigt och med tiden lär det bli allt mer ombonat.

Överst i Studiefrämjandets lokaler hittar man spelrummet, här med Daniel Vinter med King of Tokyo på bordet. Det är mysigt och med tiden lär det bli allt mer ombonat.

2007 accepterade Studiefrämjandet Sverok som en medlemsorganisation. Detta har lett till att Studiefrämjandet runt om i landet aktivt arbetar med spelkultur, i vissa regioner så hamnar detta i händerna på handläggare för till exempel musik. Men i Karlstad och i Värmland har man satsat på att anställa en handläggare med fokus på Spelkulturen. Daniel Vinter har stort intresse i spel själv och det tror han hjälper honom i hans jobb. Det märks att han verkligen vill få fler att börja spela.
– Det handlar som allt annat i Studiefrämjandet om folkbildande. Hur kan spel vara folkbildande? Eftersom spel ofta är pedagogiska och lärorika så är det kanske inte alltid så svårt att se kopplingen. Men vi vill ju såklart att våra studiecirklar ska gå på djupet, analysera och lära sig mera. Kanske om hur man skapar spel, eller vad man kan använda spel till. Spel som World of Warcraft leder till laganda, att man lär sig arbeta tillsammans, analysera bossar och kommunicera. Ibland med personer ifrån andra länder. De kan göra analyser och recensioner av spelen, skapa kompendier, eller egna spel. När du är med i en studiecirkel ska du själv kunna påverka processen och vad ni vill lära er. Det är ingen skolverksamhet, säger Daniel Vinter.

De vet inte att vi också kan hjälpa till

Sverok är Sveriges största ungdomsförbund men medellivslängden på föreningarna är mellan två och tre år. En stor anledning till den korta livstiden tror Daniel Vinter beror på lokalbrist.
– Det är inte alla som har koll på att vi också kan hjälpa till. De flesta vet att Sverok arbetar med detta och är rätt nöjda med pengarna som de får för att vara en Sverok-förening. Vi blir en extraresurs som man kan ta hjälp av om man vill. Behövs det lokaler eller mötesplatser så har vi ofta redan kontakter som kan ta fram sådana åt dig och din förening eller studiecirkel. Vi kan hjälpa föreningar som vill ha mervärde, skaffa fram studiematerial och lokaler. Skicka personer på ledarskapsutbildningar. Många Sverokföreningar behöver tillexempel hjälp med marknadsföring inför sina event. Vi sitter ju på många kontakter som är bra att ha om man vill anordna något.

Högst upp i Studiefrämjandets lokaler i Karlstad hittar vi spelrummet. Det är ett vindsrum med gott om plats och en vägg full av spel.
– Vi försöker mest ha spelaktiviteter i rummet men vi är bara inne på andra veckan just nu och andra grupper kan såklart boka rummet. Vare sig man vill spela eller inte. Just nu kör vi tre dagar i veckan, en dag med kortspel som Magic the gathering och andra TCG och LCG spel, brädspel på torsdagar och rollspel på fredagar. Nu har vi lite grejer här som start och ser vart det tar vägen. Jag vill såklart expandera allt eftersom. Det bor många spelintresserade här i Karlstad men det är inte alltid så utåtriktat tyvärr. Folk sitter hemma och spelar i sina vänskapskretsar. Vi vill skapa en välkomnande miljö där alltifrån brädspelsräven till den nyfikne kan komma hit och spela. Allt fler provar på nya brädspel och de flesta som provar Ticket to Ride inser att det är lättspelat och roligt. Samt att det slår Monopol på fingrarna. Jag tror att vår verksamhet kommer växa allt eftersom folk hittar hit, säger Daniel Vinter.

Ordlista

TCG – Trading Card Games – Kortspel där du köper kort löst och där det är svårt att få tag på alla kort i spelet. Du köper kort blint.
LCG – Living Card Game
s – Kortspel där du kan köpa expansioner och får alla kort som finns i spelet.