Brädspel: -Kan jag ringa upp dig om en stund? Jag tror inte de andra på tåget är lika intresserade av mig som du är. Harald Enoksson har pluggat statsvetenskap och nationalekonomi, men anledningen till att jag försöker nå honom denna eftermiddag är en helt annan. Harald har nyligen lanserat sitt nya brädspel. Passande nog denna vecka så handlar spelet om det svenska valet.

Som en del i lanseringen har Harald åkt runt och visat upp spelet. Foto: Harald Enoksson

Som en del i lanseringen har Harald åkt runt och lärt ut  Valspelet. Foto: Harald Enoksson

– Jag är rätt intresserad av svensk politik och det är ett tacksamt ämne att göra spel av. Spelade ett spel som heter 1960: The makings of a president och blev väl lite inspirerad att göra något fast om Sverige. Första versionen av spelet kom ut redan för fyra år sedan och är numera slutsålt. – Det roliga med att göra ett spel är att när man suttit på mässan i Essen och spelat 100 gånger i rad, det är då man verkligen lär sig vad som funkar. Redan då ville jag göra om det och fixa saker som man upptäckt på vägen. Inget är ju perfekt. Därför gjorde jag en uppföljare nu. Responsen på Valspelet har varit bra. Men spelare som är insatta i politik och i debatten tycker det är roligare. Samt att många erfarna brädspelare ogillar slumpmomentet i det hela. -Till den engelska Essen-upplagan har jag minskat den faktorn. Men alla är olika, det finns också spelare som känner att mängden information är rätt stor pga alla kort, partier och politiska områden, och är tacksamma för att slumpen ”räddar” dem från ytterligare information.

– Regelmässigt klassade någon det som ”medium light”.

Valspelet verkar vara aningen svårt att komma in i för de som inte har någon brädspelsbakgrund alls. Samtidigt är det inte speciellt komplext jämfört med många andra brädspel. – Regelmässigt klassade någon det som ”medium light”. Jag skulle nog säga att det är ungefär lika lätt/svårt att ta till sig som Dominion (väldigt populärt “carddrafting”-spel). Vissa moment är inte helt intuitiva om man inte spelat liknande spel tidigare, men när polletten väl trillat ner så är det jätteenkelt. Det svåra i spelet är precis som i den verkliga politiken att veta hur man ska spela för att vinna. Varje kort påverkar ditt parti i två dimensioner. Dels hur du står hos väljarna men också hur du står hos andra partier. Kanske är det bäst att profiliera sig tidigt i spelet och ta en tidig ledning? Eller är det bäst att använda de första dragen till att knyta relationer? Kanske är det bästa för ditt parti att alliera sig med de som står nära ideologiskt eller så söker du vänskap med ett parti som du tillsammans med kan bredda er väljarkrets med. – När spelet är slut får de flesta en aha-upplevelse och blir sugna på att spela igen för att pröva en ny strategi. För att försöka förstå hur man ”ska” göra. Jag har kämpat mycket för att hålla ner speltiden (de flesta bra idéer brukar ju förlänga den) för att det ska vara möjligt att välja ett nytt parti och hoppa på det en gång till samma kväll, och det är jag rätt nöjd med så här i efterhand, för det har verkligen blivit så. Däremot verkar det omöjligt att lista ut hur man ”ska” göra, det verkar inte finnas nån dominant strategi.

Relationerna mellan partierna ändras allt eftersom man interagerar med varandra.

Relationerna mellan partierna ändras allt eftersom man interagerar med varandra.

Valspelet är inte det enda spelet som kan tolkas som politiskt i Haralds katalog. Förra året släppte han ett spel som handlade om att hitta ett förstahandskontrakt i Stockholm. Spelet inspirerades av ett polskt spel vid namn Kolejka som handlar om att skaffa olika saker i butiker under det kommunistiska styret i Polen. – Tanken var att det skulle simulera de första sex åren i det vuxna livet och jakten på någonstans att bo. Man byter med någon som bor i låtsatslägenheter för att få kontrakt, känner någon som vars pappa känner någon som är bror till någon som har en lägenhet. Det blev lite obalanserat när någon av spelarna faktiskt fått ett förstahandskontrakt dock. Vilket visserligen också är rätt verkligt.

– Vissa åker på golfvecka, för mig har Essen blivit en tradition. Första gången var som en del av en “pubertal” europaluff. Jag åkte runt och spelade spel och hoppade på butiker för att försöka sälja in mitt spel. Alla frågade hela tiden om jag skulle till Essen så jag åkte dit. Sedan har jag återvänt år efter år, det är lite som ett beroende.

I Essen hittar vi Internationale Spieltage (Spiel), som är en av världens största mässor för brädspel. I år går den av stapeln den 16-19 Oktober i Essen. Harald Enoksson säger sig själv ha sålt merparten av de spel han skapat på mässan. Där han också visar upp sina spel för nyfikna besökare. – Jag brukar sitta i vad man nog får kalla “indiehörnan” på mässan. Det är inte särskilt vanliga teman på spelen. En som jag brukar sitta med gör till exempel spel som handlar om att smuggla droger eller att leda fängelsegäng. Inga katedralbyggen eller orcher på samma sätt som det annars lätt blir när de större företagen gör spel. Det som skiljer sig mest ifrån svenska konvent är att detta är en mässa för företagen. Alla bord som finns inne i utställningshallarna är det utvecklare som bokat och det är deras spel som man spelar på just de borden. – Det är ju en mässa, inget konvent. Man köper spel och provar spel, sedan går man till en pub eller hotell för att spela sina inköp med vännerna på kvällen. Jag har ju inte varit där som besökare, men tipset som jag kan ge alla är att boka hotell tidigt. De bra och relativt billiga hotellen fylls upp rätt snabbt. Politik är ett hett tema med en otillfredställd marknad tror Harald. Att Valspelet handlar om ett land som Sverige tror han underlättar försäljningen då många blir nyfikna bara för att Sverige inte är ett land som man tänker på i första taget. Samtidigt som han konstaterar att man alltid säljer några extra spel om du har ett tåg på omslaget. – Det ger gratis skjuts. Mitt spel ”Trans-Sibirian” är ett exempel ett tågspel som gick bra. Men i grunden handlade det ganska mycket om handel snarare än att lägga tågräls. Man måste optimera försäljningen för att vinna i det. Det tror jag inte alla var beredda på i ett tågspel. Men det är de lite hårdare nördarna som kommer till Hall 3 där jag brukar sitta. De letar efter mer unika spel.

Harald med sin katt Mikris

Harald med katten Mikris

När Harald själv får bestämma vad som spelas är det allt ifrån Dominion till spel av den föredetta raketforskaren Phil Eklund. – High Frontier handlar om att utforska solsystemet under 100 år. Du kan sitta i timmar bara för att komma till astroid. När du sedan försöker landa så mosas ditt rymdskepp när du slår en etta och flera timmars spelande är förstört för dig. Väldigt obarmhärtigt men samtidigt roligt. Men vad man vill spela beror såklart på humör. Ibland vill man ha High Frontier, ibland vill man spela något lättsammare med vännerna som går snabbt att ställa fram. Men det är alltid roligt att flytta saker på kartor tycker jag. För den som är intresserad kommer Harald Enoksson befinna sig på  Internationale Spieltage i Essen i Hall 3 även i år. Vill du få tag på en kopia på Valspelet och visa att du kan göra bättre ifrån dig som partiledare än de verkliga motsvarigheterna så går det att köpa på Alphaspel och Dragons Lair i Stockholm. Samt på Orion i Sundsvall. Gå gärna in på www.valspelet.se för att läsa mer.