Illustratör:
Max Grecke? Klart du måste hört talas om honom? Han har ju fler följare på Instagram än Carola, Håkan Hellström och Sveriges Manslandslag i fotboll tillsammans. I skrivande stund slår mätaren på hans Instagram-konto över 100 000 följare.

Max Självporträtt

Max Grecke – Självporträtt

Max är en 24 årig illustratör från Kalmar och såvitt han själv kan minnas så har han alltid ritat. Redan på förskolan kunde han känna att han var duktig på att teckna när de andra barnen började komma med förfrågningar om saker han skulle rita och han förstod att folk uppskattade det han gjorde. Han älskade serietidningar tidigt och fick snart upp ögonen för tv-spel.

 

Redan på den tiden ritade jag mycket fan art från spelen jag spelade just då och tog inspiration ifrån och skapade egna grejer. Hela grejen med att rita är väl att det är det bästa verktyget att ge visuell form för dom idéer man har.

Max berättar att han alltid vetat att det är detta han ska göra. Han ritade hela dagarna. När han blev äldre började han inse hur många olika områden det faktiskt fanns att fördjupa sig inom. Det var naturligt att han fastnat för hela konceptdesign-biten då den inte bara innefattar att teckna något som är förutbestämt utan att helt komma på designen av en karaktär utefter t.ex. vart den lever eller dens sinnesstämning. Han ville bestämma hela paketet.

Som illustratör är Max lite av en mångsysslare. Inte nog med att han måste hålla sina 100 000 följare glada med nya bilder, han håller på att utveckla ett sällskapsspel med en reklambyrå från Kalmar (unimogame.com), jobbar med företag som Blizzard och Riot Games och har en Patreon där personer kan prenumerera på hans konst för olika pris och få exklusivt material beroende på vilken prenumeration de betalar för.

Han säger att hans Patreon är lite av ett schysst extraknäck som i dagsläget generar någon tusenlapp i månaden på kontot. Patreon kan bli väldigt lukrativt då de som tjänar mest kan dra in nästan 600 000 kronor i månaden.

Hans första jobb för Blizzard var till en promovideo till en av expansionerna av deras kortspel Hearthstone. Men redan någon månad senare blev han kontaktad igen.

– Blizzard är så stort företag så deras olika avdelningar har lite dålig koll på varandra. Personen jag pratade med andra gången om att måla ett kort hade ingen aning om att jag redan målat för dem till promovideon till den förra expansionen säger han och skrattar.

Max hade sett att en annan illustratör som han har kontakt med som också tecknat till Blizzard fått det spelkort den arbetat på upptryckt på duk över en husfasad för att göra reklam för spelet. Det dröjde inte länge innan en annan bekant från Moskva hörde av sig med en mobilbild från en grafittimålning av Max bild till spelet.

Han tycker att samarbetet med Blizzard har funkat väldigt bra och att de tagit bra hänsyn till hans stil som konstnär och att han fått utrymme att gå lite crazy. Så är det ju inte alltid. Andra företag som han jobbar med är väldigt exakta när det kommer till sitt grafiska uttryck och Max har fått jobba om många bilder som han enligt dem dragit för hårt i proportionerna och andra gånger har de helt jobbat om hans bild när han väl ser den publicerad.

Ett branschledande företag Max tecknar till är Riot Games och deras spel League of Legends (LoL). Här förklarar Max för mig som är totalt nollad när det kommer till LoL, att varje karaktär har en väldigt specifik stil samt bakgrundshistoria och att Riot Games vet exakt hur de vill ha det.  Här får han exakta förklaringar kring hur det ska se ut. Som bilden på Shen (den gröna av dem) där han fick göra om detaljer flertalet gånger.

Max har inga planer på att flytta ifrån Kalmar som det är nu då han säger att det funkar väldigt bra med att jobba på distans som han gör. De flesta av de illustratörer han känner till gör på samma sätt. Det jobbigaste är ju att han får feedbacken på det han tecknat på natten då de flesta av företagen han jobbar med finns i USA.

Framåt hoppas Max på att få syssla helt med karaktärs- och konceptdesign och Pixar är ett drömföretag att jobba på då de verkligen enligt honom är mästare på genuint intressanta karaktärer och platser.

 

Soldier 76 – Overwatch

headshot75.2

The Last of Us – Ellie

Red – Hellboy

Pokémon

Enter the Gungeon