Arkadspel: ”Super Nintendo, Sega Genesis. When I was dead broke, man I couldn’t picture this”, så sa en gång rapparen Biggie Smalls. Men nuförtiden är det ingen dröm att ha en egen arkadmaskin i hemmet utan att behöva fett med dollarbills. Bara att bygga en själv, som Darth V1dur.

IMG_3405Tanken på att när man som liten och behövde samla ihop tio pantburkar för att ha råd med ett spel på sin favoritarkad är främmande för dagens kids, men för oss som hängde i spelhallar (utan pengar) var det vardag. Nu kan man ha en egen maskin med sina egna valda spel stående i lägenheten och få en att känna sig som en ”big rap superstar”. Barrikaden har träffat spelentusiasten Darth V1dur som har byggt sin egen arkad från scratch.

Hur fick du idén att bygga en arkadmaskin?
– Jag har på senaste tiden haft ett intresse för enkortsdatorer speciellt raspberry pi. Det är en underbar community med folk som tillverkar massa olika projekt. Jag fastnade väldigt fort för ”the retropi project” och bestämde mig för att bygga en sådan maskin.

Hur lång tid tog det?
– Jag är inte den händigaste i att bygga lådor och så vidare men 3-4 dagar med målning och så (varav färgens torktid var cirka åtta timmar efter varje målning). Men jag är fortfarande inte helt nöjd. Det finns lite finjusteringar att fila på med mjukvaran.

IMG_3391Vad är svårast?
– Vet inte riktigt. Det finns en så stor community runt de här arkadmaskinprojekten att man väldigt ofta kan söka sig fram till en lösning. Jag tror att det största problemet var att få funktionen att spela två samtidigt att fungera eftersom att jag hade köpt spakarna, knapparna och controllerboard ifrån Kina.

Vad kostar det?
– Jag hade redan många av delarna hemma. Men det är väldigt billigt, runt 350 kr för raspberry pi plus minneskort. 200 kr för knappsatsen från ebay och 79 kr för högtalare. Det dyraste är nog skärmen om man inte redan har en, vilket jag redan hade. Man behöver inte den dyraste skärmen heller. Man kan köpa en gammal 4:3 tft skärm från blocket för 100 kr. Det är vad jag har använt. Dock får man köpa en hdmi>VGA omvandlare, men de kostar inte så mycket. Låt oss säga mellan 600-1 000 kr totalt beroende på vad man har hemma och hur avancerad man vill göra den, säger Darth V1dur.

IMG_3396Favoritspel?
– På just en arkadmaskin som den här tycker jag nog det är roligare med spel som Pacman eller Donkey Kong. Annars är nog de klassiska Mortal Combat-spelen från Super Nintendotiden mina favoriter.

Har du något favoritminne från någon arkad eller spelhall?
– Eftersom jag är född på 90- talet så missade jag lite av den eran, men jag minns att jag kunde sitta och titta på i timmar när min bror och hans vänner spelade NES och SNES. Minns även när man åkte färja från Gotland till Stockholm (Nynäshamn) att de hade ett arkadrum. Då brukade man lura farsan att man skulle köpa en kopp kaffe åt honom men det myntet råkade givetvis slinka ner i arkadmaskinerna.

Var i Stockholm kan man gå ut och spela?
– Tyvärr har jag ingen större koll på det. Jag vet att Ugglan har pinballmaskiner om man gillar det. Då kanske det är bäst att satsa på att bygga en egen arkadmaskin om man vill spela sådant.

JonasHur har responsen varit?
– De flesta tycker det är fruktansvärt kul. Många som har vuxit på 80-talet lyser upp så fort de hör ljudet ifrån spel som Punch Out. De som är yngre tycker det är häftigt också men de kanske inte får samma nostalgitripp. Dock brukar de oftast få upp ögonen för hur svåra väldigt många spel var på den tiden.

Vad har du för framtida projekt?
– Inget större just nu. Jag kommer fortfarande på saker jag vill lägga till på arkaden. Jag har funderat på att bygga om en spegel som skall visa klocka väder och nyheter. Vi får se helt enkelt.

Du pratar om raspberry pi, har du byggt andra saker med raspberry?
– Ja! Det första jag satte ihop av en raspberry pi var ett mediacenter. Man kan köra XBMC som supportar airplay. Ett tips är att även kolla runt i forum där man kan se vad folk har fixat för appar.