WWW: 1996 var ett internetabonnemang årets julklapp och 1997 gjorde Nick Borgen låten ”World Wide Web”. Mycket har hänt både före och efter de årtalen och nu ska Stiftelsen för internetinfrastruktur teckna internets historia i Sverige.
– Vi vill skapa en skön blandning och få med både tekniken, samhällsutvecklingen och rolig kuriosa som till exempel meme:s och filmer, säger Elisabeth Nilsson, PR-ansvarig.

Gamla internetböcker. Bland annat en Altavista-guide. Altavista var en gång en sökmotorgigant i klass med Google men stängdes ner förra sommaren. Foto från iis.se
Kan du berätta om projektet och vad syftet är?
– Internets framväxt i Sverige ligger så klart oss på .SE väldigt varmt om hjärtat eftersom vi själva är en del av den. Syftet med projektet är att samla in berättelser från de som på olika sätt var med i begynnelsen för att bevara för framtiden, samt att börja teckna internets historia i Sverige. Internets framväxt har ju förändrat nästan alla delar av samhället, något som det med största säkerhet kommer att skrivas hyllmeter om i framtiden. Då tror vi att det för forskare, författare och allmänt nyfikna kommer att bli ovärderligt att ha tillgång till pionjärernas egna berättelser och minnesbilder om hur det var i början, säger Elisabeth Nilsson, pressansvarig för Stiftelsen för internetinfrastruktur som ansvarar för den svenska toppdomänen .se.
Vad kommer hända med allt insamlat material?Kuriosa: Den svenska toppdomänen .se har funnits sedan 1986.
– Längre filmade intervjuer kommer vi att arkivera för de som framöver kan tänkas vara intresserade. Vi vill också genom att teckna historien på ett lättillgängligt sätt väcka intresse för internet. Planen är att göra en tidslinje med ”milstolpar” på vår sajt iis.se, här kommer även filmklipp från de längre intervjuerna att ingå. Vi vill skapa en skön blandning och få med både tekniken, samhällsutvecklingen och rolig kuriosa som till exempel meme:s och filmer.
– Vår största utmaning är helt klart att avgränsa eftersom det i princip kan bli hur stort som helst, det finns miljontals stickspår att nörda ner i! Att ge en heltäckande bild nu under första året går inte, men vi skapar åtminstone en stomme.
Vilka stora epokgörande hemsidor och personer kan du redan säga nu har varit viktiga för utvecklingen i Sverige?
– Vi har satt ihop en första lista med ungefär 30 namn. Det är många tekniker som varit tongivande när det kommer till jobbet med själva infrastrukturen – de som skapade förutsättningarna som gör att vi i dag har www och miljontals roliga tjänster som Facebook och Youtube. Sedan är det också en del namn som var framträdande under IT-boomen.
– Jag kan ju avslöja att vi hittills hunnit intervjua Jakob Palme som bland annat skapade KOM-systemet på 1970-talet, det var ett slags tidigt litet internet där folk kunde kommunicera på olika ämnen. En intervju har också gjorts med Erik Hörnfeldt som var med och drog igång IT-tidningen Z Mag@zine 1994, han var också med och jobbade med Torget med posten, 1995-96.
Har ni hunnit fått in något oväntat och roligt tips?
– Många! Jag är glatt överraskad över att så många engagerar sig och tycker att det här är en bra idé. Det handlar om allt från tips om en herre på Chalmers som ska ha varit först i Sverige med att ha maskiner med IP-adresser till tips på en tidig lokalblogg i Vilhelmina som var populär bland ortsborna.
– Vi vill så klart ha in ännu fler tips, så Barrikadens läsare får gärna mejla mig!
Hur såg dina egna första stapplande steg ut på internet. Vad gjorde du och vilka sidor besökte du?
– Det var framför allt den sociala biten som lockade mig i början. Min kompis storebror skaffade internet när vi själva var i 13-årsåldern (alltså runt 1996). Så snabbt han inte var hemma stängde vi in oss på hans rum och satt och chattade på Aftonbladet och Kajplats 305. Senare hängde jag mycket på IRC. På den tiden kostade det ju flera kronor i minuten att vara uppkopplad, det slutade med att min mamma gömde tangentbordet för att telefonräkningen sköt i höjden…
Ines Uusmann felciterades visserligen med sitt ”internet är bara en fluga” år 1997, men andemeningen var ungefär densamma. Gick det att förutspå den här utvecklingen till dagens läge?
– Oj, det är jag fel person att svara på. Men jag gissar att en del av de vi kommer intervjua hade sina aningar. Det var nog få av oss som fick uppkoppling i samband med att internet utsågs till årets julklapp 1996 som gick i de tankarna. Utvecklingen går ju så oerhört snabbt – det vi kan vara säkra på i dag är i alla fall att vi än så länge bara sett början!
För att läsa mer om projektet, gå in på .SE-bloggen. Där finns också e-mejladresser dit man kan skicka in tips.