E-sport: Datorspel på en gigantisk TV-skärm i Kungsträdgården i Stockholm? Det frågetecknet blev ett utropstecken när det spelades en uppvisningsmatch i spelet Heroes of the Storm under ungdomsfestivalen We Are Sthlm. Lagkaptener för de båda lagen var de två svenska E-sportsprofilerna QueenE och Sang Lee. Förutom en rafflande match gav de Barrikaden sina tankar om hur E-sport ska nå en större publik.

Ordet och företeelsen E-sport tar sig sakta men säkert in i svenskarnas medvetande. Vägen in i folkhemmet är dock inte en helt enkel resa, utan kräver både eldsjälar och finess. Under ungdomsfestivalen We Are Sthlm tog den för sig och äntrade under torsdagen den stora scenen i Kungsträdgården. Eventet var ett samarbete mellan DiversiSverok, STHLM E-sport och Respect All, Compete och på schemat stod en uppvisningsmatch i Blizzards MOBA(Multiplayer online battle arena)-spel Heroes of the Storm.

Två femmannalag med nybörjare tog plats på scenen och leddes av StarCraft II-proffset Emily ”QueenE” Krumlinde respektive League of Legends-kommentatorn Sang Lee. Ett antal inbitna fantaster fanns på plats och hejade på lagen men det smög också fram nyfikna nybörjare i alla åldrar för att titta på matchen. Guidade av kommentatorer på scenen bjöds publiken på tre täta och spännande kartor (spelet spelas i matcher där lagen ska vinna kartor, i detta fall bäst av tre kartor). När det pixlade dammet hade lagts sig stod ”Lag STHLM E-sport” (ledda av QueenE) som segrare.

Även E-sporten tog en ny seger då den genom sin närvaro i Kungsträdgården nådde en ny målstolpe på Stockholms mest offentliga scen. Ett steg närmare ett spritt intresse ute i stugorna och erkännande av sporten. Efter matcherna gav QueenE och Sang sin syn på hur E-sporten ska nå ut och varför den har en framtid som etablerad sport.

 

MER INFORMATION

QueenE: Twitter Facebook Twitch

Sang: Twitter Facebook Twitch

Diversi: Hemsida Facebook

Sverok: Hemsida Facebook

Respect All, Compete: Hemsida Facebook

STHLM E-sport: Hemsida Facebook