NES: Mitt i de småländska skogarna ligger den forna järnvägsknuten Sävsjö med sina omkring 5 000 invånare. Av dessa utmärker sig Tobias och William Wigstrand, grundarna till den populära Youtube-serien Tillbaka till Nes-Tiden.

William och Tobias Wigstrand spelar Super Mario Bros 3 under inspelningen av seriens tredje avsnitt. Foto: Youtube

William och Tobias Wigstrand spelar Super Mario Bros 3 under inspelningen av seriens tredje avsnitt. Foto: Youtube

Inspirerade av retro-spelserien Revansch av Victor Clausson och Björn Pantzar fick Tobias och William en idé. De skulle göra en egen serie, en serie där fadern Tobias får återuppleva sina favoritspel från barndomen och sonen William får uppleva dem för första gången. Projektet namngavs passande till Tillbaka till Nes-Tiden. En referens till Steven Spielbergs hyllade filmserie Tillbaka till framtiden där huvudpersonen Marty McFly får tag på en tidsresande bil och med den gör tidsresor både framåt och bakåt i tiden.

– För det första gillar vi båda spel. Jag ägde inget NES (Spelkonsolen Nintendo 8-bitars) utan skaffade ett för att jag ville visa William och få honom att testa de gamla spelen, säger Tobias om vad som låg bakom projektet.

I serien får tittaren följa Tobias och William sittande framför tv-spelsskärmen. Tanken är att prova ett eller flera spel i varje avsnitt och i det första avsnittet avhandlas det klassiska Super Mario Bros. De spelar efter ett upplägg många av oss torde känna igen från vår egen tid framför tv-spel i allmänhet och Super Mario i synnerhet där handkontrollen byter ägare efter varje bana och varje förlorat liv.

Super Mario Bros är alltså ett spel som Tobias får återuppleva och William spelar för första gången. Något som tittaren ibland påminns om när Tobias har ett lugn i sitt spelande, samtidigt som William rusar genom banorna och kan kasta ur sig saker som ”det här är inte som vanliga Mario!” och ”skit, i det är kan man ju inte gå bakåt!”. När det första avsnittet avslutas visar det sig dock att William ändå verkligen uppskattat spelet när han utropar: det var asakul!

Både far och son lever efter mantrat ”ska man göra något ska man göra det ordentligt” och den filosofin är onekligen något de anammat i detta projekt. Hittills har de släppt tre avsnitt av serien, och ett fjärde är redan på gång. För den första säsongen av Tillbaka till Nes-Tiden har de planerat tio-tolv avsnitt. Det finns redan nu också långtgående planer på att göra en andra säsong.

– På vårt första avsnitt fick vi över 1 000 visningar på bara några dygn, så det är jätteroligt. Vi har en lista på vilka spel vi ska köra, berättar Tobias.

Men det är inte bara far och son Wigstrand som är intresserade av tv-spel i familjen. I säsongens fjärde avsnitt kommer även Williams syster Minna, 11, att göra ett gästspel. Dock så är det Tobias och William som verkligen går in för projektet.

– Det har blivit lite av min och Williams grej att spela tv-spel tillsammans så åtminstone på helgerna blir det några timmar. Det blir lite Playstation och (Nintendo) Wii och oftast de nya Lego- och Mario-spelen. Sen retro-spel till avsnitten såklart. Vi möts genom spelandet, berättar Tobias.

Vad spelar ni helst?

– Sen vi startade kanalen har det mest blivit retro-spel för min del. Jag hinner inte med så mycket mer då klippningen av avsnitten tar en hel del av min fritid, säger Tobias.

­– Jag spelar helst Rocket League men det gör inte pappa, han spelar det för lite, berättar William.

William, är du bättre än Tobias på NES snart?

– Ja, säger William och fortsätter:

– Eller vi är väl lika bra på det mesta.

– Vi har våra ups and downs och kompletterar varandra. Han är bättre på vissa grejer och jag på vissa. Jag har ju en liten fördel eftersom att jag har spelat spelen förut, fyller Tobias i.

/Martin Löf Nyqvist

 

Tobias & William Wigstrand

Ålder: 34 respektive 7 år.
Bor: Sävsjö i Småland.
Sysselsättning: Tobias är grafiker och William går i skolan.
På fritiden: Åker de skateboard ihop. På vintern blir det skidor och snowboard.
Aktuella: Med projektet Tillbaka till Nes-Tiden där de (åter-)upplever retro-spel.