E-sport: Det var svensktätt när helgen stora E-sportbegivenhet avgjordes i Polen. Fnatic fick efter en rafflande final sin revansch på Ninjas in Pyjamas efter förra årets förlust i Köln. Under turneringen tappade laget, framburna av revanschlusten och en fantastiskt spelande Olof ”olofmeister” Kajbjer, endast en karta fram till andra ”Major”-titeln och 100 000 dollar i vinstpengar.

ESL One: Katowice 2015

ESL One: Katowice 2015

Med ett Fnatic som dominerat hela turneringen på ena sidan och ett Ninjas in Pyjamas med publiken i ryggen var det upplagt för en klassisk final i CS:GO på ESL One: Katowice 2015. Två svenska maktfaktorer inom Counter Strike  med 100 000 dollar att spela om,  inför över en 900 000 tittare världen över och 10 000 i publiken i arenan. För att ge en extra krydda så är var det en repris på förra årets final där NiP tog hem titeln i Köln. Med revanschlusten i Fnatics ögon hela turneringen hade de inte tappat en enda karta fram till finalen. Men det skulle NiP, som sedan Robin ”Fifflaren” Johansson la AWP:n på hyllan i november signat Aleksi ”allu” Jalli i februari, sätta stopp för.

Första kartan (Dust II) blev en tät historia där NiP hämtade upp ett underläge till 13-13 innan Fnatic tog en time out. En väldigt lyckad sådan skulle det visa sig. Fnatic samlade ihop sig och tog första kartan med 16-14 och kunde stärkta gå in i den karta de valt. I matchens andra karta (Cache) svängde momentumet snabbt över till NiP som tog de fem första rundorna. Men som så många gånger tidigare i Counter Strike så är en ledning bara större än den runda som spelas just nu. Det visade sig tydligt när Fnatic tog åtta raka rundor innan NiP lyckades krita ner ett nytt poäng, som i sin tur ledde till åtta ytterligare och en ledning med 14-8 för ninjorna. En ledning som blev övermäktig för Fnatic att ta in innan NiP fått sin sextonde runda och avgjorde andra kartan med 16-10. Andra kartans starkaste lysande stjärna var ”allu” som verkligen visade upp sig för den stora publiken.

På tredje och avgörande karta (Inferno) blev det en duell mellan ”allu” och ”olofmesiter” som kan skrivas in i historieböckerna. Båda spelarna tog alla chanser de kunde få och bar respektive lag flera rundor. Fnatic en tidig ledning med 6-2 som Counter Terrorister. NiP försökte tappert kämpa sig tillbaka innan halvtid men fick endast med sig fyra rundor som terrorister. 11-4 i halvtid på kartan och NiP hade inte råd med några misstag de sista femton rundorna. När Fnatic fick precis den starten de behövde på pistolrundan och snabbt tog en till runda kändes NiPs livlina väldig tunn. Då klev det gamla gardet fram. Patrik ”fOrest” Lindberg, enda person född på 80-talet i finalen, såg till att NiP fick en runda. ”allu” följde upp med ett fint hat-trick som lagkapten Richard ”Xizt” Landström följde upp med ett eget rundan efter. NiP tog sig till 14-8 innan Fnatic tog rundan till match point. En final av den här kalibern krävde dock en spännande avslutning. Därför var det passande att NiP klättrade sig närmare och närmare hela vägen till 15-13 innan Fnatic avgjorde.  Revansch för Fnatic och 100 00 dollar rikare. Fnatic blev även genom segern första lag att ha vunnit två ”Majors” inom CS:GO.

Barrikaden konstaterar att inte sen ”Freden i Warszawa” 1705 har Sverige visat sin dominans i Polen som det gjordes idag(att Sverige förlorade resten kriget mot Ryssland talar vi tyst om). Bästa möjliga reklam för E-sporten där alla som tittade satt med hjärtat i halsgropen till det här svängande nervpillret till final.

Lagen
Fnatic

  • Robin ”flusha” Rönnquist
  • Jesper ”jw” Wecksell
  • Markus ”pronax” Wallsten
  • Olof ”olofmeister” Kajbjer
  • Freddy ”KRiMZ” Johansson

Ninjas in Pyjamas

  • Patrik ”fOrest” Lindberg
  • Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund
  • Adam ”friberg” Friberg
  • Richard ”Xizt” Landström
  • Aleksi ”allu” Jalli