FM2016: Inför EM-kvalmötena mellan Sverige och Danmark simulerades båda matcherna i Football Manager 2016 – båda resultaten (2-1, 2-2) prickades in.
– Den här simulationen visar att FM16 har den mest realistiska simulationen av fotboll i serien så här långt, säger Tom Davidson, från Sports Interactive, som också menar att det är lätt att fångas upp i den virtuella världen men att spelet inte är beroendeframkallande.

pressmeddelandeSI

Pressmeddelandet från FM2016.

”Coachkampen” har dragit igång här på Barrikaden där managerveteranerna Jonas Hansson och Per Bengtsson ska spela en säsong av nysläppta Football Manager 2016. Och ska en gå på simuleringarna inför EM-kvalmatcherna mellan Sverige och Danmark verkar den nya versionen av det klassiska managerspelet minst sagt verklighetstrogen. I ett pressmeddelande (se bilden till höger) basunerades det nämligen i förväg ut hur matcherna skulle sluta. Det visade sig att simuleringarna stämde med utfallet – 2–1 till Sverige i Solna och 2–2 i Köpenhamn – vilket innebär att Sverige får spela EM i fotboll 2016 i Frankrike.

Är du gladast över EM-platsen eller att ni i era simuleringar lyckades pricka in slutresultaten?
– Vi är glada att simulationerna är korrekta och att Football Manager lyckades förutspå utgången av en sådan viktig match. Vi lyckades till och med förutspå vikten av Zlatan Ibrahimovic i andra matchen, säger Tom Davidson, talesperson och analytiker på Sports Interactive.

Vad beror de lyckade simuleringarna på?
– Framgångsrika simulationer beror på den mängd exakta data som finns i Football Managers databas. Det finns över 1 300 Football Manger-analytiker i hela världen, så det är ungefär som att ha ett globalt scoutingnätverk som konstant utvärderar spelare.

Ni loadade inte och spelade om tills Sverige vann då?
– Självklart inte! Resultatet kom från första simulationen vi körde.

Vad säger de här rätta resultaten om FM16?
– Den här simulationen visar att FM16 har den mest realistiska simulationen av fotboll i serien så här långt och det är något som har uppmärksammats av våra fans.

Men ni prickade inte in alla målskyttar, grämer det dig?
– Självklart vill vi ha alla detaljer rätt men vi är glada över att ha rätt resultat i både playoffmatcherna, något som är svårare än att simulera en hel säsong rätt.

Vad för nyheter och fotbollsgodis kan fansen förvänta sig i nya FM16?
– Det finns hundratals nyheter och förbättringar i FM16 men några nyckelfunktioner är två nya game modes: Fantasy Draft och Create a club. Det finns också förbättrade matchanalyser tack vare Prozone och mer än 3 000 nya animationer i nya spelmotorn.

Jag själv är tveksam till att våga spela FM2016 då jag är rädd att hamna i ett beroende ”och bara ska spela en match till innan jag går och lägger mig”. Har du något tips för att motverka sådant beteende?
– Football Manager är inte beroendeframkallande, det är tilltalande och uppslukande. Det är lätt att fångas upp i en virtuell värld men det är viktigt att komma ihåg att man kan spara sitt spel och att det finns kvar i morgon också. Dessutom behöver alla stora tränare en god natts sömn innan en viktig match.

Bengt out.

Fotnot: Frågorna i intervjun ställdes per mejl i tron om att svaren skulle komma från en Sports Interactive-medarbetare med svensk synvinkel på fotboll och Fotboll Manager. Svaren kom i stället från brittiske talespersonen Tom Davidson varav den blågula ”touchen” på svaren gick lite förlorad på vägen.