Analys: Toppskiktet av den animaliska hierarkin på internet har fått sig en rejäl utmanare. Lolcats och söta hundvalpar får helt enkelt se upp – för nu trendar geten!

Getterna levde väldigt länge i skymundan bakom hundarna och katterna. Många getter brydde sig antagligen inte. Men den stora majoriteten verkar ändå ha gjort det. För efter år av pinsamma söksiffror på Altavista, Yahoo och senare Google och Youtube så har något hänt.

Capra aegagrus hircus tröttnade på att vara runt 34 (egen uppskattning) på populära-djur-listan och tog sig samman. För vad fångar folks intresse nuförtiden? Just det; galna och chockerande händelser. Nuförtiden är getterna galnast av alla. Slump? Skulle inte tro det. Tack vare dessa galenskaper, påpassliga videokameror, Youtube och getfantaster så har avståndet upp till hund och katt minskat. Vissa dagar sitter till och med geten på tronen som nummer ett i djurriket. Trendigast av dem alla.

"Goat" var våren 2013 mer sökt på Youtube än både "cat" och "dog". Foto från Google Trends.

”Goat” var våren 2013 mer sökt på Youtube än både ”cat” och ”dog” . I hela världen. Foto från Google Trends.

Det finns som synes två tydliga toppar i linjediagrammets gethistorik. Våren 2013 och april 2014. Våren 2013 handlade de virala succérna främst om screaming goats. Det gjordes compilations (24 miljoner views) och getterna klipptes in i olika låtar där Taylor Swift blev mest populär. Allt det här sammantaget gjorde att ”goat” klev upp som det mest sökta djuret på Youtube i hela världen under en lång period.

Topp två har vi just tagit oss ur. Och summerar man våren/april 2014 så är det främst tre saker som gör att geten, i bland annat Sverige, toppar trekampen mellan get, hund och katt. Det började redan i februari med de balanserande getterna som nu är uppe i nära nio miljoner views. Dessutom så släpps det sjuka och roliga dataspelet Goat Simulator som gett upphov tilll många spelklipp på tokigheter. Goat Simulator recenserades nyligen av Barrikaden – ännu ett tecken på getternas höga status…

"Goat" ståtar som nummer ett bland de tre djuren på Youtube i Sverige under en period i april. Foto från Google Trends.

”Goat” ståtar som nummer ett bland de tre djuren på Youtube i Sverige under en period i april. Foto från Google Trends.

Som tredje del så fick dessutom ”screaming goats” en återuppståndelse i en omklippt version vilken också får räknas som det senaste i raden av extremt populära klipp på det bräkande däggdjuret. Jag snackar såklart om Game of Goats. En bit över tre miljoner har nu sett videon på youtube (nedan) där skrikande getter tonsäkert klippts ihop till att framföra signaturmelodin till HBO:s tv-serie Game of Thrones.

Källkritik: Som man söker får man också svar. Därför får man vara försiktig med att ropa hej för tidigt. Jag använde sökorden ”goat”, ”cat” och ”dog” på Google Trends och det är svårt att få helt korrekt och rättvis statistik på det här sättet. Till exempel så räknas Cat Stevens med i kattsiffrorna och alla hot dog eating contests kommer med bland hundarna.

På det här sättet blir det svårt att jämföra de fyrbenta husdjuren med varandra. Getterna har en uppförsbacke på så vis. Och av samma anledning går det inte heller att göra en svensk variant med ”get”, ”katt” och ”hund” då ordet ”get” var extremt mycket vanligare i svenska sökningar än ”katt” och hund”. Av den enkla anledningen att många svenskar söker på engelska och använder sig av verbet ”get”.

 

Jag avslutar med att lista mina favoritklipp på getter som inte redan länkats i artikeln:

Goat and monkey. En apa som vägrar att lämna en get ensam.

16 goats in a tree. Såg bilder först men trodde inte att det var sant. Förrän nu.

Fainting goats. Klassiker och mitt första online-getminne. Kom för åtta år sedan.

Weird goats compilation. Många olika getter gör roliga och tokiga saker.

Galen get löper amok i en by. Stångar allt och alla.

Alicia Keys – Girl on Fire. Faktiskt bättre än Taylor Swifts goat edition. Kortversion.

Duell. Bagge mot bagge, horn mot horn.

Galet aggressiv get med kamera monterad på sig. Attackerar motorcykel.

Bengt out.