Elin går AFK: Det är kö. Sveriges första gamingbar har kö. Smaka på orden. Det kan vara landets gladaste kö jag står i under GG Bars premiärkväll i Göteborg. Succén är ett faktum.
– Många är jävligt glada över att det här till slut finns. Vi har fått enormt positivt gensvar, säger krögaren och spelnörden Samuel Korsell.

Om kvällen:

Vad: Nyöppnad nörd- och gamingbar.
När: 6 januari (premiären).
Var: Kapellgatan 12 i Göteborg.
Hur: Här kollar man på e-sport. Gäster spelar ej själva där. Brädspel finns dock!
Varför: För att det är en sån jävla bra idé.

Med minusgrader som nu lamslagit min musarm står jag där och ler i januarikylan. Herrarna bakom och framför mig i kön verkar lika nöjda dom – det går inte vara annat när en nördbar under öppningskvällen gör uppenbar succé. Genom fönstret ser vi att det pågår en speedrun i NES-klassikern Battletoads på tv-skärmarna. Det är välgörenhetseventet Awesome Games Done Quick som streamas. Göteborg är en stolt stad dessa dagar då stadsdelen Landala, någon spårvagnshållplats ovanför Vasastan, fått se historia skrivas av Samuel Korsell, 30, och David Krantz, 25.

Väl inne i värmen är det trångt, fullt med skratt och fullt ös på de båda våningarnas tv-skärmar och det pratas, äts och dricks. Vart jag än vänder blicken finns gamingrelaterad konst och utsmyckning. Trappan ner till källarvåningen är omringad av retrospelsrelaterad lycka. NES-kontroller är snirkligt virade kring vattenledningar och min gamla flickidol Mega Man skymtas i myllret. Är det en pärlplatta jag ser?

Fullt med folk och på skärmarna streamas det tv- och dataspel på GG Bar. Foto: Elin Bengtsson

Fullt med folk och på skärmarna streamas det tv-spel på GG Bar. Foto: Elin Bengtsson

Jag når Samuel Korsell på telefon en vecka efter att GG Bar öppnat. Han berättar att det från öppningsdagen den 6 januari till i lördags varit ungefär lika många kötimmar som timmar de haft öppet.

Vilka typer av mänskliga varelser har ni haft besök av sedan portarna slog upp?
– Allt möjligt folk egentligen. Allt ifrån 18-åriga Chalmers-studenter till 55-åriga GothCon-gubbar.

Hur är stämningen hittills?
– Det är jättetrevlig stämning tycker jag. Alla är glada. Alla delar ju samma intresse så jag har märkt att många som inte känt varandra sedan tidigare har börjat snacka.

NES- och SEGA-prylar (med mera) pryder en av väggarna. Hur många titlar känner du igen? Foto: Elin Bengtsson

NES- och SEGA-prylar (med mera) pryder väggarna. Hur många titlar har du spelat? Foto: Elin Bengtsson

Vad är ditt intryck efter att ha varit krögare i en vecka?
– Hektiskt! Det har varit mycket folk och det är jättekul. Det handlar hittills en hel del om problemlösning. I fredags kväll fick vi till exempel slut på öl. Och då hade vi ändå överdrivit vår beställning på drycker. Då fick jag panikringa vår leverantör. Det hela löste sig till slut.

Vilken vätska går det åt mest av?
– Norrlands Guld.

Jag har sedan GG Bars crowdfunding satte igång följt killarnas arbete via sociala medier. Dom fick på kort tid ihop långt över den summan de hade hoppats på. Det är vackert att se hur gamers ställer upp för varandra på detta sätt. Det har varit spännande att få bakom-kulisserna-bilder, höra deras tankar om hur ett framtida toalettutrymme skulle kunna se ut och vad som ska finnas på menyn. Då jag föredrar att döda djur digitalt hellre än att äta dem AFK såg jag fram emot att testa deras vegetariska alternativ på menyn. Denna premiärkväll var det dock blott revbenen kvar att beställa vid den tiden jag var på plats. Det får bli en annan gång.

Hur väl har dina förväntningar motsvarats nu ett gäng dagar efter premiärkvällen?
– Förväntningarna är definitivt överträffade! Vi har verkligen gjort en gedigen planering av allt med beställning, inredning och sådant men vi sköt ju onekligen för lågt gällande hur mycket vi ens vågade överdriva gällande vissa saker… Vi kunde inte föreställa oss detta.

En karta över Westeros pryder toadörren. Foto: Elin Bengtsson

En karta över Westeros på toalettdörren. Foto: Elin Bengtsson

Kommunicerar gästerna med er?
– Ja, det är många som kommit med förslag och önskningar. Många är jävligt glada över att det här till slut finns. Vi har fått enormt positivt gensvar. Vi har fått väldigt få klagomål.

Vad har det varit för klagomål då?
– Någon tyckte att vi skulle dra en värmeslinga längst hela gatan om det var så att så mycket folk skulle stå i kö här i framtiden.

Jag avslutar mitt besök på GG Bar genom att kila ner för trappan, förbi ett fullsmockat rum där glas är halvfulla och det spelas, ett av mig oidentifierbart (skyller på min synskada) kortspel. Väl vid toaletten är där kö. Allt jag ser innan jag kastar in handduken gällande kvällens köande är att det på toalettdörren sitter en karta. Det är en karta över bland annat de mysiga tvillingarna Lannister’s hembygd. Det räcker för mig. Jag känner mig hemma.

Vågar jag fråga om en framtida franchise?
– Det får vi väl se… Kanske ett större ställe i Göteborg eller om vi öppnar i Stockholm… Det är definitivt drömmen!

Jag ser fram emot att vid mitt nästa besök besöka koncepttoaletter, spela brädspel och äta. Och köa så klart, det är lika bra att vänja sig liksom. Och jag hoppas för galaxens bästa att vi snart ser GG-barer i var och varannan stad.

Barrikaden önskar Samuel, David och deras crew lycka till.

GG.

EXTRALIV

Länk: Kolla in Barrikadens instagraminlägg från premiärkvällen
Länkar till GG Bar: Hemsida | Facebook | Instagram | Twitter

Tidigare delar i ”Elin går AFK”:
”Det var nu jag skulle bli diskografidrottning”
Mega Man-bingo en av kvällens ögonöppnare