Star Wars: I dag är det den fjärde maj. Alltså internationella Star Wars-dagen – även kallad May the Fourth (Be With You). Barrikaden firar genom att tipsa om roliga och smarta fanfilmer samt lite extramaterial.

Det existerar fler Star Wars-fanfilmer än hårstrån på Chewbacca. Utbudet på nätet är helt enkelt enormt och det hölls tidigare till och med en gala varje år där de bästa fanfilmerna vann priser.

Dels finns hela biten med seriösa spelfilmer. Till exempel svenska Star Wars: Threads of Destiny som jag skrivit om innan, I.M.P.S. Relentless (Stormtroopers vs Predators bland annat) och Star Wars Downunder (från Australien).

Sen har vi även musikvideos där Weird Al Yankovics The Saga Begins är i en klass för sig, bakom kommer till exempel Star Wars Gangster Rap. Och självklart får vi inte glömma av folk som gör bort sig á la Star Wars Kid och Star Wars: Retold. Eller varför inte bara redigera ihop Darth Vader till ett smartass? Briljant.

Men de ”riktiga” tipsen som jag fördjupat mig i handlar om humor, komedi, parodi samt smarta skämt och idéer. Det ska också tilläggas att det finns väldigt mycket skit på youtube, kanske ingen överraskning… så håll er till de här fanfilmerna till en början:

George Lucas in Love
Pundare: ”I can feel it man. It’s like this giant, cosmic force. An energy field created by all living things, it surrounds us and…”
George Lucas: ”Please, I’m trying to write. If I don’t finish this script in three days I don’t graduate.”
Längd: 7,30 minuter.

Utspelar sig 1967 när George Lucas var filmstudent. Han får skrivkramp men på olika roliga och konstiga sätt får han inspiration till Star Wars. En hel del kända karaktärer är med fast på ett nytt sätt. Vill nog ranka den här som den bästa av alla fanfilmernna som jag någonsin sett. Vilket bara i dag börjar bli rätt många nu… Den är annorlunda, sticker ut, är väldigt genomtänkt och man hajar till ibland på smarta småsaker som sägs, händer eller svischar förbi i bakgrunden. Full med blinkningar och referenser, och jag älskar det. Till exempel att ett gäng med hippies spelar föregångaren till The Cantina Band-låten. Resten får ni hitta själva. Pitching Lucas är en sjuminutare på samma tema fast tvärtom, typ. Helt okej ändå.

 

Troops
”Troops is filmed on location with men of the Imperial forces. All suspects are guilty. Period. Otherwise, they wouldn’t be suspects would they?”
Längd: 10,11 minuter.

Med tanke på att den här kom 1997, två år innan Episode I haft premiär så var det jäkligt coolt att få se något nytt från Star Wars-universumet. Det var under modemets tid och som jag minns det var det värt varenda timme det tog att ladda ner klippet. Riktigt bra idé att göra en kopia på Cops fast med Stormtroopers som skjuter jawas på Tatooine och reder ut ett ”domestic disturbance” hos ett par vars brorson (Luke) rymt iväg. Genialt då storyn utspelar sig samtidigt som Episode IV A New Hope. Gammal, men fortfarande en av de bästa fanfilmerna.

 

Once Upon a Jedi
Darth Vader: ”What is this?”
Joe: ”Hall pass.”
Darth Vader: ”Wrong answer.”
Längd: Tre delar á 7-9 minuter.

Joe går i high school och dagdrömmer (lärarna blir Darth Vader och Boba Fett till exempel) om en snygg tjej i klassen. Men allt spårar ur när han skriver en lapp som hamnar i fel händer. En gullig och välgjord kärleksberättelse med Star Wars-inslag.

 

Chad Vader: Day Shift Manager
Kund: ”I bought these chips here and they are stale (ofräscha).”
Chad Vader: ”Yeeees. I can feel your anger. It is strong inside you.”
Kund: ”I want my money back.”
Längd: 4-5 minuter per avsnitt.

Fanfilm är i underkant. Tv-serie är mer korrekt då flera säsonger har kommit. Darth Vaders bror Chad bossar runt i en livsmedelsbutik. Han använder repliker från filmerna på ett väldigt roligt, opassande och överdrivet sätt. Kallar sin chef emperor och sånt. En fyndig såpa med Vader i huvudrollen. Dessutom har han fått en autentisk röst, något som inte är en självklarhet i fanfilmvärlden. Sevärd och lustig, åtminstone i ett par avsnitt.

 

The Injured Stormtrooper
”I got hit in the leg. I’m wounded, that’s all.”
”Wounded?”
”Yeah, you know hit. But not fataly.”
”Are you sure your not dead?”
”Yeah!”

”Has this ever happened before?”
Längd: 3,09 min

Hur många har sett en skadad Stormtrooper? Inte så många nej. Oftast räcker det med ett skott i armen för att ta sig igenom plastrustningen och orsaka ett dödsfall. I den här kortfilmen händer det omöjliga – en Stormtrooper överlever en skottskada och hans klonkamrater har då ingen aning om vad de ska göra. Jag gillar storyn, konversationen, längden och idéerna soldaterna tar fram om vad de ska göra i nästa steg. Som tur är så löser sig allt ändå till slut.

 

The Jedi Hunter
”Look at these tracks. Single file, Sand people. They always ride this way to hide their true numbers.”
Längd: 8,24 minuter.

Crikey! Den här parodin på Steve Irwin och hans program gjordes några år före krokodiljägaren dog. Och man kan välja att i dag se den som en hyllning. Kanske borde de överdrivit ännu mer, men då det är den enligt mig bästa fanfilmen med Boba Fett (humormässigt) så får den ta plats bland tipsen. I stället för att jaga krokodiler så jagar Boba Fett jedis ihop med sin kakiklädda fru som levererar tips. Tycker man om den här så kanske man också tycker om en annan parodi som samma gäng gjort på The Apprentice med Donald Trump där bland andra Jar Jar Binks tagit sig till final.

 

Your Lightsaber and You
”By following just a few simple rules, you can make your lightsaber a lot safer.”
Längd: 9,10 minuter.

Instruktionsvideo om hur du ska använda ditt lasersvärd. Tips ett är att inte hålla den riktad mot ansiktet när man trycker på on-knappen. Ett annat tips är att så fort någon blir av med en kroppsdel så är fajten över. Hyfsat gammal och lite torr på sina ställen, berättartempot är inte jättehögt men ändå helt okej klipp.

 

Extramaterial: Robot Chicken och Revenge of the Myth

Om ni sett klart alla filmer och fortfarande suktar efter mer rörligt material från George Lucas universum så rekommenderar jag Robot Chickens parodi-trilogi. Eller jag ändrar mig till att ni måste se den. Så sjukt roligt. Många av minisketcherna ligger såklart på youtube och gillar man dem kan en ju gå vidare till fullversionerna.

…därefter så finns det ett Mythbusters-avsnitt från början av året då det var Star Wars-special. Det är från de tre första filmerna myterna hämtats och de handlar om Luke och Leias svinghopp med änterhake, ewokernas stock-kross av en AT-ST samt Lukes övernattning inuti en tauntaun.

May the Fourth be with you.
Bengt out.