League of Legends: Snart är det äntligen dags för årets världsmästerskap. För fyra år sedan hölls det första världsmästerskapet inför en publik på 200 personer i Jönköping. I år kommer finalen att spelas på Seoul’s World Cup Stadium inför 60 000 galna fans. Det är fantastiskt hur E-sporten bara växer och blir större och större.

Experterna är eniga om att lagen från Korea är oerhört starka. Men vi vet att de kan bli slagna, vi har sett det förr. Frågan är om det återigen är dags för ett europeiskt lag att vinna. Kan det vara SK Gaming, Fnatic eller Alliance? Håll tummarna, håll tårna och följ detta underbara VM som väntar oss.

LoL_worlds13_3

Fotot är taget av Chris Yunker under världsmästerskapet 2013.

Det är totalt 16 lag som slåss om att bli världsmästare, och de är indelade i fyra grupper.

Grupp A består av:
Edward Gaming (Första plats i Kina)
Samsung White (Andra plats i Korea)
AHQ (Andra plats i sydvästa Asien)
Dark Passage (Wild card från Turkiet)

En ganska ojämn grupp där Edward Gaming och Samsung White är solklara favoriter. De båda lagen är två av de starkaste detta år, medans AHQ och Dark Passage får ses som underdogs. Riot själva tror att Samsung White kommer ta hem denna gruppen.

Grupp B består av:
TSM (Första plats i Nordamerika)
StarHorn Royal Club (Andra plats i Kina)
TPA (Första plats i sydvästra Asien)
SK Gaming (Tredje plats i Europa)

Här har alla lag har en chans att ta sig till gruppfinalen, men troligtvis har TSM störst chans att ta hem vinsten. Vilka de kommer möta är mycket svårt att säga. Riot tror på Royal Club, men jag har en känsla av att det kommer vara TPA. Oavsett vad så kommer detta bli en oerhört intressant grupp att kolla på.

Grupp C består av:
Samsung Blue (Första plats i Korea)
OMG (Tredje plats i Kina)
Fnatic (Andra plats i Europa)
LMQ (Tredje plats i Nordmerika)

För mig är detta är en av de svåraste grupperna att gissa resultatet på. Kanske tycker jag det för att gruppen är den mest jämna? Jag håller i alla fall mina tummar för Europas Fnatic, och svensken Martin ”Rekkles” Larsson, men tror att Samsung Blue kan vara vassare när det väl gäller.

Grupp D består av:
Alliance (Första plats i Europa)
Cloud9 (Andra plats i Nordamerika)
Najin White Shield (Tredje plats i Korea)
Kabum (Wild card från Brasilien)

Den mest intressanta gruppen för mig är defenitivt grupp D. Alliance vs Cloud9! Det är vad vi kommer se i slutspelet av denna grupp och givetvis håller jag på Europas Alliance. Det hade varit mäktigt om Henrik ”Froggen” Hansen kunde ta sitt superlag långt i turneringen.

Datum och speltider:
Grupp A och B spelar mellan den 18:e och 21:a september i Taipei, Taiwan. Första matchen är mellan Edward Gaming och Samsung White, och börjar klockan 11:00 svensk tid.

Grupp C och D spelar mellan den 25:e och 28:e september i Singapore. Första matchen är mellan LMQ och OMG, och börjar klockan 08:00.

Kvartsfinalerna spelas mellan den 3:e och 6:e oktober i Busan, Korea. Första bäst-av-fem matchen börjar klockan 10:00.

Semifinalerna kommer att spelas mellan den 11:e och 12:e oktober i Seoul, Korea. Första bäst-av-fem matchen börjar klockan 10:00.

Finalen kommer också bestå av en bäst-av-fem match, och kommer att spelas söndagen den 19:e oktober i Seoul, Korea klockan 09:00.