Krönika: Årets sommarpratare är presenterade och efter det har årets debatt om årets sommarpratare följt. Väldigt legitima synpunkter angående deltagarnas kön och ursprung har förts fram. Jag förstår problematiken, tycker den absolut ska föras fram. Men ändå är det inte det som får min hjärna att gå i spinn. Jag önskar att mina sommarpratare kom från Hyrule, Mushroom World eller Azeroth.

Pixelkrans

Pixelkrans

Utöver att leda Melodifestivalen eller vara julvärd i SVT så är utnämningen till sommarpratare ett av de mest ärofyllda uppdrag inom public service du kan få. Något som blir väldigt tydligt när SR kallar till presskonferens och presenterar en rad midsommarkransprydda kändisar som ska få berätta något om dem själva i radio. Mitt intresse brukar ofta vara precis lika ljummet som en försommarkväll. En vän beskrev det bra på färre än de 140 tecekn som tillåts på twitter. ”Återigen, #Sommarip1-rostern är alltid ++ eller +++ men växer i sommar.” Varje år denna ljumma känsla. Visst finns det några namn som låter intressanta (i år framförallt PewDiePie, Linda Pira och Timbuktu), men överlag är det den där två-plus-känslan som råder. För att jag skulle känna den totala peppen skulle mina sommarpratare behöva ha pixlar.

Tänk er att få lyssna på en timme på vad Link har att berätta om sitt liv. Denna veteran och stjärna bland TV-spelskaraktärer. Han skulle förhoppningsvis berätta om hur det känns att rida över Hyrule Fields med vinden i håret på väg mot Lake Hylia för ännu en lat dag där han fortsätter fiska upp miljontals rupees. Självklart kommer han berätta om några av alla sina äventyr som han varit med om, men det är det där oväntade och okända som jag hoppas kommer fram. Att han precis som vi alla andra tycker att Navi själv borde lyssnat på någon annan en enda gång i sitt liv, men att om han ska vara ärlig så saknar han hennes sällskap. Jag hoppas också att han kan visa sig vara den större människan (läs: hylianen) och berätta om att han förlåtit Ganondorf för alla hans snedsteg och bara önskar att de bara kunde ses över en ”Lava juice” och tala ut om allt. I andra sidan av spektrumet så skulle han kunna berätta om hans komplex för sina spetsiga öron och att han seriöst övervägt plastikkirurgi. Att han tröttnat på Zelda men har svårt att hitta en tjej som inte är en ”rupee digger” och bara vill träffa honom för hans kändisskap. Ett orosmoln med Link som sommarpratare är att han faller inom kategorin av tysta komplicerad manliga protagonister. Kan han verkligen få ut det han vill på ett naturligt sätt? Då sätter jag större hopp till mitt nästa namn på listan över pixelpratare.

Lara Croft firar svensk midsommar

Lara Croft firar svensk midsommar

Superäventyraren och pojkidolen Lara Croft. Denna brittiska arkeologen har varit i världens alla hörn på jakt efter reliker. Vi vet att Lara är en väldigt smart och karismatisk person som utan några problem skulle nå lyssnarna. Här ser jag ett avsnitt som kommer få stort genomslag med många efterföljande krönikor och bra samtalsämnen. Min gissning är att hon skulle prata om den frustration hon känner för att allt fokus läggs på hennes utseende och inte på hennes talang. Att det faktum att hon trotsar dinosaurier, gangsters, tigrar, hajar och dödliga fällor för att, helt på egen hand, hitta jordens gömda skatter. Alla de krångliga pussel hon klurat ut för att komma så djupt i katakomber och tempel som möjligt. Eller bara att hon utan problem kan göra en bakåtvolt samtidigt som hon är pricksäker med sina pistoler. Hon vill inte verka bitter men det är svårt att hålla modet uppe och fortsätta sina skattletande när det bara är hennes bröst som diskuteras på internet. Förhoppningsvis kommer hon prata något om sina föräldrar som hon mist, gärna får hon ge klarhet i när och hur det hände då det inte finns entydiga uppgifter om det. Hur det påverkade henne och hur det gjort henne starkare som människa men att hon har svårt att lita på andra och att släppa dem in på livet. Pratet får gärna innehålla mer lättsamma ämnen som hur det känns att vara med i Guinness rekordbok eller hur det var att träffa Angelina Jolie. En härlig brittisk accent och intressanta ämnen, det är något vi skulle få om Lara Croft fick en midsommarkrans runt sitt huvud nästa år.

 

Minsc & Boo i midsommarkrans

Minsc & Boo är värda ett sommarprat

Det finns så många karaktärer som jag vill höra mer av. Till exempel så skull Luigi utan problem kunna fylla en timme om hur det är att vara andrafiolernas andrafiol. Hur han varit extremt svartsjuk och nästan önskat att hans bror skulle misslyckas, men att han funnit sitt egenvärde och nu är tillfreds med sitt liv som ständig tvåa. Eller varför inte ett sommarprat med Duke Nukem? Kanske inte för att det skulle vara några stora filosofiska resonemang som skulle prägla det avsnittet. Jag skulle dock ljuga om jag sa att jag inte undrar vilket tuggummi han tuggar, och varför det alltid är slut. Han kan även vara där för att fylla den kvot som många sportprofiler fyller i vanliga fall när de pratar om att de ”satsat och lyckats”. Favoriten ”Manny” Calavera får fylla en svårare kvot där han inte är lika lättillgänglig men ändå ger ett hjärtlig kring kärleken till ”Meche” och deras nya liv [sic!] i the Ninth Underworld. Han kan vara den som får ett brett genombrott tack vare sitt sommarprat som bidrar till en uppföljare till Grim Fandango! Vi kan få höra Dr Gordon Freeman yttra ett ord för första gången någonsin. Det måste bara vara spännande att höra en så pass smart och handlingskraftig man prata. Samus, Cloud, Sephiroth, Guybrush Threepwood, Minsc, Solid Snake, Sylvanas Windrunner och så vidare. Ge mig pixligt prat av alla de karaktärer som jag gillar. Karaktärer som betytt mer för mig än de flesta sommarpratare har gjort.