Zombier: Det är mörkt och kallt ute. Joggingskorna smattrar mot den svarta asfalten när du på plötsligt får en varning i hörlurarna. Zombies. Spring!

Gillar du upplägget? Du är inte ensam. I dag har en miljon smartphone-användare laddat ner appen Zombies, Run! – en slags mobil äventyrssaga som bygger på telefonens GPS-signal.

Berättelsen rör sig i ett klassiskt Zombieuniversium. Apocalypsen har kommit, de döda stiger upp från sina gravar och världen är en enda, stor mardröm.

Du är en av få överlevare efter den stora zombie-epedemi som brutit ut. Som Runner 5, en löpare, gör du vad du kan för att rädda en av mänsklighetens sista trygga utposter. Med livet som insats ger du dig vid varje uppdrags början ut i mörkret för att finna livsmedel, vapen eller annat som kan hjälpa till att säkra utpostens överlevnad och trygga den från de odödas angrepp.

Du kan också göra livet bättre för de som bor i utposten, Abel Township, genom att bygga ut servicen och säkerheten i samhället.Vid varje uppdrags slut får du en ny pusselbit om Zombiesagan av berättarrösten och ledtrådar vem den där Runner 5 faktiskt är.

Med ett liknande upplägg som RunKeeper läser Zombie-appen dina rörelser. Den mäter din hastighet och håller koll på din position. Det är också så spelets kärna styrs, Zombie-jakterna. Vid flera slumpvis utvalda tillfällen under uppdragens gång bestämmer sig nämligen en hop av de odöda att jaga dig. Då gäller det att lägga benen på ryggen ordentligt, då du måste öka din medelhastighet med x-antal procent för att inte monstren ska få tag i dig.

Sagan Zombies, Run! startade som många andra framgångsrika och spännande koncept på Kickstarter – en crowdfunding-community där användarna själva kan finansiera olika projekt.

I en intervju med sajten Lifehacker berättar skaparna Adrian Hon och Naomi Alderman om sin idé.Som tonåring brukade jag hata att springa, men appar som till exempel RunKeeper hjälpte mig med motivationen. Löp-apparna är bra för att bli bättre, men de saknar lite edge. Jag saknade ett löpar-spel, säger Adrian Hon till sajten.

Duon gjorde slag i saken och 2012 såg Zombie-spelet dagens ljus för första gången. I dag har hundratusentals människor över hela världen blivit fast i spelet. Flera fan-filmer har också gjorts, bland annat den här:

I appen finns en rad olika spellägen vid sidan av själva kampanjen. En personlig favorit är ”Airdrop”, där du får uppdraget att hämta en låda vid ett kartpunkt i den verkliga världen. Du kan alltså sätta ut en ”droppoint” vid exempelvis sjukhuset i staden där du bor, för att sedan ställa in din egen hemadress som bas.

Spelet känner sedan av din GPS-position när du närmar dig paketet och signalerar dig tillbaka till basen.

Givetvis jagad av monster, mest hela tiden.

Så mitt tips är – ge dig ut i det svenska höstmörket. Sök upp ett nattsvart industriområde och plugga in hörlurarna. Mänskligheten räknar med dig.