PC: Det finns en hel del simulatorspel på marknaden. Den det snackats mest om den senaste tiden är Goat Simulator som släpptes i april. Och jag förstår att det snackas. För det är ett unikt, småroligt och sjukt spel. Bara en sak som att geten flyger runt med jetpak och stångar bilar ser man inte varje dag.

Tydligen har väldigt många gamers haft en latent längtan efter att få vara get. För spelet som kostar 10 dollar har blivit populärt och uppmärksammat. Dock handlar det inte om något vanligt exemplar från zoo. Snarare en rabiessmittad, galen, mordisk och akrobatisk get.get2

Jolle och Styrman (två personer som går runt i spelet) sitter lugnt och fint på några stolar i ett hus. Fem sekunder senare är allt kaos, förödelse, kropparna flyger runt, möblerna är demolerade. Ty den galna getens vrede drabbar nämligen allt och alla. För Goat Simulator är lite som GTA-spelen när man inte orkar göra uppdragen – man går bärsärk och testar alla möjliga konstiga och allt som oftast våldsamma handlingar. Något som också premieras. Stångar du till exempel bort en massa människor från grillfesten får man poäng för ”Party Crasher”. Extrapoäng om du använder tungan som kan släpa med sig allt möjligt.

Goat Simulator går ut på att göra uppdrag och samla poäng. Det börjar enkelt med att göra lite hopp och annat smått. En sak som är bra är att man kan byta uppdrag om något inte tilltalar en. För efter att ha gjort 26 misslyckade försök att klara en ”trippelvolt” på studsmattan så vill man testa något annat. Och annat innebär oftast att röja runt i staden där bilar och människor är måltavlor.

Det började annars lite halvtrögt. Men man hittar allt roligare saker, blir en bättre getkännare och så utför man hela tiden miniprestationer. När man råkar göra något knasigt så har det ett namn, till exempel en sån sak som att när geten/jag hittade en boll och ett fotbollsmål och sköt över ribban så fick jag prestationen ”Like Baggio”. Smart och oväntat. Och kul för den som vet.

Med allt roligare saker så menar jag bland annat en baseball-skjutar-maskin som man kan ha på ryggen och skjuta bollar på folk med. Jag fann även ett jetpak, och då blev det livat men jäkligt svårstyrt. Och det är väl det stora minuset, att man styr/svänger sämre än Petter Northug.

För mig räckte det att spela Goat Simulator två kvällar. Dels på grund av att det inte är ett jättestort spel. Men också för att det är buggigt – vilket är meningen, då det är upphov till roliga situationer – dock finns det en gräns för hur mycket halvfärdiga och buggiga sekvenser man pallar med.

Foton: Pressbilder

Buggigt, sjukt, roligt och våldsamt – fyra ord som beskriver Goat Simulator. Foton: Pressbilder

Skulle vara kul om en psykolog fick observera och analysera tio olika gamers som spelar Goat Simulator, och sedan se vad man gör för sjuka och galna påhitt. För vad betyder det när man gladeligen hoppar in i en snurrande skördetröska ”bara för att testa”? Kanske bäst att skippa psykologen…

Att man gör så mycket galet lär bero på att geten helt enkelt inte kan dö. Det finns ingen hälsa att förlora och det blir bara skoj att frontalhoppa in i en lastbil och se hur långt man flyger samtidigt som man gör en ”rag doll” och en trippelvolt. Jag tackar och bockar för initiativet med en getsimulator. För det är ganska skoj, i några timmar.

För den som inte nöjer sig bara med att bara vara en simpel get så finns det mods. Det är dock inget jag testat. Men det går att vara en Shrek-get till exempel som Pewdiepie spelar här.

Bengt out.