En av världens största datorspelsturneringar är Dota 2 turneringen ”The International”. Förra året gick de svenska vinnarna Alliance hem med 1,4 miljoner dollar i prispott. Den totala prispotten som fördelades på de lag som nådde topp åtta uppgick till hela 2,8 miljoner dollar. Men redan nu. Med nästan två månader kvar till turneringens start iår har communityt samlat in åtskilliga miljoner mer. Valve som skapat Dota 2 puttade in 1.6 miljoner dollar att börja med. Sedan öppnade de portarna för fansen att köpa olika extra saker för att öka upp prissumman. Maxbeloppet de hade satt var fantastiska 6 miljoner dollar. Efter ca två veckor är det redan slaget och nya mål har satts upp om Dota 2 publiken lyckas samla ihop hela 10 miljoner dollar. 

I Juli är det dags för Dota 2:s största event för året.

I Juli är det dags för Dota 2:s största event för året.

Men redan nu har fansen samlat in hela 6 miljoner dollar extra till turneringen som ska fördelas på de deltagande lagen. Detta är ett fantastiskt bevis på att e-sport fortsätter växa som fenomen. Den stora frågan nu är om Valve kommer fortsätta att bara låta de åtta topplagen få ta del av prispengarna. I nuläget går de som inte går vidare till slutspelet hem lottlösa från det stora evenemanget i Seattle. E-sportare är i väldigt få fall välbetalda, så det kan finnas en tanke bakom att ge pengar till alla som tar sig till turneringen. Inga större summor, men en liten belöning helt enkelt för sitt slit att under ett år jobba mot denna jättetävling. Det kan också hjälpa till för att få lagen att hålla ihop bättre istället för att börja byta spelare direkt efter en turneringsförlust.

Tveksamt om vi får se något liknande. Men att fansen är peppade på världens största Dota 2 turnering är nog i underkant. Att deltagarna är nervösa kan man också tänka sig. I nuläget kan det vinnande laget åka hem som miljonärer. På Barrikaden håller vi tummarna för en bra turnering där de svenska spelarna kan glänsa!