Wrestling: 41 år, otränad och med en begynnande gubbmage (enligt ett pressmeddelande). Fredrik da Rocha Johanssons förutsättningar att bli en wrestler är kanske inte de bästa. Men på plussidan finns ett wrestling-intresse större än Hulk Hogans mustasch och Undertakers kroppshydda tillsammans. Fredrik driver dessutom Svenska Wrestlingpodden där man kan följa hans resa – om ett år är planen att han ska kliva in i ringen.

Fredrik da Rocha Johansson. Foto: Pressbild

Fredrik da Rocha Johansson. Foto: Pressbild

Mannen bakom den Svenska Wrestlingpodden. Berätta lite mer om dig själv?
– Jag heter Fredrik da Rocha Johansson, 41 år. Jag är gift med Carla och har två barn: Alex, 11, och Aaliyah, 8. Jag är född och uppvuxen i Falköping där jag fortfarande bor. Sedan sju år tillbaka har jag ett företag, FCAA Trädgård och Hemservice AB, där vi som namnet avslöjar arbetar mest med städ och trädgårdstjänster men även en del andra tjänster som faller inom RUT/ROT.

– Jag har i hela mitt liv sysslat med någon typ av idrott. Fotboll som liten, sedan några år med tävlingsdans. Bland annat SM-finalist 1995 om inte minnet sviker mig, lite osäker på året där. Sedan tillbaka till fotbollen på division 4-nivå i Kinnarp/Slutarps IF.

– På senare år har idrottandet blivit lidande med familj, jobb och att träna grabben i fotboll som tar tid. Jag har tränat lite boxning på motionsnivå med det är väl det enda, vilket gjort att konditionen och fysiken inte är vad den borde vara. Men med satsningen på att bli en wrestler så ska jag ta tillbaka det som blivit åsidosatt det senaste åren.

Du verkar ha ett oerhört starkt intresse för wrestling. Hur började det?
– Intresset är stort och har bara blivit större och större de senaste åren. Mycket tack vare att det är lättare att få tillgång till wrestling idag med bland annat WWE Network och Youtube.

– Men hur började det… jo, som för så många andra så började jag kolla när TV3 och TV1000 med Hoa Hoa och Bruno började sända i början på 90-talet. Men det första jag såg var egentligen en VHS eller två som jag beställt från Ginza någon gång 93/94. Och det var av galorna Summerslam -92 och Wrestlemania (se klipp nedan!) från samma år, då med svenska kommentatorer.

– Sedan blev det ett himla jagande efter wrestling där grannar som hade parabol fick spela in programmen och sedan gick man hem och kollade. Royal Rumble -94 är nog den gala som jag sett flest gånger med bland annat Undertaker mot Yokozuna i en casket-match.

– Så där började det och sedan har det gått lite upp och ner genom åren men nu är nog intresset större än någonsin.

Du har ett projekt på gång där du vill bli wrestler. Hur går det?
– Jodå det går bra. Jag har fixat en personlig tränare, Johanna Ring på Ring Fysio här i Falköping. Hon ska vara med på resan och lägga upp träningsprogram och se till så jag varken tränar för lite eller för mycket. Känns mycket bra att ha henne med.

– Vi ska göra, eller det kanske är gjort redan när denna artikel kommer ut, ett fystest för att se min status. Hur den är nu. Jag har tänkt att livesända det via Instagram (@svenskawrestlingpodden) och även släppa det på Youtube.

– Så fokus är på att komma i form nu fram till årsskiftet. Sedan ska jag börja träna wrestling i kombination med fysträning. Jag vill ju dokumentera hela projektet och just nu gör jag det själv men söker någon som kan hjälpa mig med det. Förhoppningen är att det ska mynna ut i en dokumentär.

Har du tänkt på om din karaktär kommer att vara ”heel” eller ”face”?
– Ja, jag har lite olika tankar kring det och vem min karaktär ska vara. Jag har avslöjat lite i min podcast SWP – Svenska wrestlingpodden i avsnittsprojektet. Min idé är att jag ska vara en straight edge-karaktär (ja, CM Punk är min stora idol) men framförallt för att jag är straight edge själv. Men jag tänker mig en blandning mellan CM Punk, Finn Balor (Demon King Balor ) och Aleister Black.

– Men till din fråga heel eller face. Min första tanke var att det nog är enklast att sälja in en heelkaraktär, och att jag då skulle vara heel. Men visst vore det fantastiskt att vara en face och hela publiken jublar när min entrance-musik startar.

– Vi får väl se, sen spelar det ju lite roll hur jag blir bokad i min match, vem jag skall möta och så vidare. (OBS ingen match är klar ännu, det är ett tag kvar dit).

Barrikaden.se har tidigare besökt Stockholm Wrestling. Timmy Force är vår favorit. Vem är din svenska favorit-wrestler?
– Timmy är grym, jag såg han senast mot Beast på GBG Wrestlings Friday the 15th. Vilken match det var. Så han är absolut en favorit, gillar även Valentine och hans dryga stil. Sixt gillar jag också, hon kan gå långt.

– Det är skitkul att svensk wrestling har kommit dit den är idag. Jag bara hoppas att den kan nå ut ännu mer i stugorna så att det kan bli turnéer, tv-program med mera. Helt säker på att det skulle få tv-tittare om bara någon kanal vågade sända det.

Två trötta wrestlare under matchen mellan Timmy Force och JO Hansen. Till höger syns en stol som använts som tillhygge. Arkivbild: Erik Wibaeus

Två trötta wrestlare under matchen mellan Timmy Force och JO Hansen. Till höger syns en stol som använts som tillhygge. Arkivbild: Erik Wibaeus

Givetvis kommer följdfrågan vem är din favorit i USA? Välj gärna en modern och en ”äldre”.
– Som jag sagt tidigare är CM Punk min stora idol. Sedan är jag otroligt svag för The Hardy Boyz, Jeff och Matt Hardy.

– Att ta reda på mina favoriter är lättast genom att kolla in min arm där jag tatuerat in följande brottare i random order så ingen känner sig förfördelad: Hardy Boyz, Stone Cold Steve Austin, Shawn Mikaels, Lita, Dudley Boyz, CM Punk, The Rock, Rey Mysterio och Undertaker.

– Lite nyare favoriter är Finn Balor, Samoa Joe, Seth Rollins, Bray Wyatt.

– Ville du ha en modern och en äldre, svårt som fan att bara välja en men då säger jag väl Finn Balor och Stone Cold Steve Austin.

Till sist. Du har börjat din resa för att bli wrestler. Vad har du för tips för andra som är sugna på att börja wrestla?
– Bara gör det, vad kan gå fel? Ja, du lyckas inte men vad fan då kan du i alla fall säga att du gjorde vad du kunde. Jag har allt för många gånger gått och tänkt att man skulle göra si eller så men sedan har det stannat där för att man sätter upp hinder för sig själv. Och så blir man besviken och ångrar sig för att man inte tog tag i vad det nu var man ville göra. Så jag säger KÖR.

– Och sedan om vi snackar specifikt wrestling, så är det nog (jag har ju precis börjat) hundra procent inställning. Det kommer krävas massa träning, det kommer göra ont, det kommer ta tid. Ge inte upp.

– Tack för att jag fick vara med i er nättidning. Följ mig på @svenskawrestlingpodden på Instagram och gå gärna in och lyssna på min podd SWP – Svenska Wrestlingpodden.

LÄS MER OM WRESTLING PÅ BARRIKADEN: ”Bord, svett och tårar på Sthlm Wrestling”