Ondska incorporated: De sysslar med genetiska experiment, tar fram virusvapen, arrangerar dödsmatcher, utför grymma experiment och ägnar sig åt samvetslös pengajakt. Det kryllar av onda företag i spelvärlden. Barrikadens Axel Johnson har rankat fem företag så mörka att de får Enron att framstå som Läkare utan gränser.
Att vara spelmakare måste vara ett fantastiskt jobb. Särskilt när det gäller att hitta på skurkar. Att förvandla ett stort och nästan oöverblickbart företag till ärkeskurk är ett populärt grepp och något som också återkommer i en rad spel över flera årtionden.
Röd tråd är som så ofta en skrupelfri jakt på profit i alla dess former, men också den på makt, inflytande och vetenskapliga framsteg. Jag vet inte med dig, men jag kan i alla fall få kalla kårar bara av tanken av att jobba för någon av de här fem på listan. Som ni snart kommer att märka rör vi oss i en värld långt ifrån fusk med pensioner eller uteblivna lönebetalningar, om vi säger så. Då kör vi igång!
Plats 5: Aesir Corporation (Max Payne)
Kommentar: Läkemedelsjätten Aesir har ett renommé som ett stort och mycket inflytelserikt företag inom den amerikanska medicinsektorn. I största hemlighet säljer man dock i själva verket en livsfarlig drog som gör gatans missbrukare både galna och våldsamma. Föga förvånande tjänar ärkekapitalisterna med sloganen ”A bit closer to heaven” grova och kolsvarta pengar på drogen, som snart når ända in i hjälten Max Paynes mysiga familjehem. I detta film noir-liknande spel från 2001 är organisationen en av flera mörka krafter inblandade. Värst av dem alla är Aesirs läskiga ledare.
VD Nicole Horne är ingen du vill möta över bordet i en pressad löneförhandling. Eller när kaffet är slut.
Plats 4: Vault Tec (Fallout)
Kommentar: På ytan kanske det kan verka som om Fallout-seriens berömda företag Vault Tec inte riktigt hör hemma på en sådan här lista. Organisationen, som gjort sina pengar på att förbereda mänskligheten på en total katastrof, har dock i realiteten mycket att sota för. De till synes säkra och skyddade Valv som Vault Tec byggde för katastrof-överlevare visade sig i själva vara rena mardrömsskapelserna för många ovetande flyktingar.
De sociala experimenten som förberetts var många när valvdörrarna slog igen. En del valv hade en årsförbrukning av mat för 10 personer, samtidigt som det var byggt för 50. Ett annat valv hade en könsfördelning med 99 män och en kvinna. Ett tredje, 99 kvinnor och en man. Och i ett sista släpptes en gas ut för att göra de boende tokiga. De anställda på Vault Tec kan nog tacka sin lyckliga stjärna för att de slapp möta några av sina försökskaniner när dörrarna öppnades.
Plats 3: Liandri Mining Corporation (Unreal Tournament)
Kommentar: Gruvföretaget Liandi är en av solsystemets verkliga giganter. För att hålla arbetarna i schack börjar organisation anordna enkla dödsmatcher mellan frivilliga, något som snart blir TV-sänt. Dödsmatchernas brutalitet växer med en allt större popularitet och snart ansluter sig tusentals för att slåss i de olika arenorna. När Liandri inser att matcherna blivit deras nya kassako utvidgar de satsningen och startar en professionell liga. Vi får nog hoppas att LKAB som står bakom gruvan i Kiruna håller sig till järnmalm även i framtiden.
Plats 2. Union Aerospace Corporation (The UAC – Doom)
Kommentar: Konglomeratet UAC är ondskan företagifierad i klassiska shootern Doom. Den äregiriga jätten har en särställning på jorden inom både vapen, försvars och vetenskapssektorn. När företaget öppnar en forskningsstation på Mars med hopp om att hitta spår från en annan civilisation börjar snart skräckhistorierna staplas på hög.
Jag vet inte vilka förmåner forskarna hade där uppe i rymden, men det känns som om fackförbunden på Mars hade fått det hett om öronen. Över hälften av arbetarna dras snart med tunga psykiska problem. Att knegarna har de tufft är kanske inte heller så konstigt när osynliga demoner krälar runt på andra sidan av rymdstationens väggar. Samtidigt vägrar ledningen sluta experimentera och fortsätter att leta nya varelser att använda som vapen.
UAC är snuddande nära en förstaplats på listan. Volkswagen och BP må ha rötet mjöl i påsen, men det är inte alla som faktiskt öppnar en portal till helvetet.
Plats 1: Umbrella Corporation (Resident Evil)
Kommentar: Tänk er ett Apple som i hemlighet forskar på virus och genetiska vapen. Där har ni The Umbrella Corporation – de onda företagens Rolls Royce. Skurkföretaget i Resident Evil-serien är en värdig listetta, inte minst for dess totala samvetslöshet och brist på respekt för människoliv. Umbrella leker gud på en helt ny nivå när företaget genom genetisk forskning avlar fram monster och virus som riskerar att utplåna hela mänskligheten. Loggan med det röda paraplyet har närmast blivit synonymt med ondska och dyker också upp i flera filmer baserade på skräckspelet från 1996.