Podcast: Bakåtsträvarna Tage Rönnqvist och Jocke Levälampi gör succé i poddvärlden med sina retronedslag i filmvärlden och Skype-intervjuer med Hollywoods B- och C-kändisar.
– Det är en djupdykning i våra barndomsfetischer, säger duon om innehållet – som ofta inkluderar Sylvester Stallone på ett eller annat vis.

För de som inte känner till 85-95 Podcast, vad handlar den om?
Tage och Jocke: 85-95 Podcast är dels och precis som namnet avslöjar en podd om actionfilmer gjorda mellan åren 1985-1995. Det unika och det egna med podden är att vi till varje avsnitt har kontaktat någon över Skype som har varit med och gjort filmen vi talar om.

Båda: Det är en humoristisk podd med glimten i ögat, en djupdykning i våra barndomsfetischer med alltför många utläggningar om Stallones muskler.

Båda: Podden består av två olika segment, ett är det att vi snackar genom en film från början till slut och gästas då av antingen någon skådis eller någon bakom kameran. Det andra segmentet, som är ett mer fristående koncept heter SHORTS. Och där, precis som namnet avslöjar, är det frågan om litet kortare avsnitt som kan handla om mer lösryckta grejer men med anknytning till tidsepoken 1985-1995. Vi har hållit på i två år och utkommer varannan vecka på torsdagar.

I länken nedan kan ni lyssna på senaste avsnittet av SHORTS.

Hur många filmer producerades under den här tidsperioden? Låter som att ni kan göra några tusen avsnitt till?
Tage: Jag har ingen aning om hur många filmer i actiontappning som gjordes mellan dessa år, minst tusen.

Jocke: Många, men inte tillräckligt.

När man såg filmerna som ung var de ju svinbra, men det känns farligt att se om vissa filmer i dag (som ni gör) ifall hela intrycket ska förändras? Eller hur resonerar ni?
Tage: Filmerna blir bara bättre. Att se gamla actiondängor igen, som man senast såg på 90-talet, är som en flykt tillbaka till tryggheten när livet gick ut på att se på film och köra moped. I dag är det så hektiskt med alla möjliga ansvarsområden, att då få bänka sig med Wesley Snipes är fan semester och en ynnest för mig.

Jocke: Risken finns alltid där, och ibland kan det gå som när du träffar en gammal kompis från lågstadiet på baren, du vill tala om He-Man som under de gamla goda tiderna, men då kanske han vill gå hem. Men allt hänger på atmosfär och kontext, får man dem rätt när man på nytt ser gamla filmer så är risken noll.

Några av filmerna som analyserats av Jocke och Tage i 85-95 Podcast: They Live, Demolition Man, Road House, Desperado, The Last Dragon, Who Framed Roger Rabbit, Die Hard, Waterworld, Speed, GoldenEye, Bad Boys, Lethal Weapon, Kickboxer.

Ni är väldigt förtjusta i muskelmän med vapen och särskilt Sylvester Stallone, varför?
Tage: Stallone för mig är en symbol för den barnsliga barndomsglädjen. Alla av hans filmer står inte bara för action och blodiga explosioner, de står för en hel massa minnen som man gärna besöker igen. Exempelvis Daylight såg jag på bio två gånger, och när filmen var slut piskade regnet ner. Jag hoppade på cykeln och pressade hem genom hårda vindar och körigt landskap. En 13-årig pojke stinn på testosteron med hela livet framför sig. När man nu ser filmen igen kommer dessa minnen tillbaka och man blir så att säga fri från plikter och ansvar, om än bara för några minuter, men fan ändå vilken skön känsla att resa tillbaka till gamla tider när allt var lättare.

Jag minns också första gången jag såg The Specialist varpå jag sedan ritade upp en bottenplan över lägenheten och funderade var jag strategiskt bäst skulle placera ut bomber utifall att någon sydamerikansk knarkkartell skulle komma på olägligt besök. Stallone håller så att säga nyckeln till många vackra kvällar, Stallone har varit min själsliga lärare i många avseenden, Stallone har alltid varit och kommer alltid vara en viktig pjäs för mig.

Min spaning om Sylvester Stallone är att han är bra på att äta konstiga saker på bioduken. Rått ägg i Rocky och råttburgare i Demolition Man… håller ni med och har ni några fler exempel?
Tage: Glöm inte mega-brunchen i ”Stop or my mom will Shoot”! Han är fan alltid hungrig.

Jocke: Få kan äta klippt pizza med läderhandskar, och göra det coolt, men han kan!

Hur ofta mejlar ni Stallone för att försöka få med honom i en intervju?
Båda: Varje vecka.

Ni utsågs till förra årets bästa svenskfinska podd! Kommentar?
Tage svarar: Vi är ju förstås oerhört lyckliga över den titeln, och vi ställer oss givetvis hemskt ödmjuka inför ansvaret att vara bäst i svenskfinland. Våra varmaste tack riktas till våra glada lyssnare som sett till att sprida ordet om oss. Utan lyssnarna hade redaktionen på poddtoppen.fi (de som gav oss titeln) aldrig ens hittat oss. Vi känner stor tacksamhet till alla som hör av sig, lajkar och kommenterar vårt stuff i sociala medier, det är precis för dem som vi gör podden, och också för dem som vi vill fortsätta snacka film och toaletthumor. Och som lyssnarna säkert har märkt så försöker vi ofta göra avsnitt om filmer som tipsas av våra lyssnare, alla tips utom Predator är välkomna.

I länken nedan kan ni lyssna på senaste ”stora” avsnittet av 85-95 Podcast då ”They Live (1988)” dissekerades. 

Är det svårt att välja ut en ny film till varje avsnitt?
Tage svarar: Samtidigt som det är mycket lätt så är det också svårt. Eftersom fullängdsavsnitt inte utkommer så ofta, och eftersom vi sätter så mycket arbetstid på ett avsnitt så känns det alltid viktigt att vi väljer en film som verkligen intresserar oss. Och förhoppningsvis också någon annan. Dels är det ju svinlätt att plocka åt sig för att det finns så många att välja bland, men sen så vill vi ju också överraska och välja såna filmer som kanske är lite bortglömda och som vi kanske personligen har något band till.
Vi vill ju att folk som lyssnar på våra avsnitt ständigt skall överraskas av våra vridna analyser och samtidigt då själva hitta nya infallsvinklar på gamla filmer. Även om storylinen i gamla actiondängor brukar vara supersimpel så har vi lätt för oss att krångla till det och fokusera på ”fel” saker, och det blir varje gång en unik resa också för oss.

Här får ni ett oväntat tips: PREDATOR!
Tage svarar: Vi lägger till den på listan, vi lovar.

Ni får tag i en del B- och C-kändisar till era intervjuer. Hur gött är det att få insideinfo och oväntad kuriosa?
Tage svarar: Det är ju förstås ovärderligt. Infernaliskt roligt att höra stories från inspelningarna som man varken hittar på nätet eller i böcker. Säkerligen eftersom ingen frågat dem om Patrick Swayzes hårprodukter eller om vilken sorts mat det bjöds på mellan tagningarna för 30 år sen. Märkligt nog så minns ju dessa människor förvånansvärt många detaljer.

Vilken är den mest udda anekdoten ni hört?
Tage svarar: Aah, tuff fråga. Kanske att han som körde bussen i Speed hade en bild av Sandra Bullock i sin plånbok också länge efter inspelningarna. Han gillade verkligen henne?

Jocke svarar: Att stuntkoordinatorn i MacGyver hade ett fotoalbum han skulle visa oss över Skype, men han kunde inte hitta det eftersom Ridley Scott troligen hade lånat det.

Är ni filmälskare eller filmnördar?
Tage svarar: Jag skulle nästan likställa bägge epitet och istället svara ”ja” på den frågan.

Jocke svarar: Vet inte var filmälskaren slutar och filmnörden börjar. Tror att Robocop-postern sa det bäst: part man part robot, all nörd.

Arbetar ni i branschen eller har pluggat filmvetenskap eller dylikt?
Tage svarar: Tillsammans med Rasmus Tåg driver jag media-produktionsbolaget Eva Lingon AB. Vi sysslar med TV-produktion och allehanda mediasysselsättning. Sedan starten 2011 har vi gjort kring 50 musikvideos, varit med och skapat tv-serier och en och annan dokumentärfilm. Den senaste produktionen vi arbetade med heter ”Breaking the Cycle” och finns ute på Netflix världen över. Jag är utbildad regissör och producent från Yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors, jag gick faktiskt på samma program som Jocke men han hade inriktningen filmfotograf.

Ni bor i Finland (var?) och pratar finlandssvenska och har även en hel del lyssnare i Sverige. Ville bara säga att det låter riktigt roligt och bra när ni härmar rikssvenska! Men såklart tycker jag även om Stallone- och Arnoldimitationerna – kan det här vara nästa steg i karriären?
Tage svarar: Nja. Jag skall bli bomb-ninja när jag blir stor. Jag är uppvuxen i Vasa i Österbotten på den finska västkusten. Numera bor jag i Esbo, ett stenkast från Finlands huvudstad Helsingfors. Har bott i södra Finland sedan 2004.

Jocke svarar: Född och uppväxt på den södra kusten i Sibbo, men bor nu i Esbo, på ett säkert avstånd från Tage.

Jag tänker inte avsluta med att fråga om favoritfilm från den här perioden, utan det som är mer intressant är såklart vilken som är er favoritdinosaurie?
Tage svarar: På slutet av 90-talet när mobiltelefonerna blev stora i Finland var det populärt i mina kretsar att ingen i telefonboken skulle heta sitt riktiga namn. Det skulle vara coola smeknamn och what not. Jag hade en tid när jag döpte om alla närmare bekanta till dinosaurie-namn. Men att ha kring 30 olika dinosaurier i telefonen gjorde ju till slut att man aldrig visste vem som ringde. Men för att svara på frågan skulle jag säga Velociraptor, Brontosaurus eller Stegosaurus. Fina kräk.

Jocke svarar: T-rex från Dino Riders, utan tvivel! Det var en ritad serie från slutet av 80- talet där människor red på dinosaurier som var pimpade med laserkanoner och sköldar! Min teori är att det är orsaken till varför de dog ut, laserkanoner.

Bengt out.