Dokumentär: AMK Morgon är med sina 80 000 lyssnare Sveriges största lyssnarfinansierade podcast. Nu har dokumentären ”Alla mina kamrater” om Martin Sonebys populära radioprogram släppts på youtube och Barrikaden har intervjuat en av personerna som ligger bakom arbetet: Christer Svensson från Kalix Folkhögskola.

Hur fick ni idén att göra en film om AMK Morgon?
– Idén till dokumentären fick vi i höstas när vi började studera ihop på Kalix Folkhögskola. Petter Westerlund och jag bondade över att vi båda lyssnade på AMK Morgon och eftersom vi visste att vi hade ett dokumentärmoment på våren så började vi prata om vad vi skulle göra dokumentär om. Vi kom då på att AMK Morgon var ett perfekt fenomen att göra dokumentär om eftersom vi båda brann för podcasten och det hade inte gjorts tidigare vilket är konstigt med tanke på hur pass unikt AMK Morgon faktiskt är. Att programmet finansieras av lyssnarna är något som inte gjorts tidigare i Sverige i en så pass stor skala, säger Christer Svensson.

– Vi hörde sedan av oss till Martin och frågade om vi fick göra en dokumentär om AMK Morgon som vi i mailet beskrev som ”journalistik”. Vi fick då svaret att det lät intressant så länge vi skippade det högtravande journalistiksnacket: ”AMK Morgon är ett humorprogram och vi är nöjda med det”. Eftersom varken Petter eller jag är några fotografer överhuvudtaget så tog vi in Jonas Jakobsson och Ted Gradén för att fota filmen, vilket resulterade i ett foto vi är väldigt nöjda med.

Vad stötte du på för problem med filmen? Vad var svårast?
– Det svåraste med filmen kom i klipprummet. Vi hade ganska lätt att få med medverkande och de gav alla väldigt bra intervjuer så när vi sedan skulle få ner allt material till 15-20 minuter insåg vi att vi nästan tagit oss vatten över huvudet. Varje intervjuperson gav oss 30-40 minuter material (förutom Branne som pratade i cirka 1,5 timme), så vi hade väldigt mycket material att gå igenom när vi kom tillbaka till Kalix. Vi hade en deadline när filmen skulle vara klar för visning för klassen på skolan och vi var väl klara 02.30 natten innan det var premiär så vi slet verkligen ända in på målsnöret för att få allt klart.

– Vi funderade även på vilken riktning vi skulle ta på filmen. Vi kände att det fanns många ingångar men till slut så valde vi att försöka göra ett personporträtt på AMK Morgon. Det finns ju fler vägar att utforska inom detta, så den sista bildrutan om AMK Morgon är kanske inte filmad, vem vet.

I filmen blir Martin hotad av någon hästfasonersnubbe. Jag antar att ni var hyfsat glada när han gjorde entré?
– Det som hände på Big Ben (hästfasonerkillen) var såklart något vi bara kunde drömma om skulle hända! Vi ville bara ha lite bilder på Martin när han körde standup så han fixade en spot på Big ben, vi drog dit och filmade och så kom den där killen upp på scenen och började jiddra. Det var helt fantastiskt! En sån scen man drömmer om att få med, vi var helt lyriska efter att det hänt!

Från vänster; Ted Gradén, Petter Westerlund, Christer Svensson, Jonas Jakobsson. Främre raden Martin Soneby och Ellen Drake-Kaiser. Foto: AMK

Från vänster; Ted Gradén, Petter Westerlund, Christer Svensson, Jonas Jakobsson. Främre raden Martin Soneby och Ellen Drake-Kaiser. Foto: AMK

Nu när du fått följa med AMK Morgon bakom kulisserna varför tror du den är så populär?
– Vi tror att AMK blivit så populärt för att det är ett avslappnat samtal utan egentlig struktur. Det är som att man lyssnar på sina kompisars samtal. Man kan lura sig själv att man känner alla som är med i AMK och att man får hänga med dem i två timmar varje dag. Sen är det kanske inte så konstigt att ett program där komiker sitter och försöker vara roliga blir populärt. Ett roligt program med roliga människor lockar ju lyssnare!

Jag läste att ni bekostat stora delar av produktionen själv. Om man vill stötta filmen, vart gör man det?
– Om man vill stötta filmen och vi fyra som gjort den så gör man det enklast genom att swisha valfritt belopp till 070-280 05 40! Vi vill såklart också att man delar filmen till alla man känner!

Fakta: Personerna bakom dokumentären

Christer Svensson är 20 år gammal. Uppvuxen utanför Nässjö, Småland.
Petter Westerlund är 23 år gammal. Uppvuxen i Hägersten, Stockholm.
Ted Gradén är 20 år gammal. Uppvuxen i Täby, Stockholm.
Jonas Jakobsson är 23 år gammal. Uppvuxen i Liljeholmen, Stockholm

Dokumentären är en samproduktion mellan Kalix Folkhögskola och Filmpool Nord med stöd från RJ Utbildarna AB.