Biofilm: Barrikaden har varit på SF:s flaggskeppsbiograf IMAX i Solna och sett Disneys nya film Djungelboken. Snygga visuella effekter gör att det känns som biopubliken svingar sig fram i djungeln och djuren är fantastiskt animerade. Filmen är ett måste att se – inte minst för att Kung Louie helt enkelt är supersnygg.
– Jag tror jag får en liten man-crush. Eller kanske snarare ap-crush. Han bara kommer in och äger stället, skriver filmrecensenten Benjamin Asplund.

Kung Louie och Mowgli i bioaktuella filmen Djungelboken. Foto: Pressbild

Kung Louie och Mowgli i bioaktuella filmen Djungelboken. Foto: Pressbild

Jag sitter som vanligt innan filmen och tänker vad jag ska skriva denna gång. Jag törs inte göra mina vanliga rutiner som jag alltid gör, för denna gång sitter jag med min nära vän Miriam. Och jag vill inte visa alla konstiga saker som jag har fått för mig att jag måste göra innan. Det enda vi pratar om innan är hur kul det ska bli med IMAX och hur man ska sitta för att få bästa upplevelsen.

Men ingen av oss törs börja prata om hur filmen kommer att vara. Eller framförallt om animationerna kommer att se äkta ut. Nu har ju Disney tagit sig an Djungelboken, och tanken som slår mig när jag sitter och väntar är att detta kan bli jättefel, eller jätterätt. Det är som läsken Dr Pepper, antingen gillar du den eller så hatar du den.

Jag vill påstå att om jag säger ”var nöjd med allt som livet ger”, så kommer alla som inte är uppväxta utan el och tv i sitt hem tänka eller sjunga ”och allt som du kring dig ser”. Hur ska Disney klara av att leva upp till våra förväntningar?

Filmen börjar och jag sjunker in i den underbara djungeln. Det ser perfekt ut, animationerna håller och storyn känns igen. Här vill jag bara avsluta allt och slå på caps lock och skriva fan vad detta är bra. Men lite mer vill jag klämma fram och dessutom måste jag få ur mig all denna glädje som denna film givit mig. Tack vare IMAX-bilden och ljudet så känns det som att du sitter mitt i djungeln, hoppar och svingar dig igenom den.

I början tyckte jag det var lite jobbigt att djuren pratar men det lägger sig snabbt. För att de är så snygga, det är en fröjd för ögat att titta på deras rörelsemönster och päls som rör sig i vinden. Baloo är så otroligt snygg och störtskön karaktär.

Någon som ska ha extra cred för sin roll är Neel Sethi som Mowgli. Man tänker inte på att det bara är han som inte är animerad. Det känns som att de är i samma värld och replikerna och dynamiken mellan Mowgli och de animerade sitter till 100 procent.

Men Kung Louie, ååååååh så supersnygg han är. Suck, jag tror jag får en liten man-crush. Eller kanske snarare ap-crush. Han bara kommer in och äger stället. Han är inte med mycket i filmen men vilken dialog och pondus.

När vi kommer ut från filmen så kan inte mitt sällskap och jag sluta slänga ord som superbra, fantastiskt och vilka animationer. Jag är otroligt glad att Disney har givit mig denna upplevelse med alla djuren och människobarnet igen i vuxen ålder. Men jag höjer ett varnande finger och säger med skarp och stadig röst. ”Denna film ska ses på IMAX med bra ljud och bild annars är det svårt att fånga magin i filmen”. Gå och se filmen, den är underbar och absolut värd din tid.

Och en sak till, FAN VAD DETTA ÄR BRA.

/Benjamin Asplund