Sci-fi: Inför årets Oscarsgala, den 86:e i ordningen, hade det aldrig hänt att en science fiction-film vunnit den tyngsta titeln av alla –”årets film”. Och det har fortfarande inte hänt, för det priset gick till 12 Tears a Slave. Däremot blev det sci-fi-premiär i kategorin ”bäste regissör” för Alfonso Cuarón vars Gravity tog hem flest guldstatyer, sju stycken.

Men frågan är om det räcker att en film utspelar sig i rymden för att få kallas sci-fi?

När jag vaknade häromdagen så noterade jag att Ellen Degeneres slagit twitter-rekord med sin megaselfie från Oscarsgalan och även att förre fotbollstränaren Sir Alex Ferguson av någon märklig anledning var på plats.

Men det jag tyckte var mest intressant var att science fiction-filmen Gravity tagit hem hela sju priser. Något som är ovanligt för genren. Skoj, tyckte jag. Förutom bäste regissör så vann Gravity även pris i kategorierna bästa filmmusik, foto, klippning, ljudmixning, ljudredigering och specialeffekter. Gravity var nominerad i tio kategorier och fick se sig slagen i bästa film, kvinnliga huvudroll (Sandra Bullock) och scenografi. George Clooney var däremot inte nominerad. Närmast i medaljligan kom 12 Years a Slave och Dallas Buyers Club med tre guldstatyer var.

Sandra Bullock och George Clooney har rymdproblem i filmen Gravity.

Sandra Bullock och George Clooney har rymdproblem i filmen Gravity. Filmen vann sju Oscars.

Efter att ha sett hela vinstlistan kom den första frågan upp i mitt huvud: ”Visst, Gravity är en bra film. Men är den sju Oscars bra?”.

För att få svar på det satte jag mig i schäslongen och såg Gravity igen. En och en halv timme senare kan jag konstatera att, jodå den är inte bara bra utan riktigt jäkla bra. Oscarjuryn behöver inte avgå. Åtminstone inte för den här anledningen.

En sak jag gillar väldigt mycket är att filmen i princip bara handlar om två skådespelare på en öde location. Vi slipper massa folk, tjafs, olika platser, simultana handlingar och även det jäkla kontrollrummet i Houston. Det räcker att bara höra dem. Avskalat, enkelt och stämningsfullt.

Flera av tagningarna är långa och klippningen är sparsam. Ingen epilepsirisk alltså. Det ger ett lugn i filmen. Den är på något sätt vacker. Särskilt vyerna med jorden sedd från rymden. Övriga nominerade i fotokategorin lär haft det svårt att tävla mot soluppgång över jorden i motljus sett från rymden.

Men det jag tycker mest om med filmen, vilket den också fick tre Oscars för, är ljudet och musiken. Allra, allra mest gillar jag dock när det stundtals är helt tyst. För i rymden kan ingen höra dig skrika, och det faktumet har ljudingenjörerna tagit fasta på.

Även specialeffekterna är så klart riktigt vassa och känns realistiska. Kanske inte så konstigt då det enligt IMDB varit över 600 personer med i visual effects-teamet. För mig låter det mycket, men det har ju uppenbarligen gett resultat i bland annat en tokhyllad film och en Oscar på även det området.

Gravity är den första sci-fi-filmen som vunnit pris för bäste regissör. Stanley Kubrick var nominerad i samma kategori 1968 för 2001: A Space Odyssey men fick se sig slagen till många sci-fi-fans förtret.

Gravity är den första sci-fi-filmen som vunnit pris för bäste regissör. Stanley Kubrick var nominerad i samma kategori 1968 för 2001: A Space Odyssey men fick se sig slagen till många sci-fi-fans förtret.

En bit in i filmen poppade det upp ännu en fråga: ”Är verkligen Gravity en science fiction-film?”

Räcker det verkligen att en film utspelar sig i rymden för att den ska räknas som sci-fi? Nej, är mitt spontana svar. Det är ju visserligen massa science – vetenskap. Men egentligen inte så värst mycket fiction – fiktion och påhittade saker – utöver att storyn är uppdiktad för den utspelar sig varken ”a long time ago”, i ett annat universum eller i framtiden.

Filmens regissör Alfonso Cuarón är inne på samma spår:

– Jag tycker inte att jag har gjort en science fiction-film. Jag tycker att jag gjorde ett drama om en kvinna i rymden. Filmen är inte science fiction på så sätt att den utspelar sig i nutid och med teknik som redan existerar, säger han i en intervju med BBC men verkar ändå inte ta det på så stort allvar.

– Jag är nöjd med vilken etikett som helst.

En science fiction-rulle har aldrig vunnit pris som bästa film på Oscarsgalan. E.T., Star Wars IV, Apollo 13, Avatar, District 9, Inception och nu Gravity har alla varit nominerade utan att få med sig det mest åtråvärda priset.

– Jag gissar att det finns konnotationer om att science fiction saknar allvar och tyngd, sa Alfonso Cuarón i ämnet några dagar före Oscarsgalan.

Som jag ser det så leder svaren på mina två frågor fram till varför Gravity fått goda omdömen bland kritiker och tog hem hela sju priser, speciellt regissörspriset och nästan det finaste av dem alla. Det är en riktigt bra film som inte är ren sci-fi, möjligtvis i gränslandet. Det är ett drama om en kvinna i rymden.

Bengt out.