Recension: Jag har varit och sett den nya biofilmen Criminal som har Sverigepremiär idag. Eller var det en déjà vu-upplevelse? Filmen är gjord av Douglas Cook och hans parhäst David Weisberg och i korthet skulle jag kunna säga att filmen är en nyare version av den 19 år gamla actionklassikern Face Off med John Travolta och Nicolas Cage.

Vi har två huvudkaraktärer, Jericho Stewart som spelas av Kevin Costner och Bill Pope som spelas av Ryan Reynolds. En är en framgångsrik och snygg CIA-agent och den andre är en psykiskt störd mördare. Ni får gissa vem som spelar vem.

Det har hänt mycket sedan Face Off-filmen kom och nu ska världen istället räddas från en hackare spelad av Michael Pitt, som av en händelse råkar han vara väldigt lik Edward Snowden. Men det sker inte någon ansiktstransplantation som i Face Off utan här förs minnen och färdigheter över in i hjärnan lite Matrix-style med en sladd i nacken.

Kevin Costner på på operationsbordet i Criminal. Foto: Pressbild

Kevin Costner på på operationsbordet i Criminal. Foto: Pressbild

Jag är svag för filmer där de tar det bästa från gamla godbitar och gör om dem i en modern tappning. Ett bra exempel är The Force Awakens som kändes ny och fräsch men man påmindes om A New Hope. I Criminal försöker man men hittar inte riktigt rätt, utan vissa saker känns ofta lökiga och det tydligaste exemplet är Jordi Mollàs karaktär Xavier Heimdahl (hejsan Hans Gruber 2.0).

Firma Douglas Cook och David Weisberg ligger även bakom klassiker som The Rock så mina förväntningar var kanske för höga. Jag tycker ändå att skådespelet är bra och då främst Gary Oldman som får ta en ”Commissioner James Gordon”-roll som CIA-chef och actionscenerna har det man önskar, men det blir bara 3 av 5 ansiktstransplantationer i betyg.